Меню

Нискотарифни и редовни авиокомпании

 • Над 950 авиокомпании
 • Wizz Air, Ryanair
 • Lufthansa, Bulgaria Air, easyJet
 • Най-евтините полети

Докъде летят нискотарифните авиокомпании?

Нискотарифните авиокомпании са за хора, които не искат да харчат много за пътни разходи, а предпочитат да инвестират спестените пари другаде.

 • Мрежата от полети на нискотарифните авиокомпании е много богата. Някои авиокомпании с допълнителни маршрути си сътрудничат с конкурентите си, за да предлагат евтини самолетни билети до най-отдалечените краища на света. Нискотарифните авиокомпании, които кацат на българските летища, обслужват предимно дестинации в Европа.

 • Авиокомпаниите летят до най-популярните градове и курорти, разположени предимно по крайбрежието. Имай предвид, че нискотарифните авиокомпании са фокусирани върху рентабилността, заради което много от полетите са активни само през летния сезон – времето, в което са сигурни, че ще запълнят самолетите си с пътници.

 • Ако някой град има повече от едно летище, то най-вероятно нискотарифните авиокомпании летят до най-отдалеченото. Причината се крие в разходите – колкото по-близо до центъра на града е едно летище, толкова по-високи са таксите.

Оценяване на авиокомпании

  Авиокомпания Цена на билетите Комфорт Точност Персонал Обща оценка Брой оценки
241. CM Airlines CM Airlines (CC) 4 4 4 4 4 1
242. Skyward Express Skyward Express (OW) 3.3 3.7 2.7 3.7 3.4 3
243. Scoot Scoot (TR) 3.8 3.2 4.1 4 3.6 33
244. Euroairlines Euroairlines (Q4) 1 1 - 1 1.2 3
245. Thalys International Thalys International (2H) - - - - 0 0
246. Jet2.com Jet2.com (LS) 3.9 4.2 4.4 4.6 4.3 134
247. Atlantic Airways Atlantic Airways (RC) 4 4.8 5 5 4.7 7
248. Surinam Airways Surinam Airways (PY) 4.5 4.5 4.5 4.5 4.4 2
249. Sundair Sundair (SR) 3.7 4 3.7 4.3 3.8 3
250. Air Arabia Egypt Air Arabia Egypt (E5) 5 5 5 5 5 1

Кои авиокомпании са най-евтини?

Когато сравнявате полети, трябва да взимате предвид не само цената на самолетния билет.

 • По отношение на нискотарифните авиокомпании имай предвид че, когато плащаш билета си, в цената обикновено не се включват регистриран багаж или допълнителни услуги, предлагани на борда или преди това. Често летищата, обслужващи нискотарифни авиокомпании, са разположени в покрайнините или дори на десетки километри извън града.

 • Не забравяй да провериш колко ще ти струва транспортът от летището до хотела. В някои случаи е възможно той да се окаже по-скъп, отколкото пътуването със самолет до друго летище. Това е още една причина да помислиш за крайната цена на пътуването.

 • Разбира се можеш да резервираш евтини самолетни билети на нискотарифни авиокомпании и да похарчиш много малко за пътуване. Винаги помни златното правило, че – ако не ти е нужен регистриран багаж, то няма смисъл да взимаш чанти, за които ще се наложи да доплащаш. Повечето тоалетни принадлежности можеш да закупиш на място в съответната дестинация. 

Промоции на авиокомпаниите

Цените на самолетните билети се променят постоянно. Това ви дава възможност да намерите най-евтините полети.

 • Промените в цените на самолетните билети се налагат поради най-различни причини – заради сезона, по-ниския интерес от страна на пътниците или в следствие на промени в летищните такси. Стига да са достатъчно търпеливи, някои пътници могат да намерят изключителни оферти, които да струват само 10% от стандартната цена.

 • Промяната в цените на самолетните билети може да е в резултат и на друго нещо, което всички ловци на изгодни оферти чакат – специални намаления на авиокомпаниите. Намаленията може да са редовни, във връзка със специално събитие или пък без предупреждение или конкретна причина. Авиокомпания LOT например прави промоция на самолетни билети всяка сряда, като намалява цените на полети по избрани маршрути.

 • Нискотарифните авиокомпании също правят разпродажби на полети, при които някои самолетни билети могат да бъдат закупени за едва няколко евро. Обикновено евтини самолетни билети се пускат при откриването на нов маршрут. Струва си да следиш за подобни събития, тъй като веднъж пуснати в продажба, промоционалните билети се изчерпват светкавично.

Нискотарифни авиокомпании в България

 • През последните години стана много популярно да се пътува с нискотарифни авиокомпании. Това се дължи най-вече на изобилието от полети, които те предлагат, както и поради богатия набор от дестинации в и извън Европа, до които летят. Всяко българско летище обслужва полети на поне една нискотарифна авиокомпания.

 • Най-популярните нискотарифни авиокомпании в България са Wizz Air и Ryanair. Първата е унгарска, а втората е с произход Ирландия. Това обаче не е от голямо значение, тъй като освен полети по европейски маршрути, те предлагат и вътрешни полети.

 • В България оперират още няколко нискотарифни авиокомпании, сред които са британският превозвач easyJet и турските авиолинии Pegasus. Затова не се изненадвай, когато в търсачката за полети видиш оферти на нискотарифни авиокомпании.

 • Коя е най-безопасната авиокомпания?

  Стандартите за пътуване не са еднакви за всички авиокомпании. Нивото на удобство зависи както от авиокомпанията, така и от пътническата класа. Седалките може да са по-широки, както и да има повече пространство за краката, но това няма нищо общо със сигурността. Преди полет всеки самолет трябва да отговаря на едни и същи изисквания, за да получи разрешение за летене. Това правило важи и за флота на нискотарифните авиокомпании. Преди всеки полет се тестват еднакви параметри, а машините се подлагат на едни и същи редовни проверки. Определени организации и компании редовно публикуват класации за безопасност на авиокомпаниите. Невинаги обаче тези класации съвпадат, тъй като се вземат предвид различни критерии. Въпреки това, авиокомпаниите, заемащи челни позиции, остават едни и същи в продължение на години, като сред тях се нареждат имената на няколко нискотарифни.

 • Къде да търся нискотарифни авиокомпании?

  Всички искаме да пътуваме бързо, евтино и комфортно. Обикновено наведнъж можем да задоволим не повече от две от тези условия. Въпреки това, когато става въпрос за няколко часа пътуване, то си струва да жертваме лукса и да изберем услугите на нискотарифните авиокомпании. Къде ще ги намериш? Най-доброто място е точно там, където ловците на изгодни оферти търсят най-евтините билети. Това разбира се са търсачките за полети, които събират предложенията на всички авиокомпании на едно място. Просто избери града на заминаване, дестинацията и датите на пътуване. Търсачката за полети ще анализира актуални оферти от стотици авиокомпании, включително нискотарифни, и ще покаже първо най-евтините полети. Това е много удобен начин за търсене на полети, тъй като на едно място можеш да провериш офертите на всички нискотарифни авиокомпании по съответния маршрут за конкретен ден, като едновременно с това сравниш и оферти за дни, близки до желаните дати. По този начин можеш лесно и бързо да намериш най-евтините и удобни полети.