Меню

Ryanair полети от Гданск до Турку

Покажи филтри

Турку

 • Обща информация

  Официален език: Финландски, шведски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Або Академи

  Първият университет в Турку е основан през 1640 г. Той е финансиран от шведската кралица Кристина, която тогава била едва на 14 години.

 • Град на търговията

  Турку от самото си основаване е много важен търговски център, заради което носи и името си. То произлиза от думата "turgǔ", което означава "пазар" от староруски.

 • Шопинг

  Посетете в центъра Turku Kauppahalli - това е пазар, където можете да закупите не само пресни риби, плодове или зеленчуци, но и сувенири от града.

Забележителности на Турку

Турку е най-старият град във Финландия. За района е известно, че се обитава още през бронзовата епоха. Поради местоположението си в устието на река Аура, от 8 век Турку е важен пристанищен град. Той бързо се превръща в търговски център и е столица на страната от Средновековието до началото на 19 век.

Замъкът Turunlinna ще очарова всички. Построен през 1280 г., а по-късно и многократно реновиран, и до днес остава най-старият известен замък във Финландия. Освен музея на града в него може да посетите стаите и дори подземията му.

Заслужава си да отидете и на друго специално място - Музеят на приложните изкуства "Луостаринмаки" (Luostarinmäki Handicrafts Museum). През 1827 г. целият град е опожарен. Единственият част, която оцелява, е хълмът, на който е разположен музеят. Днес той представлява комплекс от 18 сгради, включително поща, фабрика за памук, пекарна и къщи от 19 век. Заобиколено от зелени площи, мястото е идеално за разходка.

Още едно любопитно място е аптеката от 19 век, намираща се около реката по улица Läntinen Rantakatu. Старата лечебница е пълна с лекарства от едно време и си заслужава посещението.

Ако пътувате с дете, можете да посетите Naantali на остров Кайло, където е построен увеселителен парк "Светът на мумините" (Muumimaailma). Паркът съвсем точно пресъздава селото, където живеят героите от книгите на Туве Янсон. Там ще срещнете всички известни и дори не толкова популярни лица, изникнали от книжните страници.

За романтична вечеря отидете в един от ресторантите, разположени на лодки, които са закотвени на брега на река Аура. Спокойно, ресторантът ви няма да се люлее или случайно да отплава, защото лодките са твърде големи. Ако пък искате да празнувате като викинги, отидете до Виниккивинтола Харалд. Дървеният интериор, животинските кожи и разнообразните меса, поднесени на плоча или намушкани с меч, определено ще ви впечатлят. Скандинавската кухня обаче не е само месо, както понякога може да изглежда. Има страхотни ястия от зеленчуци, на които вегетарианците също ще се зарадват.

Полезна информация за летищата

Гданск Турку

Популярни авиокомпании по маршрут Гданск - Турку

Полетно разписание:

Гданск Турку