Меню

Vueling

Най-добрите оферти за полети с Vueling от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Vueling

Vueling Airlines, S.A. е испанска нискотарифна авиокомпания, със седалище Барселона. Името й идва от испанската дума „vuelo“, което означава „полет“. Допълнителни базисни летища на компанията са Coruña, Alicante, Amsterdam, Bilbao, Brussels, Florence, Madrid, Málaga, Palma de Mallorca, Paris-Orly, Rome-Fiumicino, Seville и Valencia.

Част от семейството на Vueling през 2009 г. става Clickair. Нискотарифната компания беше със седалище Parc de Negocis Mas Blau, намиращо се в El Prat de Llobregat, в близост до Барселона, Испания. За периода, в който действа като авиопревозвач, обслужва близо 40 дестинации в Европа. Основна база е летище Ел Прат, Барселона. Други оперативни центрове са летищата в Малага, Севиля и Валенсия.

Clickair е създадена през 2006 г. Тогава носи името Catair. Започва да функционира на 1 октомври с общо 3 самолета Airbus A320 по 5 маршрутни линии. Първоначално Cobra, Iberia, Iberostar, Nefinsa и Quercus Equity (Group Agrolimen) притежавали по 20 % от новосъздадената компания, като самата Iberia е главният „виновник“ за създаването ѝ. През 2008 г. основен съперник по отношение на нискотарифните самолетни оферти бил Vueling. С цел да се справят с високите цени на горивата и тъй като и двете компании губели много пари, те в крайна сметка решават да се слеят и така да оцелеят на авиационния пазар. Година по-късно сливането приключва, новата авиолиния се нарича Vueling – тя е втора по големина в Испания.

Vueling използва летището в Ибиза само за сезонните полети, но и то е включено като 14-та официална база. Превозвачът обслужва над 100 дестинации в Африка, Азия и Европа, като към момента той е вторият по големина авиопревозвач в страната. През 2015 г. авиокомпанията е превозила повече от 24 млн. пътници, с коефициент на натоварване 81%.

Авиокомпанията стартира полети на 1 юли 2004 г. по маршрут Барселона–Ибиза. По това време флотилията наброява 2 самолета Airbus A320. Първоначално основните акционери са Apax (40%), Inversiones Hemisferio (Grupo Planeta) (30%), мениджърски екип (23%) и инвеститори от V.A. (JetBlue Airways) (7%).

През 2009 г. си посредничи с MTV през летния сезон. През ноември 2010 г. се обявява нова база във Франция - Toulouse Airport. Официално тя става такава през април 2011 г., наред с новата база в Амстердам. Шест нови Airbus A320 са доставени между април и юни, и още два – в края на годината. Новата база на компанията в Рим се включва на 25 март 2012 г., а на 5 декември – Флоренция. На 25 октомври 2013 г. Vueling Airlines започва да предлага на своите клиенти първата вътрешна линия – Флоренция–Катания. През 2014 г. е фокусирана главно върху разширението на базата си в Барселона, както и върху добавянето на нови дестинации.

Багаж

Ръчният багаж на Vueling е включен в цената на билета. Неговите размери не трябва да надвишават 55х40х20 см. Можете да превозвате 1 брой ръчен багаж до 10 кг или до 14 кг при Excellence Fare. Таксата за багаж, надвишаващ допустимите размери и тегло е 35 EUR.

Регистрираният багаж се заплаща отделно. Максималното количество е 3 бр х 23 кг. Ако тези ограничения бъдат превишени, на летището се заплаща такса 12 EUR/ кг. 

Таксата за първи куфар е:

Онлайн: 1x23 кг: 13–29 EUR
На летището: 1x23 кг: 35 EUR

За втори куфар:

Онлайн – 40–90 EUR 
На летището – 70–90 EUR

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество и цена на багажа към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация.

Пътнически класи

Vueling позволява закупуването на самолетни билети в три различни тарифи – Basic, Optima и Excellence.
 
Пътуването в Basic Fare позволява събиране на точки в програмата Punto. Всеки пътник в резервацията получава 1 точка на всеки 2 евро.

Тарифа Optima позволява комбинирането на различни тарифи на излитане и връщане, както и избор на място в самолета. В допълнение, пътниците могат да изтеглят часа си на излитане (ако полетът е в същия ден и има места по него) напълно безплатно. След завършване на резервацията, пътниците получават e-mail с потвърждение и още един с прикачени бордни карти (тази услуга е налична само при положение, че онлайн регистрацията е позволена както за летището на излитане, така и за конкретния пътник). 

В допълнение към предимствата на Optima, тарифата Excellence предлага на пътниците най-добрите места в самолета (първи ред), като мястото до тях е празно. Също така, тарифата позволява пълна гъвкавост на датите и часовете, както и безплатна анулация на билета. Пътниците на летищата в Барселона, Мадрид и Билбао ползват специални чек-ин гишета, преминават с предимство през контролните пунктове, имат достъп до VIP салоните, качват се с предимство на борда и разполагат със специално място за ръчния багаж.

Онлайн регистрация

Чрез онлайн регистрацията, пътниците могат да генерират и получат своята бордна карта на e-mail или на мобилното си устройство, както и да изберат своето място в самолета (минимум 3 дни преди полета). Услугата е възможна от момента на покупка на самолетния билет до 4 часа преди полета. Изключение правят полетите от Лисабон, Кардиф, Лион, Прага, Франкфурт и Лондон Хийтроу, за които крайният срок за онлайн чек-ин е 24 часа преди полет. 

Флот

Към 2017 г. флотът на Vueling се състои от 107 самолета, сред които Airbus A319-100, Airbus A320-200 и Airbus A321-200. Авиокомпанията има поръчка за 47 броя Airbus A320neo.

Летище Ел Прат, Барселона

Летище Ел Прат, обслужващо втория по големина испански град Барселона, е второто по трафик летище в Испания (след Барахас в столицата Мадрид) и заема 31-во място в световната класация за най-натоварени аерогари. През 2015г. през него са преминали близо 40 млн. пътници. 

Летище Барселона се намира на 12 км югозападно от центъра на града, който е главен в областта Каталуния. Първото летище в Ел Прат е открито още през 1918 г., а днешният Терминал 1 е последно обновен през 2009 г. Той обслужва около 70% от полетите, като старите терминали А, В и С сега образуват Терминал 2 (разделен на 2А, 2В и 2С) – там се обслужват пътниците от полети на регионални и нискотарифни авиокомпании. Т 2А в момента не се използва, а на терминал Т 2С не се обслужват пристигащи полети.

Храна на борда

Храната на борда на Vueling не е включена в цената на самолетния билет, но включва разнообразие от детска храна, закуски, пица и различни леки и здравословни храни. Менюто се сменя три пъти годишно (през март, юли и октомври), за да отговаря на съответния сезон. Ако пътувате с тарифа Excellence в цената е включена закуска по избор, както и безалкохолна напитка. 

Допълнителни услуги

Vueling Pass е услуга, която позволява на пътниците да пътуват в максимален комфорт: с него имате достъп до VIP салоните, преминавате приоритетно през контролните пунктове и получавате още много предимства. Пасът важи една година за летищата в Барселона, Амстердам, Берлин, Брюксел, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Рим. Цената на услугата е 250 евро.

Редовните клиенти на авиокомпанията могат да се възползват и от програмата Vueling Punto, чрез която да набират точки за различни допълнителни бонуси.