Меню

Самолетни Билети с JetSmart от eSky

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с B&H Airlines от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

✔️ Докъде лети авиокомпания B&H Airlines?

Авиокомпания B&H Airlines лети до много популярни дестинации. За да провериш актуалното разписание, използвай търсачката на eSky.    

✔️ Кога мога да намеря най-евтините билети с авиокомпания B&H Airlines?

За авиокомпания B&H Airlines е най-добре да закупиш билетите си, колкото се може по-рано преди датата на пътуване.

✔️ Кои авиокомпании оперират по подобни маршрути?

До градовете, до които лети авиокомпания B&H Airlines, има и други авиокомпании, които оперират полети. За да видиш пълния списък, използвай търсачката на eSky.  

✔️ Мога ли да резервирам хотел заедно с полет на авиокомпания B&H Airlines?

Използвайки търсачката на eSky, можеш да резервираш и хотелско настаняване заедно с желания от теб полет, като използваш услугата Полет+Хотел. Благодарение на това, пътуването ти не само ще бъде по-удобно, но и ще спестиш пари благодарение на пакетните отстъпки.

Вижте повече за B&H Airlines

B&H Airlines

B&H Airlines е недействаща авиокомпания – бивш национален превозвач на Босна и Херцеговина със седалище в Сараево. По време на своята дейност осъществява редовни и чартърни пътнически услуги, както и малки товарни полети от главната си база летище Сараево.

 

Историята на авиолинията започва на 12 август 1994 г., когато е създадена с името Air Bosna. През есента на 2003 г. прекратява всички авиоуслуги поради невъзможност да заплати натрупани дългове от 8 милиона евро към HETA – управляващо дружество, което дава на лизинг двата ATR 72.

 

В периода до май следващата година официално е с прекратена дейност. След това правителството на Босна и Херцеговина дава обещания да подпомогне и съживи умиращия превозвач. През юни 2005 г. е даден нов старт, като името е сменено на B&H Airlines с флот от 2 броя ATR-72.

 

В края на 2007 г. правителството продава акциите на компанията. От 30 май 2008 г. B&H Airlines вече е на стоковата борса. Към Comintel, MyAir и Turkish Airlines е отправено предложение за рекапитализация, като впоследствие Turkish Airlines се оказва най-добър кандидат за последващи финансови инвестиции.

 

Към средата на 2012 г. собственици на авиокомпанията са правителството на Федерация Босна и Херцеговина (99,93%) и Енергоинвест (0,07%), след като държавата решава да откупи акциите от Turkish Airlines. Поради наложено зазимяване на единствения самолет ATR 72, през април 2013 г. всички полети са прекратени за известно време. През юни 2015 г. правителството оповестява ликвидация чрез обявяване на фалит, като последният полет е реализиран на 11 юни. Сертификатът за авиационен оператор е отнет на 2 юли. 

Флот

Към юли 2015 г. компанията притежава 1 брой ATR 72–212 с капацитет 66 места. В миналото са ползвани и модели Airbus A319-100, ATR 42, Boeing 737-200, Boeing 737-400, CASA C-212 Aviocar, Fokker 50, McDonnell Douglas MD-80, Yakovlev Yak-42. 

Базово летище на авиокомпанията

Sarajevo International Airport е главното международно летище в Босна и Херцеговина. Обслужва столицата Сараево. Намира се на около 6 км югозападно от жп гарата в Сараево, предградие Бутмир, общината Ilidža. През 2015 г. оттук преминават близо 773 хиляди пътници. Плановете са това число да се увеличи на 1 милион до 2018 г., като през май 2015 г. стартира проект за разширяване.

 

Ще бъдат добавени повече гишета и пунктове за проверка на пътници и багаж. Цялата зона за пристигащи пътници ще бъде преустроена. През 2017 г. ще се реконструира пистата и трасетата за маневриране на самолетите. Финансирането е изцяло от собствени средства на авиобазата.

 

Любопитен факт е, че на 6 юни 2015 г. папа Франциск каца в Сараево със самолет Аirbus A320-200 на компания Alitalia от Рим, Фиумичино. Проведена е специална церемония по посрещането.