Меню

Търсене на полети до Лион

Покажи филтри

Лион

 • Обща информация

  Официален език: Френски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Гастрономическа столица

  Ако искате да опитате най-доброто от френската кухня, то Лион е правилното място. Лионската наденица, както и други подобни колбаси са типични за региона. Лионската салата, картофи и виното „Божоле“ са също част от задължителните вкусотии.

 • „Празник на Светлината“

  Всяка година в началото на декември в Лион се отбелязва Празникът на светлината. В продължение на четири дни денонощно се изпълняват различни шоупрограми, докато междувременно градът сияе от светлинните инсталации.

 • Католически традиции

  Католицизмът е на особена почит и има дълбоки традиции в Лион. Затова има много църкви и базилики, както и католически университет. Точно там представители от династията на Медичите са сключвали бракове с френските крале.

Пътуване до Лион, Франция

Ако искате да пътувате до Лион, без значение дали с цел почивка или по работа, то е добре да се подготвите предварително за пътуването. Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите, са самолетните билети.

Лесно ще намерите изгодни самолетни билети до Лион през сайта на eSky. Търсачката за полети е функционална и филтрира резултатите измежду предложения от над 860 авиокомпании. Може да търсите по желани от вас дати или да използвате опцията +/- 3 дни. Тя ще ви покаже кога са най-изгодните полети до Лион.

Летище в Лион

Град Лион се обслужва от летище Лион Сент-Екзюпери (Lyon-Saint Exupéry Airport). Намира се в Коломбие-Соньо, на 20 км от центъра на града. Сред авиокомпаниите, чиито полети се обслужват от летището, са: Air France, Air Méditerranée, Austrian Airlines, British Airways, Aer Lingus, easyJet, Lufthansa, Brussels Airlines, TAROM, Turkish Airlines, Scandinavian Airlines, Royal Air Maroc, KLM и др.

На летището ще намерите информационни бюра, където може да зададете въпросите, които ви вълнуват, веднага щом кацнете. Също така можете да се възползвате от наличните обменно бюро, банкомат за обмяна на валута, стандартни банкомати и пощенски офис.

Както на всички останали летища, така и на летището в Лион има безмитни магазини за заминаващите пътници. Освен това има книжарница, магазини за дрехи, козметика, аксесоари, детски играчки и др. Ако ви се налага да чакате за полета си, летище Лион ще ви предложи и немалко ресторанти, барове, заведения за бързо хранене и кафенета. За да уплътните времето си на летището ще ви е от полза безплатния безжичен интернет, достъпен във всички зали.

Транспорт от летището до Лион

От летището може да се придвижите не само до Лион, но и до други части на страната, с най-различни превозни средства: автобуси, влакове, трамвай, такси, кола под наем, електрически автомобил под наем и други.

Може да се придвижите с трамвай Lyon ExpressTram, с влаковете на TGV и OUIGO, които пътуват до различни градове, с автобуси на няколко компании, които изпълняват курсове дори и до алпийски курорти.

Кола под наем в Лион може да резервирате предварително през сайта на eSky или на място на летището. Може и да изберете кола от споделената услуга за електрически автомобили.

Подготовка за пътуването до Лион

Освен търсенето и резервирането на самолетни билети, подготовката на пътуването включва и подсигуряването на място за нощувка. Лесно ще намерите хотели в Лион през сайта на eSky. Търсачката за хотели позволява детайлно търсене по критерии, отговарящи на вашите предпочитания. Така например може да избирате не само между разнообразни типове места за настаняване, но и от това какви допълнителни услуги предлагат, какво е мнението на предишни гости на хотела и т.н.

След като резервирате самолетния си билет през сайта на eSky, ще получите оферта за хотел в Лион с до 30% отстъпка от цената. Така освен че ще подготвите почти цялото си пътуване на едно място, ще можете и да спестите от разходите.

Друг важен елемент от пътуването, за който трябва да помислите предварително, е багажът. Когато датата на заминаването наближи, проверете каква е прогнозата за времето в Лион. Съобразете дрехите и обувките, които взимате, с очакваните градуси. Освен това и проверете какви са изискванията за багажа на авиокомпанията, с която летите. Също така се запознайте с ограниченията за превоз на течности, както и с това кои са забранените за превоз в самолета вещи.

Всичко, свързано с полета, подготовката за пътуването и изискванията на авиокомпаниите, ще намерите в туристическия пътеводител на eSky. А в блога за пътешествия ще научите кои забележителности в Лион си струва да посетите.

Ако желаете да оползотворите пълноценно времето си в Лион, то е добре предварително да набележите кои места да посетите и в какви дейности да прекарате престоя си там. Така например може да планирате кои музеи и изложби искате да посетите през деня и в кои заведения да вечеряте.

Важен елемент от пътуването, засягащ и бюджета, е изхранването по време на престоя. Добре е да прецените дали ще хапвате някъде на крак на улицата, където е по-евтино или предпочитате да седнете в ресторант, където може да е по-уютно, но и доста по-скъпо. Някои пътешественици предпочитат да спестят от разходи за храна и да инвестират спестените пари в преживявания. Добре е да помислите и за това перо от бюджета по време на пътуване.

Валута във Франция

Както в повечето страни от Европейския съюз, така и във Франция се използва евро. Затова е най-добре още преди пътуването да се подготвите и да обмените пари. Направете го в банка или в надеждно обменно бюро с добър курс на еврото. Също така може да проучите каква е цената на ежедневните стоки в Лион, за да планирате по-лесно бюджета си, нужен за престоя там. Добре е винаги да имате резервен план, в случай че предвидените пари не ви стигнат.

Кога полетите до Лион са най-евтини

Когато търсят самолетни билети до Лион, много хора се чудят кога са най-евтините полети. По средни изчисления най-изгодни самолетни билети до Лион може да намерите около 55 дни преди заминаване. При всички случаи важи правилото, че колкото по-рано резервирате самолетните си билети, толкова по-изгодни ще са те.

Не е рядкост авиокомпаниите да пуснат промоционални самолетни билети и да направят разпродажба на полети. Тогава е възможно да намерите изгодни самолетни билети само за няколко евро. В тези случаи е добре да бъдете много бързи, тъй като изгодните билети се изчерпват за дни, а понякога дори и за часове.

От какво зависи цената на самолетните билети

Има много фактори, влияещи върху цената на самолетните билети. Сред тях са интересът към дестинацията, сезонът, промяната в летищните такси и много други. Обикновено интересът най-често влияе върху цената - почти всеки, който е търсил самолетни билети, знае, че цената им се променя постоянно.

Има определени периоди от годината, когато самолетните билети поскъпват. Това са тези дни, в които повечето хора избират да пътуват. Великден, Коледа, Нова година и летните отпуски са сред най-популярните дни за пътуване. Освен това на седмична база петък, събота и неделя също са предпочитани за пътуване. Цените тогава се покачват, което означава, че е по-добре да резервирате самолетните си билети предварително. Много често авиокомпаниите пускат самолетни билети на ниски цени, когато отварят нов маршрут.

Туристическа застраховка за пътуване

Много хора се питат какъв е смисълът от туристическата застраховка. Тя дава сигурност и спокойствие в определени извънредни ситуации и ви спестява немалко пари, ако такава възникне. Застраховката за анулация на пътуване от своя страна е удачен вариант, когато поради определени причини се наложи да не осъществите планираното пътуване.

Пътуване с прекачване до Лион

Ако пътувате с прекачване до Лион, то е добре да проверите предварително колко време е престоят между полетите и кое е летището на прекачване. Някои хора предпочитат да прекарат свободните няколко часа в града на прекачване. Тогава обаче е важно да предвидите времето, нужно за придвижване от и до летището, така че да спазите изискването за явяване на летището преди полет. Ако не разполагате с толкова много време, то може да предвидите нещо за четене, да сърфирате в интернет или др.

Полезна информация за летищата в Лион

Популярни авиокомпании, опериращи до Лион

Полетно разписание: Лион

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Лион

Виж хотели в Лион