Самолетни билети за деца

Център за обслужване

0 700 15 355 или *5355 Понеделник - петък 08:00 - 22:00ч
събота и неделя 10:00 - 18:00ч
(според тарифния план на Вашия оператор)

Самолетни билети за деца

Обикновено децата на възраст от 10 до 12 години (в зависимост от авиокомпанията, понякога и до 16 години) имат право на 33 % намаление от основната тарифа. Пеленачетата (т.нар. infant – до 2 години) могат да разчитат на 90 % намаление (случва се и някои авиокомпании да не взимат никакви такси за тях).

В повечето случаи, на пеленачетата не се полага отделно място в самолета – те пътуват в скута на родителя или настойника си. По-големите деца могат да пътуват и сами, но в тези случаи много често се налага да бъде заплатена допълнителна такса за грижите, които персоналът на самолета ще полага за детето на борда. Необходимо е и писмено потвърждение от родителите, че на летището на приземяване, детето ще бъде очаквано от посочено пълнолетно лице, което ще поеме грижата за него (в това потвърждение трябва да бъдат посочени и данните на лицето).

Децата на възраст от 2 до 12 години, както и младежите, обикновено имат право на същото количество багаж, както възрастните. На пеленачетата не се полага превоз на отделен багаж или се полага само ограничено количество. Конкретните ограничения зависят от съответната авиокомпания.

Пътуващите с деца, които ползват преносими столчета или сгъваеми колички, могат да ги употребяват на територията на цялото летище до момента на влизане в самолета. При влизане, количката (столчето) се взима от служител на авиокомпанията и се пренася до багажното помещение (delivery at aircraft). След приземяване, количката или столчето ще бъдат готови за получаване до изходните врати на самолета.

В случай, че се използва намаление 90-100 % от цената на билета, детето не ползва отделно място, а пътува в скута на придружителя си. Едно пълнолетно лице може да пътува само с едно дете в скута си. Авиокомпаниите нямат задължението да пазят празно място до придружителя.

За осигуряване на по-голям комфорт, особено при по-дългите маршрути, има възможност за закупуване на билет с намаление за детето, обикновено 33 или 50%. Такъв билет дава правото на заемане на отделно място.

На по-големи разстояния, за бебетата до 3 месеца, има възможност за поръчване на люлки, т.нар. "bascet" (BSCT).Някои авиокомпании предлагат възможност за поръчване на храна за пеленачетата – т.нар. "baby meal" (BBML).

Новородените бебета, все още ненавършили една седмица, не могат да летят със самолет, тъй като дихателната и кръвоносната им системи са твърде слаби. Трябва да имате предвид и това, че пеленачетата са изключително податливи на всякакъв вид инфекции. Ето защо, освен ако наистина не е наложително, по-добре е да избягвате пътуването със самолет.

Процедурата Unaccompanied Minor (UMNR) се осъществява със съгласието на авиокомпанията. Могат да бъдат изисквани и допълнителни такси, например за още една стюардеса на борда.

Резервацията трябва да съдържа телефоните и адресните данни на придружителя на летището на излитане и приземяване.

Има възможност за пътуване с прехвърляне, като грижа за детето по време на транзита осъществяват служители на авиокомпаниите. Няма възможност, обаче, за пътуване, предполагащо нощувка в хотел.

Бебетата не могат да пътуват с билета на възрастен, затова е необходимо да посочите възрастовата категория на всички пътуващи при резервация. Тя трябва да бъде избрана по време на резервацията, която правите онлайн, или да бъде съобщена на нашите консултанти, когато правите резервация по телефона.

Нискотарифните авиокомпании също предлагат отстъпки за билети за деца, но в случай, че направите резервация за възрастен, вместо за дете, в последствие разликата в сумата няма да Ви бъде възстановена.

Важно е да знаете, че един възрастен може да държи в скута си само едно бебе, а деца над 2 години не могат да пътуват на една седалка с възрастен.

С онлайн магазин за пътувания eSKY.bg можете да резервирате самолетни билети за деца. Тук ще намерите ценна информация за децата и бебетата, които пътуват със самолет. Ще научите правилата за превоз на деца, ще разберете на какви отстъпки имат право те при пътуване, както и какво е добре да носите в багажа си за Bашето дете. На страницата на eSKY.bg „самолетни билети за деца“ ще намерите, също така, и интересни идеи за пътуване, както и самолетни билети с намалена цена.