Меню

Wizz Air

Advertisement

Wizz Air самолетни билети от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

✔️ Докъде лети авиокомпания Wizz Air?

Авиокомпания Wizz Air лети до много популярни дестинации. За да провериш актуалното разписание, използвай търсачката на eSky.    

✔️ Кога мога да намеря най-евтините билети с авиокомпания Wizz Air?

За авиокомпания Wizz Air е най-добре да закупиш билетите си, колкото се може по-рано преди датата на пътуване.

✔️ Кои авиокомпании оперират по подобни маршрути?

До градовете, до които лети авиокомпания Wizz Air, има и други авиокомпании, които оперират полети. За да видиш пълния списък, използвай търсачката на eSky.  

✔️ Мога ли да резервирам хотел заедно с полет на авиокомпания Wizz Air?

Използвайки търсачката на eSky, можеш да резервираш и хотелско настаняване заедно с желания от теб полет, като използваш услугата Полет+Хотел. Благодарение на това, пътуването ти не само ще бъде по-удобно, но и ще спестиш пари благодарение на пакетните отстъпки.

Вижте повече за Wizz Air

Уиз Еър - Самолетни билети

Wizz Air (пълно име – Wizz Air Hungary Airlines Ltd.) е унгарска нискотарифна авиокомпания, базирана на летище Ференц Лист в унгарската столица Будапеща. Авиокомпанията е създадена през септември 2003 г., а първия си полет извършва на 19 май 2004 г. Главен изпълнителен директор е Йозеф Варади. Самолетите на Wizz Air кацат предимно на по-малки европейски летища (с по-ниски такси), като най-голямата база на Wizz Air извън седалището в Будапеща е летището в Катовице, Полша. Wizz Air group се състои от две авиокомпании – Wizz Air Унгария и Wizz Air Украйна, като кодовете за полети с тях са съответно W6 и WU.

Докъде лети Wizz Air?

Картата на въздушните връзки на Wizz Air непрекъснато расте - в момента компанията предлага самолетни билети по над 500 маршрута в Европа, като главните 27 бази са в Унгария, България, Молдова, Украйна, Полша, Румъния, Литва, Чехия, Сърбия, Македония, Латвия, Босна и Херцеговина, Грузия. Извън Европа WizzAir лети до Тел Авив, Дубай, Грузия, Рейкявик, Астана, Баку, Кутаиси, Ейлат, Агадир, Маракеш, Фуертевентура, Тенерифе, Кефлавик, Санкт Петрбург и др.

Флотът на WizzAir се състои от десетки модерни самолети, осигуряващи комфорт при пътуване и безопасност на пътниците и персонала. Към 2017 г. Wizz Air оперира 100 самолета Airbus – 70 броя A320 и 30 броя А321. Всеки от тях е оборудван с International Aero Engine V-2500 двигател и е с капацитет 180/230 пътници без разделение при класите. Wizz Air има поръчка за 110 самолета А321neo с нова технология, включваща напредничави системи и двигатели, които допълнително ще намалят водещата в бранша ценова база на Wizz Air, както и въглеродния отпечатък на компанията. Всички нови самолети ще бъдат оборудвани с устройства Sharklets на крилата. Средната възраст на самолетите на Wizz Air е 3,1 години. Самолетите са в цветовете на Wizz Air – светло розово, лилаво и бяло.

Как да си купя билет на Wizz Air?

Можете да закупите самолетни билети на Wizz Air онлайн, използвайки търсачката за полети по-горе или офертите с най-ниски цени на авиокомпанията, както и чрез мобилното ни приложение. След като изберете дестинацията, датите на вашето пътуване и броя пътници, системата ще Ви предостави всички възможни полети на Wizz Air. След като изберете най-подходящия полет за вас, започнете резервационния процес, като следвате стъпките.

Можете да закупите самолетни билети и чрез мобилното ни безплатно приложение налично в AppStore и GooglePlay и на български език. Не ви съветваме да купувате билетите си от летището, тъй като те ще бъдат на много по-висока цена.

Какво мога да нося в ръчния багаж на Wizz Air?

Ръчният багаж на Wizz Air се дели на малък (включен в цената на билета) и голям (изискващ допълнително заплащане). Малкият ръчен багаж e с размери до 40x30x20 см, може да се качва на борда и се поставя под предната седалка. Големият ръчен багаж с размери до 55х40х23 см. и тегло до 10 кг. се полага на пътници, закупили приоритетен бординг, или срещу допълнително заплащане. За ръчния си багаж е препоръчително да изберете мека чанта без колелца. 

Ако имате приоритетен бординг, може да качите голямата чанта ръчен багаж със себе си на борда. Ако обаче сте заплатили допълнително за голяма ръчна чанта, е необходимо да я чекирате и предадете на чек-ин гише на летището (което означава да предвидите повече време преди полета). Преди да опаковате багажа си, запознайте се с митническите разпоредби на страната, до която пътувате. В случай на съмнение по отношение на артикули, които са забранени в областта на въздушния транспорт, вижте статията „Забранени за превоз в самолета вещи“ в секцията Туристически пътеводител.

В допълнение към ръчния багаж можете да вземете следните вещи на борда безплатно: палто или одеяло, мобилен телефон, четиво за полета, за деца под 2-годишна възраст: храна за полета, сгъваема детска количка или малко кошче, две патерици за пътници с физически увреждания. Можете да превозвате лични вещи като дрехи, техника, лекарства и други, стига те да не противоречат с разпоредбите за безопасност - предмети, които не представляват заплаха за другите, нямат остри ръбове, не са запалими и т.н. Козметиката в течно състояние трябва да се транспортира в опаковки до 100 мл, а всички общо да са прибрани в прозрачна торба с размери 20х20 см и с максимален обем 1 л. Съветваме ви да пренасяте ценни предмети като персонален компютър, фотоапарат, ценни книжа, пари, скъпоценни камъни и метали, ключове, бижута, търговски документи и др. в ръчния си багаж.

Какво мога да нося в регистрирания багаж на Wizz Air?

Регистрираният багаж не е включен в цената на базовата тарифа на Wizz Аir. Можете да добавите регистриран багаж срещу заплащане. Регистриран багаж може да бъде добавен и след като сте резервирали билета си, като се свържете с нас по телефона.

Какъв е лимитът на регистрирания багаж за пътниците на Wizz Air?

Таксата за регистриран багаж на Wizz Аir варира в зависимост от маршрута, сезона, начина на плащане и теглото. Регистриран багаж може да се заяви онлайн до 3 часа преди полета или на летището. Платеният регистриран багаж може да бъде чанта или куфар до 20 кг. или до 32 кг, а от 1 ноември 2018 г. той включва и куфар до 10 кг, като цената започва от 7 евро. Всеки пътник има право да регистрира до 6 куфара. Максимално допустимите размери на багажа са:

Широчина:149 см

Височина:119 см

Дължина: 171 см

Съветваме Ви да заплатите багажа си онлайн, тъй като на летището таксите са много по-високи.

*Новите правила за багажа влизат в сила от 1 ноември 2018 г., като важат за билети, закупени след 10 октомври и с дата на полет на или след 1 ноември с.г. Пътниците с полет след 1 ноември (включително), закупили билетите си преди 10 октомври без приоритетен бординг, получават безплатен регистриран багаж до 10 кг. Пасажерите, които вече са платили за регистриран багаж (20 или 32 кг.), получават безплатен приоритетен бординг.

Какво можете да вземете и какво е забранено за пренос в регистрирания багаж на Wizz Air?

В регистрираният багаж можете да превозвате спортна екипировка, инструменти или оръжие с разрешително. Допускат се и бутилки с кислород или преносими медицински електронни устройства. Експлозивни и запалими материали, токсични химикали, аерозолни бои и напитки, съдържащи повече от 70% алкохол, също не са разрешени. Не забравяйте, че превозът на ценни и деликатни предмети, документи, пари в брой и др. е нежелателно.

Мога ли да пренасям храна с Wizz Air?

Един от често задаваните въпроси е дали е позволено транспортирането на храна с Wizz Air? Съгласно настоящите разпоредби се допуска превоз на храна в ръчния и в регистрирания багаж, но е важно да се запомнят няколко правила.

Продуктите трябва да бъдат в оригиналната си опаковка. За напитките и течните храни в ръчния багаж има ограничения - те трябва да се транспортират в контейнери до 100 мл (максимум 1 л общо). Допуска се и пренос на бебешка храна, колкото е необходимо за детето по време на пътуването.

Не забравяйте и ограниченията, произтичащи от митническите разпоредби на страната, до която ще летите. Например някои страни не позволяват пренос на прясна храна. Ако не искате да носите собствена храна в самолета, можете да използвате услугите на Wizz Café. След излитане можете да поръчате храна и напитки срещу допълнително заплащане. На сутрешните полети можете да се насладите на кафе и кроасан, на обедните се предлага голям избор от сандвичи и безалкохолни напитки. По всяко време можете да поръчате лека закуска или питие. Цената на едно кафе е около 2 евро, а на сандвичите – около 4 евро. Всички продукти са на водещи марки и с добро качество – винаги пресни и вкусни.

Как да направя онлайн регистрация с Wizz Air?

Онлайн регистрацията на Wizz Air е достъпна 30 дни преди датата на пътуването за всички пътници, които са заплатили места в самолета. За всички останали тя започва 24 часа преди полета и приключва 3 часа преди него (за всяка отсечка от пътуването).

Чрез онлайн регистрацията получавате бордната си карта предварително. Тя трябва да бъде разпечатана и носена на летището. Конкретно място в самолета можете да изберете срещу допълнително заплащане, което варира в зависимост от разположението на конкретната седалка.

След закупуване на билета ще получите имейл с линк за онлайн регистрация. Следвайте инструкциите и ще генерирате своите бордни карти. Разпечатайте ги и ги носете със себе си на летището, заедно с документа за самоличност.

Как Wizz Air разпределя местата на борда?

Всеки човек може да избере места в самолета по време на резервационния процес срещу заплащане. Ако не закупите определена седалка, Wizz Air ще разпредели местата в самолета на случаен принцип 24 часа преди пътуването. Въпреки това, трябва да знаете, че можете да закупите седалки в самолета дори след онлайн регистрацията до 3 часа преди полета.

Услугата Wizz Priority дава предимство при качването в самолета – гаранция, че вашият багаж ще бъде качен на борда, както и възможност да вземете допълнителен багаж с размери 55x40x23 см. Покупката на Wizz Priority не дава предимство при проверките за сигурност, както и по време на регистрация.

Кога WizzAir предлага специални отстъпки?

Нискотарифните авиокомпании са гаранция за пътуване на ниска цена, но също така е добре да знаете кога WizzAir има специални оферти, за да купите самолетни билети с допълнителна отстъпка. Следете редовно информация за текущите промоции на сайта, в социалните мрежи и нашия блог. Препоръчваме ви да купите самолетните си билети възможно най-рано. В повечето случаи цените на билетите са по-евтини, например месец-два преди пътуването, отколкото 2 дни преди полета.

Международно летище Ференц Лист, Будапеща

Базовото летище на авиокомпания WizzAir е Ференц Лист - най-голямото международно летище в Унгария,  обслужващо столица Будапеща. Намира се на 16 км югоизточно от центъра на града и до февруари 2012 г. служеше за седалище на унгарския национален авиопревозвач Malev. След фалирането на авиокомпанията, българските пътници имат възможността да посетят Будапеща с нискотарифната компания Wizz Аir.

Официалното откриване за граждански полети на летището в Будапеща е през май 1950 г. През 2011 г. то приема името на известния унгарски пианист и композитор Ференц Лист, по случай 200 години от рождението му. През 2015 година летището е облсужило близо 10,3 млн. пътници.

Летището има два основни пътнически терминала – Т1 и Т2, който е разделен на Т2А и Т2В. По принцип Т1 обслужва пътниците от полети на нискотарифни авиокомпании и за разлика от терминалите за евтини полети на други места, той е много по-близо до центъра на града, докато Т2 е 7 км по-далеч.

На Т2А се обслужват пътници от авиокомпании, членки на алиансите Skyteam и Star Alliance, а на Т2В са от алианса Oneworld и останалите авиокомпании. Пътниците на Wizzair в момента са обслужвани на Т2А. Сред авиокомпаниите, опериращи на летището в Будапеща, са easyJet, Aegean Airlines, Air Berlin, Air France, Ryanair, Blue 1, KLM, Finnair, Germanwings, Czech Airlines, British Airways, SmartWings (от и до Бургас от 17 юни 2012), Bulgarian Air Charter и др.