Меню

Ryanair полети от Веце до Орадя

Покажи филтри

Орадя

 • Обща информация

  Официален език: Румънски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Лея (RON)

 • Силата на водата

  В близост до Орадея се намират два известни курорта – Байле Феликс и Байле 1 Май. Водата в басейните им има лечебни свойство, но дори и да не ги усетите веднага, възползвайте се и си починете.

 • Изглед към града

  Най-хубавата панорама към града може да се наблюдава от намиращия се на хълм парк Gradina Publica Ciuperca, където има пет обособени тераси.

 • Иконично място

  Задължително обърнете внимание на търговския център до хотел Black Eagle, наричан пасаж "Vulturul Negru". Това е бижуто на архитектурния арт деко в града.

Забележителности на Орадя

Орадя е един от най-красивите и развити градове в Румъния. В началото на 20 век е почти изцяло населен от унгарците. До днес това е запазено като тенденция в архитектурата и атмосферата, която се усеща по улиците.

Градът е основан през 10-11 век под името Варадиниум. В продължение на много векове е бил един от най-важните центрове на Кралство Унгария. През 20 век управлението на града се прехвърля от Унгария или Румъния. Днес това е един от най-важните румънски градове, които могат да се похвалят с интересна архитектура като микс от социален реализъм, барок и арт нуво стил.

Особено интересен е историческият център на града, който през 2002 г. е изцяло обновен. Strada Republicia, която е една от най-красивите улици в цяла Трансилвания, се намират къщи в стил арт нуво, създаващи красив пейзаж.

Най-големите атракции на града са Музеят Tarii Crisurilor със своите 365 прозореца и най-голямата катедрала в страната – Бароковата. Заслужава си да видите и петоъгълната крепост Cetatea Oradea, в която сега се помещава Института за изящни изкуства, както и намиращият се в близост парк "Първи декември", наричан "зеленото сърце на града".

Църквата Biserica cu Luna с часовников механизъм, показващ фазите на Луната и монументалната сграда на театъра са също забележителни кътчета, които си струва да посетите. Градът е известен с огромния си брой църкви, които към момента са повече от 100.

В Орадя, освен елегантните ресторанти на Стария граруд, има много барове и заведения за хранене, където за малка сума ще опитате местните специалитети. Румънските ястия доста напомнят на българските, особено шкембе чорбата, мамалигата или качамакът, който обикновено се поднася със сирене, лозови сарми и кебабчета с пържени картофи.

Полезна информация за летищата

Веце Орадя

Полетно разписание:

Веце Орадя