Меню

Ryanair полети от Краков до Гьотеборг

Покажи филтри

Гьотеборг

 • Обща информация

  Официален език: Шведски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (SEK)

 • Рибената църква

  Морските деликатеси и рибата заемат почетно място на трапезата в Гьотеборг. Рибената църква представлява рибен пазар, завършен през 1874 г. от тогавашния архитект на града и веднага получава името си, заради приликата си с религиозния храм.

 • Джунгла в Гьотеборг

  Паркът Универсум пресъздава истинска джунгла, в която посетителите могат да се разхождат, докато покрай тях свободно подкачат истински маймунки, прелитат екзотични птици,  пеперуди и други нетипични за региона животни.

 • Домът на Волво

  За любителите на автомобилите, Музеят на Волво е задължителен за посещение. Шведската марка е създадена именно в Гьотеборг и музеят представя всички стадии от развитието на компанията, включително и нейните лодки.

Забележителности на Гьотеборг

Шведският град Гьотеборг е наричан Сърцето на Скандинавия и Портал на Северна Европа, защото се намира на сравнително еднакво разстояние от трите столици Стокхолм, Осло и Дания и е едно о т най-големите пристанища на страната. На шведски името на града звучи Йотебори, защото произлиза от неговите първи заселници – племето йоти.

Старият град е построен около Големия канал, който е бил пресичан от други два, по-малки. По-късно те са били покрити и превърнати в улиците „Йостра“ и „Вестра Хамнгатап“, които днес за изпълнени с ресторанти и магазини. Най-известната улица в Гьотеборг е „Кунгспортсавеню“, наричана на кратко „Авенюто“ от местните жители. Тя свързва Стария град с културния център – площад „Йотаплац“, чийто символ е фонтанът „Посейдон“. В района са подредени най-важните културни сгради: театърът, концертната зала, Музеят на кукления театър, Музеят за скандинавско изкуство.

Кварталът „Хага“ някога е бил изцяло работнически. В днешно време атмосферата му от 19 в. е напълно запазена, а улиците са заети предимно от магазини и заведения, което го прави идеален за раходка.

Гьотеборгското пристанище има прекрасна гледка, там се намира и Морският музей, който представя историята на корабостроенето, корабоплаването и риболова.

Увеселителният парк Лизберг е сред най-популярните атракциони от подобен тип в Северна Европа. През лятото въртележките, влакчетата и концертите не спират, а през ноември се открива коледния базар.

Полезна информация за летищата

Краков Гьотеборг

Популярни авиокомпании по маршрут Краков - Гьотеборг