Официален език: Турски
Часова зона: UTC +3
Валута: Лира (TRY)
На 29 юни църквата отбелязва празникът на Св. Петър и Св. Павел. Струва си да посетите събитието в пещерната църква, за да усетите религиозната аура.
Сапунът със зехтин и коприна е сред най-известните местни продукти от Антакия. За да си закупите един от тях, посетете уличния пазар, близо до Великата джамия.
Археологическият музей е затворен в понеделник и до обяд по време на първите дни от религиозните празници. Посреща посетителите си между 09:00 и 18:30 ч. в туристическия сезон и от 08:00 до 16:30 ч. през останалото време.
Антакия, наричан “Hatay” от турците, пулсира с повече арабска, отколкото турска атмосфера. На всеки ъгъл ще усетите влиянието на Близкоизточната култура, но също и на християнството, тъй като Антакия е бил значим религиозен център. Разположен на 22 км от Средиземно море, градът не може да привлича туристи с хубави плажове, но има какво да предложи. Смело открийте главните му атракции…
По време на римляните, Антакия е бил третият по големина град в античния свят. За съжаление, не са останали много неща от този период, защото през VI век градът е бил опустошен от земетресение. Днес сред малкото останали неща е един от петте моста над река Оронт, както и красивата мозайка от периода 2-4 век. Тя е изложена в градския археологически музей, който е една от най-големите атракции в града. Турският музей съхранява втората по големина в света колекция от мозайки (първата се намира в Равена).
Вашата задължителна спирка в Антакия трябва да включва Пещерната църква „Св. Петър“ (Aziz Petros Kilisesi), намираща се на около 2.5 км от центъра на града. Можете да се разходите до там или да си хванете кола или автобус. Според историята, Св. Петър, заедно със Св. Павел са разпространили християнството по тези земи. Интересен факт е, че пещерната църква е била обновена от кръстоносците през 11 век, по времето на Византия. Те са добавили фасадата в готически стил, затова днес освен просто скала, можем да се насладим на истинска църква гравирана в скалната повърхност.
Регионът граничи със Сирия, затова е лесно да се забележи арабската култура, която е оставила силен отпечатък върху архитектурата и кухнята на Антакия. За да се насладите на местната атмосфера, се пуснете по тесните улици със сергии и табели на арабски, а след това се отправете към големите джамии в града - Великата джамия (Ulu Camii) и Habib-i Neccar Camii, която е най-старият мюсюлмански храм в региона. Ако харесвате кухнята на Близкия изток, няма да се разочаровате. Можете да опитате местни ястия, приготвени със свежа мента или нахут (напр. хумус), както и традиционното сирене, супи с мляко и подобие на кебапчета. А ако сте любител на десертите, определено трябва да опитате кюнефе - няма да съжалявате.