Меню

Как пътуваме до Великобритания след Брекзит

Как пътуваме до Великобритания след Брекзит

Брекзит вече е факт. Великобритания напусна Европейския съюз в нощта между 31 януари и 1 февруари 2020 г. Как излизането на страната от ЕС ще повлияе върху живота на европейските граждани и какво ще се промени по отношение на пътуването до Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия? Ето най-важното, което трябва да знаете.

Какво се променя след Брекзит

Представителите на Великобритания напускат европейските институции. Това на практика означава, че британците вече няма да участват и да влияят върху действията на институциите на ЕС, но Великобритания ще продължи да следва европейското право.

За да може целият процес по излизане от ЕС да протече гладко, е определен преходен период, който приключва на 31 декември 2020 г. През това време на практика условията за пътуване и престой във Великобритания остават същите.

Преходният период е времето, в което ще се проведат преговорите между Европейската комисия и Обединеното кралство, за да бъдат взети финалните решения за бъдещите взаимоотношения между страната и ЕС.

Как пътуваме до Англия след Брекзит

От 31 декември 2020 г. правилата за пътуване до Великобритания остават същите. За преминаването на границите на Обединеното кралство, без значение дали с влак, кораб или самолет, е нужно да представите паспорт или лична карта по време на проверката. Великобритания не е част от Шенгенската зона, затова европейските граждани следва да преминат граничен контрол.

Какво се очаква след преходния период

Все още няма официално потвърдена информация какво ще се случи след 31 декември 2020 г. Със сигурност работата и престоят в страната ще бъдат засегнати от промените. Какво означава това за туристите обаче? Най-вероятно промените ще бъдат незначителни и пътуването до Лондон, Глазгоу или Белфаст няма да изисква виза. Все пак не бива да забравяме, че всичко зависи от резултата от преговорите между Великобритания и Европейската комисия.

Как пътуваме в Англия след Брекзит

Брекзит може да засегне почти всички аспекти от пътуването. Докато трае преходният период обаче, промени не се очакват. В този смисъл шофьорските книжки и европейската здравноосигурителна карта остават със същите условия до 31 декември 2020 г.

Какво ще се промени от 1 януари 2021 г.? Все още не може да се каже със сигурност, но британските власти предупреждават, че от 2021 г. картите може да не са валидни и да е необходимо туристите да разполагат с допълнителна здравна застраховка. Именно това е една от темите, които ще се обсъждат по време на преговорите между ЕК и представителите на Великобритания.

Същото се отнася и за роуминга. Докрая на 2020 г. съгласно европейското законодателство гражданите на ЕС няма да бъдат таксувани допълнително за услугата във Великобритания. Таксите за роуминг обаче може да бъдат въведени най-рано през 2021 г.

Какво се случва с границата между Великобритания и Ирландия

Един от най-големите казуси, свързани с Брекзит, е бъдещият статут на територията между границите на Ирландия и Великобритания. Имайки предвид историята на този район, се очаква връщането на граничния контрол да постави под въпрос ситуацията там. Ето защо това ще бъде още една от основните точки в преговорите за Брекзит.

Какво знаем към момента? По време на преходния период ситуацията с границата с Ирландия остава същата, като се очаква тя да се запази и през 4-те години след 1 януари 2021 г. След този период парламентът на Северна Ирландия ще може едностранно да се откаже от договорените условия или да удължи приложимия закон за преминаване на граници и митническа политика с още четири години.


 • Варна
  Излитане от София
  от 61 EUR
  Атина
  Излитане от София
  от 67 EUR

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!