Меню

Търсене на полети до Прага

Покажи филтри

Прага

 • Обща информация

  Официален език: Чешки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (CZK)

 • Модерна Прага

  Прага не е само кули, храмове и история. Музеят на специалните ефекти например, ви потапя в света на киното, където всичко е възможно. Посетителите могат сами да заснемат собствен филм, ползвайки студиата и специалните ефекти. Музеят на духовете и легендите е за любители на адреналина. Танцуващата къща е сред най-известните бизнес сгради в света, олицетворяваща танц между двойка.

 • Наследството на Ролинг Стоунс

  Рок групата е една от първите, посетили чешката столица след падането на комунистическия строй. Членовете на бандата се сприятелили с тогавашния президент на страната – Вацлав Хавел и споделили учудването си, че красивият Пражки замък не е осветен през нощта. Президентът споделил, че към тогавашния момент това не е финансов приоритет за управлението му. Затова Ролинг Стоунс платили 32 000 долара за инсталиране на нощното осветление на замъка.

 • Бира тур

  В Прага бирата измества водата като предпочитана напитка. Има различни турове, които ви запознават с микро пивоварните на града, музея на бирата, историческите традиции за пиене на бира, актуалните клубове, в които може да консумирате напитката или 12-часов бира и тапас тур из забележителностите на града. Каквото и да изберете, буквално се потапяте в Златна Прага.

Забележителности на Прага

Архитектурните шедьоври на Прага в стилове барок, рококо, готика, романтизъм и други, я превръщат в един от най-магнетичните градове на света. Вървейки по улиците, не може да не се захласнете по сградите с техните многобройни и разнообразни орнаменти. Затова за чешката столица се казва, че е построена на земята, но се носи по въздуха. До известна степен, Прага дължи облика си на аристокрацията на област Бохемия, която застроява днешния исторически център през Средновековието. След това си спечелва славата на „градът на 100-те кули“.

В списъка на топ забележителностите попада Пражкият замък, който е най-големият в Европа. Някога е бил дом на чешките крале, а днес резиденция на президента. Разположен е върху хълма над р. Вълтава, от където се разкрива прекрасна гледка. Зад друга емблематична забележителност - Карловият мост, се крие математическа символика. Според историята, Карл IV е заповядал първият камък на основата му да бъде положен точно в 05:31 ч. на 9-ти юли 1357 г., защото по този начин се получава следната огледална дата: 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Няма друг часовников механизъм, като този на кулата Олой, който да показва наведнъж толкова неща: точно време, движението на планетите, разположението на зодиите, броят на часовете слънчева светлина всеки ден. Освен това, на всеки кръгъл час прозорците на часовника се разтварят и 12-те апостола правят своята обиколка, след което златен петел кукурига. Той е създаден през 15 в. от майстор Хануш и е учудващо сложен за времето си. Легендата разказва, че създателят му е трябвало да бъде ослепен, за да не може да създаде аналог в друг град. Последното желание на обречения майстор било да види още веднъж творението си, но вместо това, го повредил нарочно и така 100 г. никой не могъл да го поправи.

✔️ Има ли специални оферти за полети до Прага на eSky.bg?

На уебсайта eSky.bg редовно качваме оферти за пътувания на ниски цени. Следвай ни и се вдъхнови!  

✔️ Ако резервирам полет до Прага, мога ли да закупя застраховка?

Когато резервираш самолетен билет на eSky.bg, можеш да закупиш и различни видове застраховки, отговарящи на твоите нужди. Благодарение на това пътуването ти ще бъде безопасно и удобно.

✔️ Ако резервирам полет до Прага, мога ли да резервирам и хотелско настаняване ?

eSky.bg предлага търсачка за настаняване, благодарение на която можеш да се погрижиш за твоя престой, дори преди самото пътуването. Настаняването може да бъде резервирано като индивидуална услуга или като част от пакет Полет+Хотел.

✔️ Кои авиокомпании летят до Прага?

На eSky.bg ще намериш оферти за полети до Прага, не само на нискотарифни авиокомпании, но и на редовни, специализирани във високи стандарти на обслужване.

Полезна информация за летищата в Прага

Популярни авиокомпании, опериращи до Прага

Ако искате да резервирате евтини самолетни билети до Прага, трябва да помислите за резервация около 57 дни преди желаната от вас дата за излитане. Тогава има най-голям шанс да попаднете на изгодна промоция на билети до столицата на Чехия.

Самолетни билети от София до Прага

От София до Прага може да летите с директни полети, обслужвани от Bulgaria Air и Czech Airlines. Пътуването обикновено трае по-малко от 2 ч., но разбира се това зависи от точното време на излитане спрямо предвидения график и метеорологичните условия. По маршрута София Прага може да летите и с полет с прекачване, като в този случай е добре предварително да се запознаете с летището на прекачване, продължителността на престоя и т.н.

Летище Прага

Летище Прага Ружине, Вацлав Хавел Прага, се намира на 17 км северозападно от центъра на чешката столица. Това е най-голямата аерогара в страната, както и едно от най-натоварените летища в границите на Европейския съюз. Прага Ружине служи като база на националните чешки авиолинии Czech Airlines. То разполага с четири пътнически терминала, като основните, които поемат трафика, заемат северната част от територията на аерогарата. По-южно разположените са предназначени за обслужване на ВИП и частни самолети, които обикновено са по-малки. Много авиокомпании обслужват летище Прага. Само част от тях са: Lufthansa, Turkish Airlines, KLM, Iberia, EasyJet, Alitalia. Wizzair, Bulgaria Air и други.

На всеки един от терминалите, с изключение на Т3, който включва само няколко търговски обекта, ще намерите голямо разнообразие от магазини, кафенета, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене и всякакви услуги. На територията на летище Прага може да ползвате: пощенски офис, туристически център, посветен на прага, офиси на туристически агенции, душ кабини, чейндж бюро, банкомати, медицински център, аптека, ВИП център за клиенти на определени услуги, център за почивка, детски стаи с играчки, кът за четене, център за почивка с телевизори и игри, за който се заплаща допълнително.

Паркингът на летище Прага е разделен на няколко сектора – за продължителен престой е предназначен Паркинг С, за краткотраен престой – Р1 и Р2, а за средна продължителност са Паркинг В и Паркинг С. Най-ниска е тарифата за заплащане на Паркинг D.

Транспорт от и до летище Прага

Можете да се придвижите със следните видове транспорт от и до летище Прага – автобус, влак, такси, кола под наем. Има също така и междуградски автобуси, които свързват летище Прага с други градове в страната. Ако изберете влака, наричан Airport Express, ще стигнете до Централната ЖП гара на чешката столица, откъдето тръгват влакове за различни градове в Германия, Словакия, Полша, Унгария, Холандия, Сърбия, Хърватия.

Връзката между летище Прага и центъра на града се осъществява от обществения транспорт, който включва няколко автобусни линии, които оперират редовно на няколко минутен интервал. Автобусните спирки се намират директно пред изхода на пътническите терминали. За да стигнете възможно най-бързо до центъра на чешката столица с обществения транспорт, най-добре изберете Автобус №119 с маршрут Терминал 1/Терминал 2 – Централна ЖП гара, а след това се качете на Метролиния А.

Общо четири автобусни линии пътуват от летището до различни точки на града. Пътуването отнема между 15 и 80 минути в зависимост от мястото, до което бихте искали да стигнете. Все пак, паради ремонти и други обстоятелства, може да се случи да има промени в графика и маршрута на линиите на градския транспорт, затова ви препоръчваме да проверявате предварително за най-актуалната информация.

Пътуването с автобус в мрежата на градския транспорт на Прага се заплаща с предварително заредени еднократни билети или карти. Не е необходимо да си правите резервация за място. Може да закупите автобусните си билети от специално предназначени за това автомати, които ще намерите както в центъра на града, така и на летището, независимо в коя посока пътувате. Ако имате проблем с автомата или билетите, се обърнете към посочените номера за контакт върху тях, като от летището нямат отношение към тях.

С влак ще стигнете до Централната ЖП гара на Прага за по-малко от 30 мин. Спирката се намира точно пред Терминал 1. Летище Прага работи с две оторизирани таксиметрови компании, чиито стоянки са разположени точно пред изхода за пристигащи на Т1 и Т2. Такситата разполагат със специални карти, по които може да ги познаете. Те предлагат нонстоп услугите си на гарантирани цени, изчислени на база километраж. Четири компании предлагат трансфер до други градове в страната. За да пътувате с тях обаче е добре да направите предварителна резервация на билети.

Кола под наем може да резервирате предварително през сайта на eSky или на вземете такава директно от летището.

Полети от Варна до Чехия

Полети от Варна до Чехия има почти ежедневно, а през летния сезон има възможност за различни чартърни такива. Най-често се обслужват дестинациите Варна Прага, Варна  Бърно и Варна Острава. Обикновено цените са най-изгодни в началото на лятото и най-скъпи в разгара на сезона, който е през месец август. Възможно е да попаднете и на някоя last minute оферта. Целогодишно може да резервирате полети с прекачване от Варна до Прага. Пътуването в най-добрия случай отнема между 4 и 5 часа, като някои от авиокомпаниите, с които може да направите комбинации са Lufthansa, Austrian, Turkish Airlines, Bulgaria Air и други. Задължително проверете предварително полетното разписание, летището на прекачване, времето на престоя и всички останали подробности, касаещи пътуването ви.

Полети от Бургас до Чехия

От Бургас до Чехия може да летите няколко пъти в седмицата, като полетите са най-малко с едно прекачване. Налични са и чартърни връзки със столицата Прага, както и с градовете Бърно, Острава и Пардубице. Самолетните разписания могат да варират през всеки сезон, затова се информирайте предварително за най-добрия наличен избор.

Хотели в Прага

Чешката столица е дестинация, радваща се на голям посетителски интерес целогодишно. Затова е препоръчително да планирате в аванс настаняването си, особено ако искате да намерите хотел в Прага на изгодна цена. Резервирането на самолетен билет през сайта на eSky ви дава възможност да се възползвате от отстъпка до 30% за хотелско настаняване.

Прага е сравнително малък град с добре уреден обществен транспорт, затова можете спокойно да резервирате хотел и по-далеч от центъра. Използвайте мобилното приложение на eSky, за да намерите подходящ хотел в Прага.

Забележителности в Прага

„Златна Прага“, както често я наричат, е изключително красив град. Отделете достатъчно време, за да посетите най-важните забележителности в Прага, като например Пражкият замък, който сред най-големите подобни сгради в Европа, прочутият Карлов мост, Часовниковата кула Орлой и разбира се типичните бира турове, които ще повдигнат настроението.

Времето през целия период между април и септември обикновено е много приятно и подходящо за разходки и разглеждане на забележителности, без да достига екстремно високи температури през летните месеци. През зимата е възможно доста да захладнее, но коледните базари и атмосферата в този приказен град компенсират това.

Подготовка за пътуването до Прага

Ако ви предстои пътуване до Прага или до друга дестинация, е важно да се подготвите предварително. Това включва не само планирането на самолетните билети, нощувките и забавленията, но и запознаването с изискванията за багаж, забранените за превоз вещи на борда, онлайн регистрацията за полета и т.н. Всичко това може да научите в туристическия пътеводител на eSky, както и в блога.

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Прага

Виж хотели в Прага