Меню

10 неща, които трябва да знаете преди да пътувате със самолет

10 неща, които трябва да знаете преди да пътувате със самолет

1. Какво не можете да вземете в багажа си

Експлозивните и запалимите вещества са забранени както в ръчния, така и в регистрирания багаж при всички авиокомпании. Това включва газови фенерчета, фойерверки и запалки за барбекю.

От съображения за безопасност в ръчния багаж не можете да носите предмети, които биха могли да се използват като оръжие. Например: остри ножици, инструменти или тирбушон.

Най-строгите правила се отнасят до течностите. В ръчния си багаж можете да вземете максимум 10 опаковки, с вместимост до 100 ml всяка, като всичките трябва да бъдат поставени в прозрачен плик с вместимост до 1 литър. Можете да носите лекарства в ръчния си багаж, включително такива в течна форма, но само в количеството, което ще ви е нужно по време на полета.

2. Опаковането на куфара е изкуство

Всяка авиокомпания има свои собствени правила за размера и теглото на ръчния и на регистрирания багаж. Важно е да не надвишавате тези ограничения, защото на летището е възможно да се наложи да заплатите голяма такса за свръхбагаж.

Повечето авиокомпании позволяват да се качите на борда с втора, по-малка чанта, заедно с ръчния си багаж – напр. малък сак или раница за лаптоп. Подредете багажа си така, че, ако се наложи при проверката за сигурност, лесно да можете да извадите някои вещи от него.

Регистрираният ви багаж ще попътува доста, преди отново да се върне в ръцете ви. Ето защо е много важно да се уверите, че нищо не стърчи от него: проверете за колани, ципове, щифтове и др. Ако сте прикрепили спален чувал или шалте към раницата си, опаковайте всичко в стреч фолио. Така ще сте сигурни, че нищо няма да се повреди или да изпадне.

3. Пригответе се за проверката на летището

Багажът ви не е единственото, което ще бъде проверено на летището. Вие също трябва да минете през проверка за сигурност. Когато дойде вашият ред, вземете табла от купчината близо до транспортната лента; изпразнете джобовете си и сложете съдържанието им в нея; свалете си сакото, якето, шала, колана и т.н. и също ги поставете в кошницата.

Нещата ви ще преминат през скенера, докато са на конвейерната лента, а през това време вие трябва да минете през специалния скенер. Възможно е служителите за сигурност да ви помолят да събуете и обувките си, в случай че се включи алармата, докато минавате.

4. Всяка страна има свои правила

В рамките на Европейския съюз митническите правила за транспортиране на алкохол, тютюневи изделия, храни и растения са еднакви за повечето страни. Когато излизате извън ЕС, всяка страна има свои собствени правила. Глобите за внасяне на забранени стоки или прекалено големи количества от определени продукти също зависят от правилата на всяка отделна страна. Най-леката форма на наказание е унищожаването на стоките. В много държави от Близкия изток обаче има например и голяма глоба за транспортиране на алкохол.

Правилата могат да се отнасят и за пренасянето на пари в брой или ценни предмети като произведения на изкуството, исторически предмети или части от животни, които са под специална защита (напр. слонова кост).

5. Облечете се подходящо за полета

Изглежда дребна работа, но наистина трябва внимателно да подберете дрехите, които носите в самолета. Колкото по-дълго трае пътуването във въздуха, толкова по-неудобно може да се почувствате, ако не сте облечени подходящо.

Комфортът е най-важното! Уверете се, че ако сте на дълъг полет, нищо няма да ви стяга или дразни. Дори ако пътувате в средата на лятото, винаги си носете на борда чорапи и дреха с дълъг ръкав. Обичайно климатикът в самолета работи доста силно, така че е възможно да ви захладнее. 

Ако сте с дълга коса, вържете я ниско на опашка, така че да не ви смущава, когато облегнете главата си на седалката.

6. Включете самолетния режим 

Въпреки че според все повече публикации мобилните телефони не нарушават функционирането на самолетите, повечето авиокомпании налагат забрана за използване на мобилни устройства по време на полет. Изключение от това правило е използването на самолетен режим, който е достъпен за повечето модели телефони.

Някои самолети предлагат Wi-Fi връзка, като в повечето случаи за тази услуга се заплаща допълнителна такса.

7. Можете да вземете храна на борда

Мит е, че на борда не е позволено да носите храна. Напълно възможно е по време на пътуването да огладнеете, но да не желаете да купувате от храната, предлагана в самолета. Затова вземете със себе си някои леки закуски или сандвичи, като се уверите, че не миришат твърде силно и не оставят трохи. По отношение на напитките има ограничения. За да ги избегнете, можете да си купите напитки от салона за заминаване, след като сте преминали през проверката за сигурност.

Храната за деца е друг случай. Родителите или настойниците могат да носят мляко и друга храна за деца в самолета. По време на проверките за сигурност тя трябва да бъде показана на служителите. В повечето случаи родителят трябва да опита детската храна, за да му бъде позволено да я вземе на борда. При нужда е възможно на борда храната да бъде затоплена в микровълнова фурна, с каквато разполагат в повечето самолети.

8. Бонбоните не са само за деца

По време на излитане и кацане промените в налягането могат да причинят дискомфорт в ушите ви. Ако страдате от хрема, това усещане може да е доста неприятно. Има няколко начина да се справите с този проблем.

Опитайте да преглъщате често, да дъвчете дъвка или да смучете бонбон. Това трябва да помогне за облекчаване на симптомите. Ако имате проблеми с течащ нос, сложете си капки половин час преди излитане и кацане.

Ако страхът от летене ви причинява стомашни проблеми, уверете се, че сте добре подготвени за полета. Наспете се добре преди пътуването, яжте лека храна и си подсигурете приятни занимания, които да ви разсейват по време на полета – било то книга за четене, любима музика или молив и хартия за рисуване.

9. Децата може да се отегчат

Всяко дете, дори да е най-големият фен на самолетите, след известно време без движение се отегчава. Бъдете подготвени за този момент. Ако не можете да вземете любимите играчки на детето със себе си, лист хартия и моливи би трябвало да свършат работа. Предложете му да нарисува картини от пътуването – как изглежда самолетът, летището, пейзажът и т.н.

Можете да играете заедно на игри, които не се нуждаят от специални предмети като например „Камък – ножица – хартия” или игри с думи (измисляте си думи, при които всяка следваща започва със същата буква, на която завършва предишната) и т.н. Можете също така да си измисляте истории – отгатвайте над кои места прелитате със самолета, на какво ви напомня формата на облаците и т.н.

10. Децата могат да посещават пилотската кабина

Разбира се, при условие, че пилотите са съгласни. Недейте да молите за това преди излитане, защото тогава пилотите са много заети. Попитайте стюардесата по време на полета, дали детето ви може да посети кабината след кацане. Ако няма закъснение и екипажът не бърза, има голям шанс капитанът да ви покаже кабината.

Някои авиокомпании имат лоялни програми за деца – те също получават точки за прелетени мили, които могат да се използват за посещение на пилотската кабина.

Вижте още: 

Полезни отговори на най-често задаваните въпроси за пътуването със самолет. 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!