Меню

Wizz Air полети от Гданск до Трондхайм

Покажи филтри

Трондхайм

 • Обща информация

  Официален език: Норвежки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (NOK)

 • Необичаен асансьор

  Първият в света асансьор за велосипеди се намира в Трондхайм. Той върви по хълма от Брубакен до крепостта Кристиансен. Може да ползвате собствен велосипед или да наемете, за да го пробвате.

 • На кафе в църквата

  Храмът на Дева Мария е стопанисван от градската управа и е отворен 24 часа, дори и през уикендите. В него посетителите могат да се молят, да палят свещи, да пият кафе и да разговарят, да потърсят подслон при нужда.

 • На баня в Трондхайм

  Най-голямата обществена баня в Норвегия предлага няколко различни по големина и дълбочина басейни, включително и горещ открит такъв. Има още: сауни, пързалка, стена за катерене и ресторант, а навсякъде се забелязват скулптури на морска тематика.

Забележителности на Трондхайм

Третият по големина град в Норвегия често е наричан културната столица, заради историческото му минало, музеи и възможности за развлечение. От средата на май до средата на юли тъмнината напуска Трондхайм, заради белите нощи. Градът е основан от викингите през 10 в. и е бил столица на Норвегия до 1217 г.

В района Бакландед, разположен на източния бряг на реката, която минава през града, има редица от пъстри дървени къщички. Някога те са били работнически, но днес са реставрирани и превърнати предимно в магазини и кафенета. Срещите на местните жители и туристическите турове започват от Пазарния площад в центъра на града. В Трондхайм се намира най-значимата за норвежката история катедрала – Нидарос, която е образец на готическата архитектура, защото е построена над гробницата на покровителя на Норвегия – Св. Олаф.

Средновековният дворец на архиепископа е най-старата сграда от този тип в Скандинавия, датираща от 12 в. Днес в западното крило се помещават изложба на норвежката кралска колекция от бижута и Музеят на армията и отбраната. В Южното крило е разположена археологическа експозиция.

Крепостта Кристиансен е историческа забележителност, която не веднъж е свързвана с отбраната на страната в трудни моменти. Освен историята, която носи, от хълма, на който е разположена се открива приказна гледка към града, а местността е любимо място за пикник.

Полезна информация за летищата

Гданск Трондхайм

Популярни авиокомпании по маршрут Гданск - Трондхайм