Меню

AtlasGlobal полети от Истанбул до Никозия

Покажи филтри

Никозия

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки, турски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Различни музеи

  Кипърският музей за мотоциклетите е нетрадиционен обект, включващ над 150 броя мотоциклети, произведени между 1914 г. и 1983 г. Той представя повече от 20 различни марки. Музеят на бижутата се намира в Стария град и разказва за историята на бижутерията като занаят и изкуство до наши дни.

 • Кухня

  Кухнята в Никозия и като цяло в Кипър е вкусна смесица от кулинарните традиции на Запада и Ориента. Местните жители много уважават мезетата. Нарязани на дребно различни меса, сирена, зеленчуци и плодове, се поднасят във всички заведения и домове.

 • Транспорт

  Международното летище на Никозия не е използвано от 1974 г., защото е буферна зона на ООН между кипърската и турската част на острова. Най-близкото летище е това в Ларнака, намиращо се на 45 км. То е главното и за страната.

Забележителности на Никозия

Столицата е Кипър носи духа на типичен старинен град от Средиземноморието. Никозия е гореща дестинация в буквалния смисъл на думата. През лятото температурите са доста високи, а факта, че градът се намира в централната част на Кипър, заключен между две планини допълнително нажежава атмосферата. Затова пролетта и есента са подходящи за посещение сезони.

Старата част на града е оградена от масивна стена с три главни изхода. Тя е построена през 16 в., за да защити града на нашествието на венецианците. Затова е известан като Венецианската стена. По тесните павирани улички са се сгушили много кафенета, занаятчийски работилници и магазини за сувенири. В Стария град е и главната търговска улица – „Ледра“, където са разположени по-модерните заведения и бутици. Всъщност „Ледра“ е най-древното име на Никозия. В Архиепископския дворец се помещава Музеят на византийското изкуство, който е един от най-интересните на острова.

В Никозия могат да се разгледат много старинни и съвременни храмове на различни религии. Панагия Хрисалиниотиса е най-старата византийска църква в кипърската столица, построена през 1450 г., известна с колекцията си от стари икони. Други важни храмове са църквата „Св. Йоан“, катедралата „Агиос Йоанис“, католическата църква „Светия кръст“, джамиите „Араплар“  и „Селими“ и др.

Националният парк Аталаса е оазисът на Никозия. Този парк е подходящ за колоездене, разходка на домашни любимци, пикник и занимания на открито. Има няколко входа, заведения и паркинг в близост.   

Полезна информация за летищата

Истанбул Никозия

Популярни авиокомпании по маршрут Истанбул - Никозия

Полетно разписание:

Истанбул Никозия