Меню

AtlasGlobal полети от Истанбул до Измир

Покажи филтри

Измир

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Градът на бащата на поезията

  Според много легенди точно в Измир - или в Смирна по това време - се е родил Омир, авторът на "Илиада" и "Одисея".

 • Една от църквите на Апокалипсиса

  Църквата в Смирна е една от седемте църкви на Апокалипсиса (Откровението на Йоан). Това е единственият град, към който апостолът не е имал никакви обвинения.

 • Изключителен асансьор

  Асансьорът се намира в стария еврейски квартал, на повече от 80 години е и е висок 50 метра. Той свързва две улици чрез скала, разположена под тях.

Забележителности на Измир

Измир е разположен в западната част на Турция и е вторият след Истанбул търговски пристанищен град в страната и третият по население. Измирската история ни връща назад във времето с поне 4000 години. Векове наред той е един от основните търговски центрове на Средиземно море. До XV век градът носи името Смирна. Променя името си на Измир, след като става част от Османската империя. Интересното е, че новото име на града е разпространено едва през XX век.

Измир определено се откроява сред другите турски градове по отношение на отвореност към западните страни и възприема от тях навици и ценности. Градската мода по улиците е по-безгрижна, гражданите са по-малко православни, дори архитектурата има някои отпечатъци от европейски стил. Вижте другото лице на Измир, като се разходите из градския площад, агора, чиято история е възникнала в древни времена и която служи като център на политическия живот.

Друга важна точка на туристическата карта на града е символът на Измир – известната часовникова кула (Saat Kulesi) от началото на XX век. Според някои легенди часовникът от кулата никога не е спирал, а други смятат, че това се случва само веднъж по време на земетресение през 1974 г. Часовниковата кула служи като място за среща на местните вечер и е обект на възхищение за туристите. В ранните сутрешни часове си струва да се отправите на разходка с лодка през пристанището и да се порадвате на архитектурата на метрополиса, докато се събужда.

В сърцето на града се намира огромен парк с удивителна ориенталска флора. Имайте предвид, че не е нужно да посещавате Турция само през лятото. Най-добре е Измир да се посети през пролетта, когато температурата още не е толкова висока и ароматът на цъфтящи цветя се носи във въздуха.

Полезна информация за летищата

Истанбул Измир

Популярни авиокомпании по маршрут Истанбул - Измир