Меню

Flybe

Advertisement

Виж офертите за полети на eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за Flybe

Flybe

Британската нискотарифна авиокомпания Flybe се базираше в Ексетър. Тя беше най-големият регионален превозвач в Европа. Отваря врати през 1979 г. с името Jersey European Airways след сливането на Intra Airways и Express Air Services. През 1983 г. е купена от Walker Steel Group, също собственост на Spacegrand Aviation. От 2000 г. Flybe е позната вече като British European (съкратено BE), а две години по-късно – Flybe, дъщерно дружество на Flybe Group PLC. Най-голямата база се разполагаше във Великобритания – летище Бирмингам, а седалището – летище Ексетър. Други бази бяха летищата Белфаст, Манчестър и Саутхемптън. 

 

Flybe превозваше 8 млн. пътници годишно между 81 летища в Обединеното кралство и останалата част на Европа, с над 210 маршрута в 15 държави.

 

Авиокомпанията стартира през 1979 г. като Jersey European Airways след сливането на Intra Airways и Express Air Services. През 1983 г. авиокомпанията е продадена на Walker Steel Group, която също е собственост на Spacegrand Aviation, а двете авиокомпании са обединени под името Jersey European през 1985 г. Jersey European е преименуван на британски европейски през 2000 г. (съкратен на "BE") и е получил настоящо име през 2002 г.

 

Компанията работеше в сътрудничество с Aer Lingus, Air France, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, Etihad Airways, Finnair и KLM. През март 2020 г. Flybe преустанови своята дейност.  

Багаж

Виж повече

Пътнически класи

Пътниците на Flybe избираха между три вида услуги: Just Fly, Get More и All In. При Just Fly имаха право на безплатен ръчен багаж, но платен регистриран. Заплащаха се също избор на седалка, промени в резервацията, sms потвърждение, напитки и храна на борда. При Get More имаха право безплатно на ръчен и на регистриран багаж до 20 кг, избор на място в самолета, sms потвърждение, смяна на билета. Заплащаха се регистриран багаж между 23 и 40 кг, опция за разтягаща се седалка, храна и напитки. При All In всички горепосочени удобства бяха включени в цената на самолетния билет.

Онлайн регистрация

Диапазонът, в който можеше да се направи онлайн регистрация за полет на Flybe беше между 36 часа и 2 часа преди полета. Пътниците имаха възможност директно да принтират бордната си карта и, ако нямат регистриран багаж, да се насочат към проверката за сигурност без допълнително чекиране. Трябваше да са на изхода не по-късно от 15 минути преди излитане, тъй като в противен случай резервацията се анулираше автоматично. Деца без придружител нямаха право на онлайн регистрация. При промяна след резервацията на полета, пътниците трябваше да преминат през бюрата на Flybe на летището, за да се пререгистрират и да вземат новия си билет. Срещу заплащане можеха да получат sms за потвърждение.

Флот

Към 2018 г. компанията притежаваше флот от 78 самолета. Flybe оперираше с Bombardier Dash 8 Q400, ATR 72-600, Embraer 175 и Embraer 195. Очакваха доставка на още 4 броя Embraer 175.

Летище Ексетър, Англия

Exeter International Airport е международно летище, разположено в близост до Ексетър, Девън, намиращ се в Югозападна Англия. Оттук се осъществяват чартърни и редовни полети до Обединеното кралство и Европа. Отваря врати на 31 май 1937 г., като тогава дори не разполага с терминална сграда, а с постройка, която обслужва пътниците. На 270 км се издига величествен Лондон.

Храна на борда

На борда на самолетите се предлагаха апетитни сандвичи, голям избор от топли и студени напитки – срещу заплащане при Just Fly и Get More, и безплатно при All In.

Допълнителни услуги

Докато пътуват, пътниците можеха да прочетат последните броеве на списание Flight Time. Имаха възможност и да отпочинат в салона за отдих – това се отнасяше за всички пътници с билети All In, както и за пасажери с карта Premiercard.