Меню

Къде можете да отидете на почивка? Списък на държавите, които вдигат ограниченията за пътуване (COVID-19)

Къде можете да отидете на почивка? Списък на държавите, които вдигат ограниченията за пътуване (COVID-19)

От средата на май 2020 г. все повече страни решават да премахнат ограниченията за пътуване. Размразяването на туризма със сигурност е добра новина за всички, които планират ваканция и пътуване в чужбина. Ето защо подготвихме списък с държавите, които вече са премахнали или предстои да премахнат ограниченията за пътуване с цел туризъм. По-долу можете да намерите информацията, която сме събрали и която със сигурност ще бъде полезна при планиране на Вашите пътувания. 

Кои страни могат да бъдат посетени?

Вдигането на ограниченията се отнасят до разрешаване на туристи да влизат и излизат в определена държава с цел туризъм. Тази статия се актуализира постоянно въз основа на официалната информация, предоставена от сайтовете на местните власти. 

Внимание! Някой държави, които не са изброени по-долу, допускат влизането на тяхна територия, разрешават влизането на територията на страната, но само за тези, които живеят там, за бизнес или научни цели. Тези страни (напр. Финландия) не позволяват на хората, които идват само за туризъм, да влязат на територията на страната. 

Списък на страните, които официално са потвърдили отварянето на границите за туристи и премахването на задължителната карантина. 

Преди да планирате Вашето пътуване, препоръчваме внимателно да проверите информацията на сайтовете на местните власти в страната, която планирате да посетите..

Държава

Сваляне на ограниченията за туристи

Допълнителна информация

Австрия

От 15 юни отваря границите с Чехия, Лихтенщайн, Германия, Словакия, Швейцария и Унгария.

-

България От 22 май границите са отворени за граждани на държави от ЕС и Шенген. Задължителна карантина все още се прилага за хората, пътуващи с цел туризъм.
Германия От 15 юни отваря границите с Австрия, Франция и Швейцария. -
Гърция Пътувания в страната са без ограничения. От 15 юни премахват ограниченията за пътувания в чужбина. Международните полети се възобновяват от 1 юли. Възобновяват се директните връзки с Великобритания от 1 юни.
Дания От 15 юни отваря границите за туристи от Германия, Норвегия, Исландия и Скандинавия.  
Естония От 15 юни отваря границите с Литва и Латвия. -
Исландия Границите ще бъдат отверени на 15 юни.  
Испания Границите ще бъдат отворени за чуждестранни граждани от 1 юли. -
Италия От 3 юни отваря границите с страните членки на ЕС, Монако и Швейцария. -
Кипър От 9 юни отваря границите за 19 страни от Европа. От 20 юни отваря границите за граждани от още 13 страни. Във втората фаза - 20 юни, границите на Кипър ще бъдат отворени за граждани на Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Дания, Израел, Германия, Словакия и Литва - без нужда от сертификат. Поляци, чехи, естонци, швейцарци, румънци и хървати няма да бъдат освободени от това задължение.

Латвия

От 15 юни отваря границите с Литва и Естония.

-

Литва

От 1 юни отваря границите за 27 държави, включително 24 без карантина.

В момента списъкът включва Германия, Полша, Франция, Италия, Финландия, Норвегия, Дания, Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия , Словения и Швейцария.

Словения

От 15 юни отваря границите.

-

Сърбия

От 1 юни отваря границите с България, Гърция и Румъния.

-

Унгария От 15 юни отваря границите с Австрия. -
Франция От 15 юни отваря границите с Германия и Швейцария. -
Хърватия От 29 май отваря границите с Австрия, Чехия и Унгария. От 15 май отваря границата със Словения. -
Черна гора От 1 юни отваря границите за следните страни: Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Албания и Гърция.  
Чехия От 15 юни отваря границите с Австрия и Германия. До 25 май Чешките авиолинии ще възобновят редовните полети между Прага и Амстердам, Букурещ, Франкфурт, Киев, Одеса, Париж и Стокхолм. 

Швейцария

От 15 юни отваря границите с Австрия, Франция и Германия.

-

 

Нещо повече, Белгия, Дания и Исландия също трябва да обявят официални дати за отваряне на границите. 

Исландското правителство ще облекчи ограниченията и ще отвори границите си за чужденци най-късно до 15 юни.

Турция ще започне облекчаване на ограниченията и ще отвори границите си за страни от Азия, включително Китай и Южна Корея. Това ще се случи в средата на юни. Границите за европейските страни ще бъдат отворени на по-следващ етап, но не по-рано от началото на юли.

А самите полетите?

Авиокомпаниите вземат решения за възстановяване на полетите въз основа на информацията, предоставена от местните власти и търсенето на полети. Например, най-голямата авиокомпания в Европа - Ryanair, обяви връщането на 90% от маршрутите от 1 юли (тази година), а Wizz Air бавно възстановява полетите си от май. Авиокомпаниите от Lufthansa Group ще възобновят полетите си през първата половина на юни, а Bulgaria Air започна постепенно да възстановява полетите между София и Варна. От 25 май авиокомпанията изпълнява два полета дневно между двата града, сутрин и вечер. Паралелно с възстановяването на честотите по вътрешната линия, Bulgaria Air продължава постепенно да увеличава честотата на полетите си и по още от редовните си маршрути, по които имаше анулации, наложени заради Covid-19 пандемията. Докато планирате пътуването си до някоя от споменатите по-горе страни, проверете дали полетите са възстановени по предпочитания от Вас маршрут.  

Ако искате да проверите дали има полети по избрания от Вас маршрут, проверете нашата търсачка за полети.

 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!