Новият eSky

Нашият 10-ти рожден ден ни вдъхнови за нов сайт, който превръща пътуването в истинско удоволствие.

Летища

Център за обслужване

0 700 15 355 или *5355 Понеделник - петък 08:00 - 22:00ч
събота и неделя 10:00 - 18:00ч
(според тарифния план на Вашия оператор)

Летище в Единбург - Единбург

Edinburgh Airport, Edinburgh EH12 9DN
Телефон: 0844 481 8989
Летище Единбург е най-натовареното летище на Шотландия и обслужва нейната столица Единбург. Намира се в предградието Търнхаус, на 9,3 км западно от центъра на града. Освен първо по трафик в Шотландия, то се нарежда на шесто място по брой пътници в Обединеното Кралство, а през 2011 г. е отличено с второто място за най-добро европейско летище от Airports Council International. Летището разполага с един пътнически терминал, последно разширен през 2008 г.

Създадено още през 1915 г., летище Единбург дълго време служи за военен аеродром на британските ВВС. След края на Втората световна война от него започват да се извършват и граждански полети. Сред авиокомпаниите, с които можете да летите от и до Единбург, са Ryanair, Aer Lingus, easyJet, Niki, British Airways, Flybe, Jet2.com, BMI Regional, Air France, Germanwings, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Turkish Airlines и др.

С автомобил

От центъра на Единбург се стига до летището, като се отправите на запад по магистрала А8. От нея има добре обозначена отбивка за летище Единбург.

С такси

Таксита има пред изходите за пристигащи пътници. Обикновено дневната тарифа до центъра на града излиза около 18 паунда, а пътуването е към 25 минути.

С обществен транспорт

С автобус
Спирката на автобусите е пред изхода за пристигащи от вътрешни полети. От нея можете да вземете денонощно автобус, отиващ до централната автогара на Единбург при Уейвърли Бридж, като рейсът има спирка и на жп гара Хаймаркет. На летището спират още няколко автобуса, а билети може да закупите от павилион пред терминала.

Паркинги

Паркингите за краткотраен престой са пред терминалната сграда, като има обособени места за спиране, когато оставяте или посрещате пътник. В тези зони се спира за максимум два часа. Паркингът за дълготраен престой също не е много далеч и от него има безплатен автобус до терминала. Всички паркоместа могат да бъдат резервирани предварително чрез сайта на летището или по телефона.

Услуги

Информация: Информационното бюро, на което се предлага също и туристическа информация, се намира в залата за пристигащи от международни полети пътници.

Финансови услуги: На няколко места из терминалната сграда има обменни бюра и банкомати.

Магазини: Безмитни магазини, модни бутици и магазини за техника и сувенири има при Заминаващи, а на първия етаж при Пристигащи ще намерите щанд за вестници.

Заведения: Кафенета има преди и след чекиране, а ресторанти, заведения за бързо хранене и бар има в залите за заминаващи пътници.

Рент-а-кар: Офисите за наем на автомобили ще намерите в залата за пристигащи от вътрешни полети. Там можете да изберете между компаниите Alamo, Budget, AVIS, Dollar, Hertz, Europcar, Enterprise, National и Thrifty.

Интернет: На терминала има безжичен интернет, като услугата е платена.

За хора с увреждания: Летището разполага с рампи, асансьори, достъпни тоалетни и телефони. Преди пътуване трябва да уведомите авиокомпанията за своите нужди. Ако искате да резервирате помощ от персонала на летището, можете да го направите на тел. (0131) 344 34 49.

Други услуги: Бизнес ложи, конферентна зала, хотел, стаи за майки с малки деца и др.