Летища

Център за обслужване

0 700 15 355 или *5355 Понеделник - петък 08:00 - 22:00ч
събота и неделя 10:00 - 18:00ч
(според тарифния план на Вашия оператор)

Летище в Бургас - Бургас

Burgas International Airport, BG-8007 Bourgas
Телефони:
Информация за полетите +359 56 870 248
Рекламация багажи +359 56 870 273
Летище Бургас е второто по пътнически трафик летище в България – след това на столицата София, като през 2011 г. броят на обслужените пътници е 2 253 320. Разполага с третата по дължина писта на Балканския полуостров и с най-много слънчеви дни от всички летища в Европа.

Аерогарата се намира на 11,8 км северно от центъра на черноморския град Бургас, в квартал Сарафово. Историята на летището датира още от 1927 г., като днес то се развива от българо-немско дружество, включващо Фрапорт АД. Проектът на концесионерите предвижда капацитетът на новия летищен терминал да се увеличи на 2,7 млн. пътници до зимата на 2013 г.

В момента пътниците се обслужват на един терминал, разделен за пристигащи и заминаващи. На бургаското летище се извършват предимно чартърни туристически полети, но се предлагат самолетни билети и за редовни и нискотарифни авиокомпании. По-важни сред тях са Bulgaria Air, BH Air, Aeroflot, S7 Airlines, Wizzair, Germania.

С автомобил

От центъра на Бургас можете лесно да стигнете до летището за около 17 минути. На излизане от града в северна посока (през ж.к. Изгрев и Зорница), след второто кръгово, вземете изхода за Сарафово (няма табела, обозначаваща летище) и тръгнете по магистрала Е87. Движейки се по нея (без да влизате в Сарафово) ще забележите летището от лявата си страна – пред терминала има постоянна експозиция на стари самолети, която се вижда от пътя.

С такси

Пред терминала за пристигащите пътници има стоянка за таксита, като фирмата, с която има договор летището, е Еко такси. Техен офис има и в сградата, а пътуването с друга таксиметрова компания ще ви излезе доста по-скъпо.

С обществен транспорт

На кръговото пред входа на летището се намира спирката на автобус 15, с който можете да стигнете до автогара Юг в Бургас. Рейсът се движи между 05:00 и 23:00 ч., като цената на билета е 1 лв.

Паркинги

Паркингът на летището разполага със 199 места за леки автомобили и е в непосредствена близост до сградата на терминала. Спирането до 10 минути е безплатно, а до един час струва 2 лв. Предлагат се паркоместа и за дълготраен престой - за 10 дни ще Ви струва 50 лв. и по 2лв. за всеки допълнителен ден.

Услуги

Хранене Кафетерия „Модера“ – под тентата пред терминала за заминаващи, в транзитния салон на „Заминаващи“ и на терасата на летището; McDonald’s – вляво от терминала за пристигащи; сладоледи „Феникс“ пред терминал „Заминаващи.“ На откритата тераса с гледка към пистата за заминаващите са на разположение още пицария Incanto и щанд за белгийски гофрети Belgaufra.

Финансови услуги Обменни бюра има и в салона за заминаващи, и в този за пристигащи пътници.

Магазини Безмитни магазини има в транзитния салон на „Заминаващи“ и на терасата.

Рент-а-кар В обществената зона на терминала за пристигащи пътници са на разположение няколко компании за автомобили под наем – AVIS, Hertz, SIXT, Budget, Top Rent-a-car и др.

За хора с увреждания Има обособени паркоместа, санитарни помещения, телефони, амбулифт автомобили, както и осигурено специално съдействие от персонала на летището.

Други услуги В транзитния салон има стаи за майки с деца.