Официален език: Турски
Часова зона: UTC +3
Валута: Лира (TRY)
Убрус е иконографско изображение на Христос, за което се смята, че не е направено от човешка ръка и изобразява божията глава върху кърпа. Някои вярват, че изображението има целебно свойство и пази от врагове. Според легендата е създадено и се намира в града.
Легендата казва, че един езически цар заповядал да изгорят Авраам на клада, но благодарение на божествената намеса, огънят се превърнал във вода, а въглищата в шарани. Затова този вид риба се смята за защитен.
В Урфа има кладенец, от който ислямският пророк Джоб Ин Ислам е пиел вода. Мюсюлманите вярват, че той има лечебна сила.
Шанлъурфа, известен още като Урфа, Едеса или "градът на пророците", е бил важен християнски център. До днес градът е запазил уникалната си атмосфера, благодарение на което присъства в почти всеки списък на туристите, посещаващи югоизточните райони на Турция.
Историята на града е тясно свързана с тези на монотеистичните религии – християнството, юдаизма и исляма. Смята се за първия основан град след потопа и родното място на Авраам. Разположен на Пътя на коприната, той е важен търговски център за древна Сирия. Именно местоположението му е това, което привлича вниманието на владетели на различни империи и царства. Регионът е дом на първите християни, които са могли да изповядват вярата си без страх от забрани и заточения.
Първото впечатление, което Шанлъурфа прави, може да се асоциира с хаос – феерия на цветове, хора, сервиращи чай навсякъде по улиците, шофьори, които ви приканват да ползвате такситата им и сергии с разнообразни стоки. Вторият поглед обаче ще ви позволи да откриете очарованието на града и мистичната му атмосфера – древни сгради, приличащи на зелен оазис на фона на модерния град. Със сигурност трябва да посетите Гьолбаси, живописен парк със свещени руини. Там ще видите комплекс от джамии, както и пещерата, в която се е родил Авраам. Важна място за посещение е местният базар, където ще намерите почти всичко.
Какво може да се хапне в Шанлъурфа? Типични за града са традиционните ястия на Югоизточен Анадол. Кюфтетата от булгур, лук и мента и пикантни подправки, хумусът за закуска и ядките се предлагат навсякъде. Основното ястие обикновено е Urfa kebabi – версия на кебап с черен и лют червен пипер или Ali Nazik kebabi – приготвен от кайма и поднесен със сос от патладжан, кисело мляко и чесън.