Меню

Търсене на полети от София до Атина

Покажи филтри

Атина

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • История

  Гръцката цивилизация е една от най-старите в Европа, водеща своето начало от 3000 г. пр. Хр. Най-известната забележителност е Акропола, но в града има още стотици храмове, мостове и паметници, свидетелстващи за интригуващата история на тази антична територия.  

 • Култура

  Като родно място на театъра, в Атина има повече театрални сцени, отколкото във всеки друг град по света. Тук ежегодно се провеждат мнобройни музикални и театрални фестивали, тъй като сцената и музиката винаги са били неразривно свързани с културния живот на хората.

 • Нощен живот

  Наричат Атина „Градът на Балканите, който никога не спи“. Тук хората излизат всеки ден и се забавляват от залез до изгрев. На тихо или шумно, с бира, узо или уиски в ръка, богатството на нощния живот в Атина е безкрайно.

Търсене и резервиране на самолетни билети от София до Атина

Когато искате да пътувате от София до Атина, е добре да започнете планирането поне няколко седмици по-рано. Част от подготовката включва търсене, сравняване и резервиране на самолетни билети. Най-лесният начин за това е чрез някоя онлайн търсачка за полети, каквато е eSky. С нейна помощ можете да разгледате предложения от над 950 авиокомпании и да съчетаете няколко полета в една резервация.

Като за начало е добре да знаете, че София Атина е един от най-популярните маршрути. Без значение дали с цел почивка и отдих, за лятната отпуска или по работа, българите често избират да пътуват между двете столици. Още повече, че директният полет трае около 1 час и половина, а маршрутът се изпълнява всеки ден от седмицата по няколко пъти дневно.

Кога има евтини полети от София до Атина

Имайки предвид популярността на маршрута, евтини билети има почти целогодишно. Най-лесно може да ги намерите, като търсите в сайта на eSky или в секция Оферти. За да намерите изгодни самолетни билети до Атина, е добре да търсите и резервирате полета поне няколко седмици по-рано.

Ако желаете да научавате кога има евтини полети, то може да активирате ценовото известие на eSky. Така ще получавате офертата директно на имейла си, като предварително можете да зададете ценови лимит на билетите.

Друг начин да попаднете на изгодни самолетни билети до гръцката столица е ако някоя авиокомпания стартира промоционална кампания и направи разпродажба на полети. Така можете да намерите двупосочен билет само за няколко евро. За да научавате кога има промоционални предложения за изгодни полети, се абонирайте за нюзлетъра на eSky. Така ще получавате офертите директно на имейла си с възможност да ги резервирате веднага – основното правило при наличието на много евтини билети, тъй като обикновено се изчерпват за броени дни или часове.

За по-спокойно пътуване

По време на резервационния процес можете да закупите самолетен билети, но и някои допълнителни услуги, които ще направят пътуването ви по-приятно и сигурно. Туристическата застраховка и застраховката за анулация на пътуване са препоръчителни за всеки пътешественик – без значение от продължителността и целта на пътуването. С тях си гарантирате спокойствие, а и имате възможност за компенсация в извънредни ситуации или при невъзможност да осъществите пътуването, поради определени обстоятелства.

Друга полезна услуга, която може да добавите по време на резервационния процес, е онлайн регистрацията, която ще ви улесни значително при издаването на бордните карти. Друга налична опция по време на резервационния процес е да добавите допълнителен багаж и така да спестите няколко десетки евро.

Летище в Атина

Гръцката столица се обслужва от летище Елевтериос Венидзелос. От и до него може да се придвижите с градски транспорт (автобус и влак на метрото), с такси или с кола под наем. Ако предпочитате да се придвижвате с градски транспорт, е добре предварително да проверите разписанието. Също така не пропускайте да проверите каква е обществено-политическата обстановка. В случай че има стачки, е възможно градският транспорт да е временно нефункциониращ. В този случай може да се комбинирате с други пътници с такси до центъра.

Кола под наем в Атина винаги е удобна опция, която ще ви даде независимост и свобода, а и ще ви спести време. Автомобил под наем можете да резервирате предварително в сайта на eSky.

Сред авиокомпаниите, с които можете да летите от София до Атина, са: Ryanair, Aegean, Bulgaria Air, Turkish Airlines, Air Serbia, Lufthansa и други.

Какво да видим в Атина

Гръцката столица е сред популярните европейски дестинации. Тя предлага изобилие от исторически и културни забележителности, паметници, автентични сгради и история, пропита в не един и два обекта. Акропола и неговия музей, статуята и храмът на Зевс, Римската агора, Хълма Ликавитос, Квартал Плака (или Кварталът на боговете), Националният археологически музей са само малка част от местата в Атина, които си струва да посетите.

Разбира се важна част от посещението там е и храната. Ако се чудите къде в Атина да хапнете, то задължително пробвайте някоя от типичните гръцки таверни. Хапнете гироси, пийте от гръцката ракия ципуро, пробвайте и някой от рибните специалитети. А за десерт си поръчайте кафе и нещо от богатото меню с традиционни сладкиши като баклава, портокалопита и други.

Къде да отседнем в Атина

Атина е популярна туристическа дестинация, което предполага и голям избор от места за настаняване. Лесно ще резервирате хотел в Атина през сайта на eSky. Можете да избирате от над 1.3 млн хотела по цял свят. Системата позволява да филтрирате резултатите спрямо личните ви предпочитания – по цена, по препоръка от посетители, по разстояние от центъра и др.

Също така можете да зададете още по-прецизни критерии за търсене като например дали е позволено за гости с домашни любимци, дали има безплатен интернет, телевизия или други услуги.

Резервиране на полет и хотел в Атина

Ако искате да си спестите време и усилия в отделно търсене и резервиране на самолетни билети и място за нощувка в Атина, може да се възползвате от комбинираната услуга за полет и хотел на eSky. Така само в 4 лесни стъпки, ще резервирате самолетните билети и мястото за настаняване, като същевременно си спестите и пари от крайната сума.

Подготовка за полета до Атина

Без значение дали пътувате за почивка или бизнес, е важно да подготвите багажа си предварително. Като за начало проверете какви са изискванията за багажа на авиокомпанията, с която летите. Вижте дали билетът ви включва регистриран багаж или имате право само на ръчен. Запознайте се с ограниченията за размерите и теглото му.

Също така вземете предвид забранените за превоз в самолета вещи, както и ограничението за течности в чантите – до 1 л. общо в опаковки до 100 мл. Преценете колко багаж ще ви е нужен за пътуването и спрямо това изберете дали ще добавите още куфари към резервацията.

В случай че искате да пътувате със специален багаж, се запознайте със съответните правила на авиокомпанията. Тук може да бъдат включени музикални инструменти, екипировка за спорт и други.

Фактори, влияещи върху цената на самолетните билети

Повечето хора се питат дали има определени фактори, които оказват влияние върху цената на самолетните билети. Като цяло няма конкретно правило, нито някаква “тайна”. Това, което трябва да знаете е, че интересът към дестинацията и сезонът понякога могат да са определящи за цените на полетите.

Много хора пътуват за празниците и почивните дни. Затова и самолетните билети около Коледа, Нова година, Великден, летните отпуски често са на по-висока цена - поради изключително високия интерес от страна на пътуващите.

На седмична база също има по-предпочитани дни за пътуване. Петък, събота и неделя обикновено са сред по-натоварените дни в сравнение с останалите делнични дни. Именно затова е по-лесно да се намерят евтини самолетни билети от София до Атина за полети по средата на седмицата, отколкото за почивните дни.

Въпреки казаното по-горе, е добре да знаете, че винаги има изключение от правилата. Възможно е да намерите изгодни полети за най-натоварените дни откъм пътуващи през годината, стига да планирате пътешествието си отрано и да резервирате самолетните си билети преди всички останали. Това е успешна стратегия, особено ако искате да сте спокойни, че пътуването ви е подготвено.

✔️ Има ли специални оферти за полети от София до Атина на eSky.bg?

На уебсайта eSky.bg редовно качваме оферти за пътувания на ниски цени. Следвай ни и се вдъхнови!  

✔️ Ако резервирам полет от София до Атина, мога ли да закупя застраховка?

Когато резервираш самолетен билет на eSky.bg, можеш да закупиш и различни видове застраховки, отговарящи на твоите нужди. Благодарение на това пътуването ти ще бъде безопасно и удобно.

✔️ Ако резервирам полет от София до Атина, мога ли да резервирам и хотелско настаняване ?

eSky.bg предлага търсачка за настаняване, благодарение на която можеш да се погрижиш за твоя престой, дори преди самото пътуването. Настаняването може да бъде резервирано като индивидуална услуга или като част от пакет Полет+Хотел.

✔️ Кои авиокомпании летят от София до Атина?

На eSky.bg ще намериш оферти за полети от София до Атина, не само на нискотарифни авиокомпании, но и на редовни, специализирани във високи стандарти на обслужване.

Полезна информация за летищата

София Атина

Популярни авиокомпании по маршрут София - Атина

София Атина е един от най-предпочитаните полетни маршрути. До летище Атина пътуват както редовни, така и нискотарифни авиокомпании. Така например можем да вземем евтини самолетни билети с нискотарифните авиокомпании Wizzair и Ryanair. Продължителността на полета от София до Атина е около 1 час и 20 минути. 

Директни полети до Атина можем да резервираме още с Bulgaria Air и Aegean. На ден полетите до гръцката столица са средно около 6, като повечето от тях са сутрин. Евтини полети до Атина предлагат и някои редовни авиокомпании, например когато имат промоции и празнични оферти. Атина е сред популярните дестинации не само за туризъм и почивка, но и за бизнес пътувания. 

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Атина

Виж хотели в Атина