Официален език: Турски
Часова зона: UTC +3
Валута: Лира (TRY)
Произходът на града се свързва с племето на смелите амазонки. Те са известни със своето безстрашие и майсторство в бойните изкуства. Според легендата, те премахвали едната си гърда, за да стрелят по-добре с лък.
Най-старите следи от уседналост в региона са от Палеолита. Те са открити на около 15 км източно от Самсун, в пещерите на село Теккекой. Може да стигнете до там с автобус, такси или кола.
На около 2 часа път от Самсун, ще откриете Sahinkaya Kanyonu, едно от най-красивите места в региона. Скалите, излизащи от водите на Червената река, напомнят на норвежки фиорди.
Градът, чието съвременно име произлиза от думата "Амизос", използвано от древните гърци, сега е едно от най-големите турски пристанища на брега на Черно море. Морето не е само част от пейзажа - неговата близост прави климата топъл и влажен. Районът се отличава с кухнята си, известна в цяла Турция, предлагаща прясно уловена риба. През лятото широките, пясъчни плажове привличат туристи, жадни за слънце и топлина.
Въпреки че градът има богата и древна история, днес са запазени само няколко стари паметници. Сред тях е джамията Пазар от 13-ти век, Музеят Ататюрк и неговата статуя (и двете забележителности отбелязват началото на Турската война за независимост), както и Сарай Килтур, където се провеждат много концерти. Ако харесвате древната история, посетете Археологическия музей, където ще попаднете на римски мозайки, антични черепи и златни бижута от Кралство Понтус.
Най-добрата панорамна гледка към града и морето ще видите от върха на хълма Амизос (Aisos Tepesti). Можете да стигнете пеша от центъра на града или с кабинковия лифт от гара Batipark на улица Baruthane Mahallesi. Интересното е, че освен наблюдателната платформа и ресторанта, идеален за романтична вечеря, ще откриете археологически музей.
Турското Черноморие е известно със своята вкусна и здравословна кухня. Насладете се на регионални деликатеси, като например pide (печена пица във формата на лодка с пържено яйце отгоре) или hamsi pilay (ориз пилаф, смесен с фъстъци и билки, сервирани с аншоа). Друго ястие – кумак, също си заслужава. Това е фондю, направено от сирене peinir, смесено с масло и царевица, приготвено с хрупкав хляб. Всички тези ястия се сервират в ресторантите Pamuk, Venn и Samsun Pidecisi. Не забравяйте, че този регион предлага и отличен чай и шафран.