Меню

Търсене на полети до Lulea Airport

Покажи филтри

Luleå

 • Обща информация

  Официален език: Шведски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (SEK)

 • Запознайте се с хората Сами

  Северната Швеция е обитавана от хора, които владеят изкуството да оцелеят в трудни, зимни условия. Можете да наблюдавате живота им отблизо, докато пътувате с елени.

 • Научете се да шофирате

  Не, нямаме предвид каране по заснежени пътища, а по замръзнало езеро. Учебните часове се провеждат през уикендите и струват около 6 хил. шведски крони.

 • Къде да хапнем?

  За вечеря отидете до улица Storgatan, където изобилства от заведения за хранене с вкусна местна храна. Популярни са също японските и тайландски ястия.

Забележителности на Люлео

Люлео се намира в северната част на Швеция и е столицата на региона Norrbotten. През 1621 г. получава статут на град, благодарение на което днес можем да се възхищаваме на шведската архитектура на няколко века. Най-големият си разцвет градът е преживява в края на 19 век, когато са построени железниците.

През първите си 28 години, градският център се намира на 9 км на северозапад, където днес е община Gammelstad. През 1649 г. жителите му решават да се преместят по-близо до морето, тъй като нивото му е понижено, а морската търговия и риболовът изисквали по-големи дълбочини.

В района на Gammelstad и до днес e запазено Gammelstads kyrkstad или нещо като църковно село. Този тип сгради е често срещан в цяла Северна Скандинавия. Но по какво се различава от другите села? Църквата от 15 век е заобиколена от 424 дървени къщи, които не се обитават постоянно. Те служат само по време на неделите и празниците като подслон за вярващите, които идват на поклонение от далечните села. Тъй като условията в тази част на Скандинавия никога не са били леки, нощното пътуване е изключено като вариант. Затова поклониците остават за една нощ в селото. През 1996 г. то е включено в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако посетите Люлео през началото на февруари, разгледайте Селския панаир в Jokkmokk. В първата събота и неделя на февруари близо 30 хиляди саами пристигат в това северно шведско село, за да продадат или купят ръчно изработени неща, да обсъдят северни елени и далечни зимни екскурзии. На пазара можете да опитате местни специалитете, да видите изложби на изкуство и фотография или дори да се забавлявате до зори под звуците на фолклорната музика. От Люлео до Jokkmokk можете да стигнете с автобус 44. Тъй като това е много популярен период, не забравяйте да резервирате настаняването си предварително.

Популярни авиокомпании, опериращи Lulea Airport

Полетно разписание: Luleå

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Luleå

Виж хотели в Luleå