Официален език: Турски
Часова зона: UTC +3
Валута: Лира (TRY)
В града се намира известният в цяла Турция Фиратски университет, който е основен научен център в източната част на страната.
Елязъг предлага не само преходи в планината или почивка край езерото Хазар. В града се провежда едно от осемте основни конни надбягвания в Турция – Юрбаши.
Тези земи са се наричали от арменците Златната равнина, тъй като имат много находища на ценната руда. Градът е известен още с износа си на сушени плодове и отглеждането на опиум.
От покрайнините на града се открива спираща дъха гледка към долината – цъфтящите градини и лозя на Елязъг, които привличат не един и двама посетители. Това е мястото, което ще ви разкрие анадолската култура и всичките ѝ вкусове.
Елязъг е град, разположен в района на Източна Анатолия и датира от XIX век, когато там е създадена османска военна база. С течение на времето новият град, наричан тогава "Мармурет-си-Азиз", привлича все повече и повече жители. Когато през 1895 г. близкият град Харпут е нападнат и ограбен от кюрдите, Елязъг се превръща в център на провинцията. Днес е бързоразвиващ се град, заобиколен от плодородни почви.
Важна забележителност в този регион е град Харпут, разположен на около 5 км от центъра на Елязъг. Той се намира на търговския път и представлява място за срещи на хора от много култури и религии. Oстанки от величественото му минало са пръснатите наоколо древни джамии, гробници, църкви и замък. Особен интерес в Елязъг представляват Музеят на археологията и етнографията, минарето на джамията Ulu Camii от XII век, селджукските джамии от V век от н.е. и древната Цитадела.
Кухнята от Елязъг се счита за една от най-разнообразните в Турция. Плодородните почви и добре развитото селско стопанство осигуряват цяло изобилие от най-качествени продукти – месо, различни сирена, сушени плодове, кисело мляко, мед и други. Местните ресторанти сервират известните си плата с месa. Характерни ястия от този район са кюфтетата Harput kofte, които представляват смесица от мляно месо, пшеница, билки и подправки, приготвени в доматен сос. Струва си да опитате калекос – пържено месо с лук, сервирано на питка с добавка кисело мляко. Доста популярни са и карамелизирани ядки, които могат да се хапват по всяко време.