Официален език: Испански
Часова зона: UTC -5
Валута: Щатски долар (USD)
Градът често е наричан "зеленият", заради изобилието си от зеленина. Според легендата, някога там е имало находище на скъпоценни камъни, откъдето и произлиза името му, но днес такива есмералди не са намирани.
Не си тръгвайте без да сте опитали местната напитка - кокосов орех с малка дупка, в която е сипан алкохол. След това се затваря с коркова тапа и отлежава така поне един месец. Полученото питие се сервира направо в кокоса или в чаша със сламка.
Градът се намира в климатична зона със само два сезона - сух от юни до ноември, когато влажността на въздуха е около 40% и влажен - през останалото време, когато влажността е доста по-висока.
Този пристанищен град в северозападната част на Еквадор е изключително оживен още от времето на основаването си през 1526 г. Градът е известен с красивите плажове и изобилието от исторически сгради от времето на испанското управление. Още от самото създаване на града, животът в него е фокусиран върху пристанището, постепенно превръщайки се във важен търговски център.
В Есмералдас може целогодишно да се наслаждавате на слънчеви бани, благодарение на приятния морски климат, който приканва да изкарате няколко незабравими дни. Ако обичате морските спортове и адреналина, значи това е вашата дестинация, защото градът предлага разнообразна програма.
Когато слънчевите лъчи ви дойдат в повече, можете да намерите утеха в природния резерват, разгърнат покрай морския бряг. Посетете Manglares Mataje - Cayapas, горски резерват, където живеят много диви животни. Това място е особено ценено от любителите на птиците.
Най-типичният сувенир, с който можете да се върнете от Есмералдас, е панамската шапка, направена от листата на специфичен вид палмово дърво, който расте в района. Шапката ще ви е верен спътник през цялото пътуване, като ви защитава от силните слънчеви лъчи. Ще намерите много такива на пазара до пристанището.
Местната кухня, благодарение на великолепните условия за риболов, от векове е доминирана от риби и морски дарове, особено раци и скариди. Ястие, което със сигурност трябва да опитате, е encocado do pescado - риба, приготвена с ароматно кокосово мляко. Опитайте също така тапао - ястие с пшеница, риба и банани. Когато става въпрос за морски дарове, поръчайте arroz con menestra, camaron y patacones – ориз с леща, скариди и пържени зелени банани. Най-добрата традиционна кухня ще намерите в ресторант Cafeteria Bolivar, разположен на кръстовището на ул. Олмедо и ул. Кито.