Меню

Коронавирус 2019-nCoV: Всичко, което трябва да знаем

Коронавирус 2019-nCoV: Всичко, което трябва да знаем

През декември 2019 г. в китайския град Ухан (провинция Хубай) са регистрирани първите случаи на пневмония COVID-19, причинена от неизвестен досега щам коронавирус (2019-nCoV, SARS-CoV-2). Предполага се, че вирусът се разпространява от животни на хора и е придобил способността да се предава от човек на човек по въздушно-капков път. До март 2020 г. вирусът достига до 6 континента, а заразените наброяват 110 000, от които около 81 000 само в континентален Китай (към 9 март 2020 г.).

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са група вируси, предавани от птици и бозайници, които причиняват различни заболявания. При хората вирусите водят до респираторни инфекции, повечето от които леки (като обикновената настинка). В някои случаи коронавирусите могат да причинят тежки респираторни инфекции. Такива например са по-сериозни заболявания като вирусите MERS-CoV и SARS (ТОРС).

Какви са симптомите на коронавирусa от Ухан? Симптомите включват повишена температура, кашлица, затруднено дишане, болки в мускулите, умора. 

Коронавирусът 2019-nConV може да засегне хора от всички възрасти, но по-възрастните и хората с хронични заболявания обикновено го преживяват по-тежко. Лечението е симптоматично (с цел облекчаване симптомите на заболяването).

Как се разпространява коронавирусът?

Според хипотезите коронавирусът от Ухан е от животински произход и вероятно се е пренесъл от животни на хора на един от пазарите в Ухан, провинция Хубей. Коронавирус SARS-CoV-2 се предава чрез респираторни капчици и може лесно да се разпространи сред хората чрез кихане или кашлица. Симптомите се появяват между 2 и 14 дни след заразяване. Най-застрашени от заразяване са хората, които са имали пряк контакт с болни, както и тези, които помагат на пациенти в болници или са в контакт със заразени хора на работното място или на обществени места. Към групата с повишен риск от заболяване спадат и тези, които се връщат от региона на епидемията.

Как да се предпазим от заразяване с коронавируса SARS-CoV-2?

Най-добрият начин да се избегне заразяване е чрез спазване на добра хигиена. На първо място, трябва да миете ръцете си с топла вода и сапун (в продължение на поне 20 секунди) и да избягвате контакт на мръсни ръце с лигавицата (очите, носа, устата). Препоръчително е да се избягва контакт с болни хора, както и да се внимава при контакт със селскостопански животни. Месото, рибата и морските дарове трябва да се обработват топлинно за продължително време (чрез готвене, пържене, печене). Следването на предписанията за хигиена е важно, тъй като в момента няма ваксина за този щам вирус.

В Министерството на здравеопазването е отворена специална телефонна линия за въпроси относно коронавируса: 02 807 87 57 (в работни дни от 8.30 до 17:00 часа). 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!