Меню

Търсене на полети до Split Kastela

Покажи филтри

Сплит

 • Обща информация

  Официален език: Хърватски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Куна (HRK)

 • Ризото за Гинес

  В началото на май се чества празника на Св. Домниус, който се отбелязва с тържествено шествие из града, много игри и състезания, както и приготвяне на огромно ризото за всички желаещи. Тиганът, в който се готви ястието е с диаметър 2.5 метра, а предвижданите порции са около 5000. За направата му са необходими 300 кг ориз, 100 кг доматен сос, 50 кг миди и още много морски дарове и подправки. Ризотото се счита за традиционно ястие и в цяла Далмация.

 • Връзки с града

  В случай, че сте от типа туристи, които посещават не само определена дестинация, но и местата около нея, може да разчитате на местния транспорт. Има редовни автобусни връзки с предградията Салона, Клис, Омиш и Трогир, както и с други големи градове: Загреб, Риека, Задар, Дубровник.

 • Разходки и шопинг

  В близост до Народния площад се намира Закрития рибен пазар, а на запад от него улица Мормонтова, която е изцяло пешеходна и именно по нея са разположени бутиците на известни модни марки. Извън стените на Стария град и по крайбрежието се простира най-известната крайбрежна улица – Рива - оживена и изпълнена с кафенета, предлагащи различни изкушения, включително бяло кафе.

Забележителности на Сплит

Вторият по големина град в Хърватия има какво да предложи на любителите на плажа, плаването, историята, културата и кухнята. Най-натоварените месеци са юли и август, защото времето е най-топло, а традиционните музикални събития допълнително привличат посетители.  Логично тогава цените на хотелите са най-високи, а тълпите от туристи най-многобройни. За предпочитащите спокойствието се препоръчват месеците май, септември и октомври, но тогава някои от заведенията са затворени, и фериботите, свързващи града с близките острови работят с ограничен график.

Водеща забележителност е Диоклециановият дворец, включващ Желязната врата, Часовниковата кула, храмовете на Юпитер, Венера и Сибила. Главният вход на двореца е била Златната врата, гледаща в посока към Салона – родния град на император Диоклециан. Историята разказва, че през 297 г. императорът е потушил бунт в Египет, след което е донесъл в Сплит 12 черни гранитни сфинксове, от които за съжаление е останал само един, разположен пред „Св. Домниус“.

Редица други забележителности обаче заслужават внимание: Етнографският музей в близост до двореца, пл. „Браче Радии“ със статуя на Марко Марулич, считан за баща на хърватската литература, църквата „Св. Франциск“, Катедралата „Св. Домниус“, която в миналото е била мавзолей на Диоклециан преди тялото му мистериозно да изчезне, Археологическият музей, галерията на Маестрович.

През вековете градът е попадал под византийско, венецианско, австрийско и унгарско влияние, което допринася за богатия му културен облик. Това се забелязва и в месните кулинарни традиции. Едно от типичните местни ястия е сопарник, което представлява тесто, пълнено със зеленчуци,  изпечено в пещ и поръсено със зехтин и чесън.

✔️ Има ли специални оферти за полети Split Kastela на eSky.bg?

На уебсайта eSky.bg редовно качваме оферти за пътувания на ниски цени. Следвай ни и се вдъхнови!  

✔️ Ако резервирам полет Split Kastela, мога ли да закупя застраховка?

Когато резервираш самолетен билет на eSky.bg, можеш да закупиш и различни видове застраховки, отговарящи на твоите нужди. Благодарение на това пътуването ти ще бъде безопасно и удобно.

✔️ Ако резервирам полет Split Kastela, мога ли да резервирам и хотелско настаняване ?

eSky.bg предлага търсачка за настаняване, благодарение на която можеш да се погрижиш за твоя престой, дори преди самото пътуването. Настаняването може да бъде резервирано като индивидуална услуга или като част от пакет Полет+Хотел.

✔️ Кои авиакомпании летят Split Kastela?

На eSky.bg ще намериш оферти за полети Split Kastela, не само на нискотарифни авиокомпании, но и на редовни, специализирани във високи стандарти на обслужване.

Популярни авиокомпании, опериращи Split Kastela

Полетно разписание: Сплит

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Сплит

Виж хотели в Сплит