Официален език: Гръцки
Часова зона: UTC+3
(лято),
UTC+2
(зима)
Валута: Евро (EUR)
Трябва да отделите време на устието на река Еврос, което е естествената граница между Гърция и Турция. Там можете да видите 314 от 423 вида птици, които се срещат в цялата страна и да загубите дъха си при вида на природата в естествения ѝ облик.
Етнографският музей в Тракия е разположен в неокласическа каменна сграда и предлага интересни експозиции, свързани с културата в региона, включително и с производството на сусамово масло.
Любителите на историята ще се радват да се разходят до археологическите забележителности на Месемврия и Маронея, до древната Исмара или църквата "Св. Теодор", издълбана в скалата.
Александруполис е малък пристанищен град, който до 1920 г. се нарича Дедеагач. Той се намира в района на Източна Македония и Тракия, в североизточната част на Гърция и е последната спирка преди пресичането на границата с Турция. Привлича не само с красивите си плажове, но и с богатия нощен живот.
В средата на XIX век рибарите от Маронеа и Макри основават малко селище, наречено Дедеагач, което може да се преведе като "дървото на монаха". Според традицията, името произхожда от дъбовото дърво, под което един дервиш някога е бил погребан. Едни от първите заселници на местността са били траките. Градът е населяван от българи, а след Руско-турската освободителна война е наречен Александруполис в чест на Александър Велики. Днес градът се намира на границата на Гърция и е важно пристанище и трансферна точка по маршрутите до Турция.
В Александруполис има много исторически места. Едно от тях е живописната крайбрежна улица, където можете да намерите много типични гръцки таверни. Трябва да разгледате и тесните улици на Стария град, църквата "Панагия Космотейра" и характерният фар Фарос от 1880 г., откъдето се разкрива прекрасна панорама. Заслужава си да посетите близките крайбрежни градове Траянополи и Ферес. На запад от града има прекрасни пясъчни плажове като Demir Ali и Agia Paraskevi, които предлагат отлични условия за водни спортове.
На кея има много ресторанти, предлагащи най-добрите рибни и морски дарове в цяла Гърция. Заслужава си да опитате ризото с пържени миди или миди в сос от бяло вино и билки, поднесени с натрошено фета сирене в съд наречен mydia saganaki. От рибата си заслужава да пробвате стек от скумрия или осолена риба тон в зехтин. Тъй като там живеят много турци и българи, в допълнение към гръцките таверни, ще намерите и доста турски и български ресторанти.