Меню

AtlasGlobal полети от Истанбул до Шимкент

Покажи филтри

Шимкент

 • Обща информация

  Официален език: Казахски, руски
  Часова зона: UTC +6
  Валута: Тенге (KZT)

 • Шимкентско пиво

  Считана за една от най-добрите бири в страната, местното шимкентско пиво е във всяко кафене или бар в града. Освен да го опитате, може да посетите също организираният тур в пивоварната.

 • Шашлик по шимкентски

  Местните жители твърдят, че приготвят най-добрия шашлик в цял Казахстан, макар и хората от Алмати също да мислят така. Шашликът, наричан още барбекю шиш, се приготвя с един или повече видове месо, различни зеленчуци и подправки.

 • Централният пазар

  Съвсем логично централният пазар е най-оживеният от всички в Шимкент. Отвън пазарът прилича на странно и мистериозно място, заобиколено от каменни стени и стълби. Отвътре обаче е типичен а региона пазар с множество сергии, на които се предлагат домашно приготвени хлябове, мед, ядки, ръчно плетиво, обувки и други.

Забележителности на Шимкент

Шимкент е третият по големина град в Казахстан, намиращ се в южната част на страната, близо до границата с Узбекистан. Шимкент е бил важна точка от Пътя на коприната, защото там е имало лагер за кервани. Той е бил няколко пъти унищожаван, включително и от Чингиз хан, но винаги запазва името си.

Известен със своите старинни жълто-зелени виенски колелета, паркът Абей е място, пълно с футболни игрища, тенис кортове, детски площадки, сградата на градския цирк и павилиони, в които редовно има изложби. В централната част на парка е паметникът, построен в чест на загиналите казахстански войници по време на Втората Световна война. Близо до него се намира и Музеят на политическите репресии, свързан със съветския период на страната.

Ако сте стигнали до Шимкент, то е препоръчително да отскочите и до Мавзолея на ходжа Ахмед Ясауи. Сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се намира в град Туркестан, който е на три часа с автобус от Шимкент. Ходжата е живял през 11 век и е бил суфистки мистик и тюркски поет, много уважаван в региона.

Разположен в северните предградия на Шимкент, паркът Дендро е съвкупност от малки и различни по вид гори, изкуствена река, езеро с мост и лебеди, които създават уединеност извън градската среда. Там освен да се разхождате, можете да карате велосипеди и ролкови кънки.

Полезна информация за летищата

Истанбул Шимкент

Популярни авиокомпании по маршрут Истанбул - Шимкент