Меню

Wizz Air полети от Гданск до Aalesund

Покажи филтри

Aalesund

 • Обща информация

  Официален език: Норвежки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (NOK)

 • Опожареният град
  През 1904г. градът е почти напълно опожарен. И въпреки, че това е един от най-огромните пожари в историята на Норвегия, само един човек умира в него, а градът е възстановен от местните жители.
  
   
 • Олесун в поп културата
  Вокалистът на групата Sun Kill Moon, Марк Козелак, пише песен, вдъхновена от Олесун. Излиза в албума "Admiral Fell Promises".
 • Природата на Олесун
  Сред фиордите, разположени близо до Олесун, има една истинска перла - фиорд Geirangerfjord, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Забележителности на Олесун

Олесун е пристанищен град, разположен на западния бряг на Норвегия. Той се разпростира по островите и полуострова, разположен „в устата“ на няколко фиорда. В началото на 19-ти век населението на града е 300 души, а до края на века нараства - над 8000 души. Този бърз ръст идва от прекрасното му местоположение, което дава възможност за разцвет на риболова, фокусиран предимно върху ловенето на риба треска.

Днес градът остава на върха на норвежката рибовъдна промишленост. Това малко място, обитавано от малко повече от 40 хиляди души е много интересна и атрактивна туристическа дестинация.

Градът е построен едностилово, поради факта, че почти всички сгради са построени в период през няколко години, в началото на 20-ти век, след огромен пожар. Архитектурата му привлича много със стила си, а ако искате да научите повече за стила Арт Нуво - посетете центъра „Jugendstilsenteret“ - интерпретативен център, който представя както модерни мултимедийни изложби, така и международно изкуство.

Олесун е чудесно място за любителите на природата, тъй като в него се срещат необичайни планини с неспиращите води на норвежкото море. Това е удивително място за активен отдих, като например ски или планинско туризъм, като междувременно ще се любувате на възхитителни панорамни гледки.

Най-старата част на града се намира в края на острова и е страхотна комбинация от морска панорама и невероятна архитектура. В непосредствена близост се намира и атлантическия аквариум "Atlanterhavsparken" – един от най-големите аквариуми в цяла Скандинавия, който е водеща туристическа атракция в региона. Олесун не е типичен норвежки град и затова посещението му може да бъде много вълнуващо и интересно.


 

Полезна информация за летищата

Гданск Aalesund

Популярни авиокомпании по маршрут Гданск - Aalesund