Официален език: Испански, кечуа, аймара
Часова зона: UTC -5
Валута: Сол (PEN)
В Пиура туристите трябва да са нащрек, когато обменят пари. Най-добре е да посетите банката, вместо да използвате услугите на хора, предлагащи обмяна на валута на улицата, тъй като може да станете жертва на измама или кражба.
Ако търсите духовни преживявания, се отправете към езерото Las Huaringas. С помощта на brujos (местни шамани) можете да предприемете пътуване, пречистващо душата си и да се къпете в свещеното езеро.
Улиците на Пиура и обичаите на жителите са изобразени в книги, написани от един от най-известните перуански автори - носителят на Нобелова награда Марио Варгас Льоса. Повечето препратки към града могат да бъдат намерени в романите му "Зелената къща" и "Дискретният герой".
Разположен на северното крайбрежие на Перу, Пиура е първият испански град в страната и третият най-стар в Южна Америка. Предколумбоското и колониалното минало може да се види най-вече в необикновените археологически обекти и великолепна барокова архитектура. Всичко това е допълнено от модерни сгради и атракции.
Пиура, създадена през 1532 г. от Франсиско Пизаро, остава испанска колония в Южна Америка за почти 300 години до 1821 година. Векове наред европейци, но и работници от Китай или роби от африкански страни пристигат и се смесват с коренните жители. Комбинацията от техните обичаи, езици и вярвания създават забележително жива култура и една от най-вкусните кухни в Перу. Самият град очарова с колониална архитектура и постоянна зеленина.
Любимото място за срещи на жителите на Пиура е Plaaza de Armas, един от най-старите паркове в страната, разположен в самия център. Идеалните условия за сърф са това, което привлича хора от цял свят в града. Не можете да пропуснете и най-известните плажове Колан и Манкора, които са Мека за перуанските сърфисти, както и Ясила, Пунта Сал, Органо и Нунура.
Ако се запитате с какво се отличава местната кухня, то това са банановият чипс и алгарбобин или сироп от рожково дърво. Всеки истински любител на храната, трябва предварително да набележи своя дегустационен списък. За вечеря можете да изберете ceviche de leguado (типична перуанска салата, сервирана с риба lenguado, уловена в района на Пиура), seco de chabelo (ястие със сушено и прясно говеждо, зелен банан, зеленчуци и ароматни подправки като кориандър) или jaela (панирани морски дарове с лук и марината от лайм). В района на Ayavaci ще откриете барове, предлагащи cuy - ястие, чиято основна съставка е... морско свинче.