Меню

Ryanair полети от Хан до Задар

Покажи филтри

Задар

 • Обща информация

  Официален език: Хърватски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Куна (HRK)

 • Музиката на природата

  През 2005 г. е създаден уникален инструмент – по стълби, водещи към морето, се поставят тръби, в които се разбиват вълните, създавайки мелодични звуци. Заслужава си да чуете този изключителен концерт.

 • Площадът на петте кладенеца

  В града се намира известният "Площад с кладенците", където водата се е събирала в цистерна, предоставяща на жителите тази жизненоважна течност още преди 300 години. Разходете се дотам по тъмно, когато кладенците са приказно осветени.

 • Слънце и красиви залези

  На ръба на морския булевард "Рива", има инсталация на Никола Башич, имитираща Слънчевата система. Слънцето се самозарежда с енергия през деня, за да блести с прекрасна светлина през нощта. 

Забележителности на Задар

 

Задар е най-старият, непрекъснато обитаван град в Хърватия. Разположен е в западната част на страната, на Адриатическо море. Той е центърът на Далмация както в исторически, така в културен и политически смисъл. Благодарение на богатата си история и красивия район, в който се намира, той е един от най-популярните градове в Хърватия. Тази дестинация е една от любимите на моряците, благодарение на благоприятния климат и невероятните гледки.

Градът е наричан "малък Рим", заради историята си, а залезите там са толкова красиви, че ще ви накарат да забравите за всичко друго. Старият град на Задар е разположена на полуостров и е свързан с Новия посредством мост над залива Jazine. Старинната част е построена спрямо архитектурните традиции на римляните – има няколко главни улици, от които по-малките се разклоняват, образувайки правоъгълници. Ще видите много красиви, исторически местенца от различни периоди – Ренесанс, Средновековие, Античност.

Днес старата част на града си остава неговото сърце, където се срещат местните жители и туристите. Той разполага с много барове и ресторанти. Ако искате да хапнете нещо, докато се в тази област, със сигурност няма да се оплачете от липса на избор. La Famiglia например, предлага ястия от средиземноморската кухня, най-вече фантастични морски дарове. Друго място, където си струва да се отбиете, е ресторант Zadar Jadera, специализиран в традиционната регионална кухня.

Задар може да се похвали с разнообразните си местни продукти. Сред тях са овчето сирене, произвеждано на близкия остров Паг или известната пушена шунка prsut. Основа за десертите често са пресните или сушени плодове. Изключително популярен е ликьорът Maraschino, приготвен основно от сок от диви череши. Препоръчваме ви да го пробвате и да си вземете за сувенир.

Полезна информация за летищата

Хан Задар