Меню

Търсене на полети от София до Прага

Покажи филтри

Прага

 • Обща информация

  Официален език: Чешки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (CZK)

 • Модерна Прага

  Прага не е само кули, храмове и история. Музеят на специалните ефекти например, ви потапя в света на киното, където всичко е възможно. Посетителите могат сами да заснемат собствен филм, ползвайки студиата и специалните ефекти. Музеят на духовете и легендите е за любители на адреналина. Танцуващата къща е сред най-известните бизнес сгради в света, олицетворяваща танц между двойка.

 • Наследството на Ролинг Стоунс

  Рок групата е една от първите, посетили чешката столица след падането на комунистическия строй. Членовете на бандата се сприятелили с тогавашния президент на страната – Вацлав Хавел и споделили учудването си, че красивият Пражки замък не е осветен през нощта. Президентът споделил, че към тогавашния момент това не е финансов приоритет за управлението му. Затова Ролинг Стоунс платили 32 000 долара за инсталиране на нощното осветление на замъка.

 • Бира тур

  В Прага бирата измества водата като предпочитана напитка. Има различни турове, които ви запознават с микро пивоварните на града, музея на бирата, историческите традиции за пиене на бира, актуалните клубове, в които може да консумирате напитката или 12-часов бира и тапас тур из забележителностите на града. Каквото и да изберете, буквално се потапяте в Златна Прага.

Как да намерим евтини самолетни билети от София до Прага

Прага е целогодишна дестинация, към която винаги има изявен интерес. Независимо, дали посещавате чешката столица с цел градски или културен туризъм, поради бизнес ангажимент или за по-продължителен период, например заради образованието ви, то със сигурност ще искате да намерите най-изгодните самолетни билети. Това невинаги се оказва толкова лесна задача. В случай че имате конкретни планове, е по-добре да започнете търсенето на билети възможно най-рано. Проверявайте на сайта на eSky какви са цените за тази дестинация, защото там може да намерите подходящи оферти за евтини самолетни билети от София до Прага. Не е изключено да попаднете и на някоя от периодичните промоции на авиокомпаниите.

Полети от София до Прага

Има различни варианти за полети от София до Прага – както директни, така и с прекачване. Затова се осведомете внимателно за всички опции и изберете най-подходящата, спрямо вашия личен график. Обикновено Bulgaria Air и Czech Airlines предлагат директен полет, чиято продължителност е малко под 2 часа. 

Други авиокомпании, които могат да ви предложат полети с прекачване, са: Austrian Airlines, Lufthansa, Air Serbia, Adria Airways, Wizz Air и други. Продължителността на полета в този случай варира между 3 и 12 часа в зависимост от това през кое летище е прикачването и колко време е престоят. 

Когато летите с полет с прекачване, който включва две (или дори повече) авиокомпании, проверете изискванията за ръчен и регистриран багаж. При разлика в ограниченията е възможно да се наложи да доплатите за чантите си предварително или на място на самото летище. Подробности можете да научите от консултантите на eSky. Обикновено нискотарифните авиокомпании имат сходни стандартни за размера на ръчния и чекиран багаж, както и авиопревозвачите, между които има изградено сътрудничество, но това не винаги е гарантирано.

Летище Прага

Летище Прага или по-точно „Вацлав Хавел“, поема трафика за чешката столица и региона й. Намира се на 17 км северно от града. До 2012 г. е аерогарата е известна с името „Прага-Ружине“. Съвременното наименование е в чест на първия президент на страната след падането на социалистическия режим.

Летището разполага с две писти, които обслужват всички полети. Основният пътнически трафик се извършва през Терминал 1 и Терминал 2, като другите два – Терминал 3 и Терминал 4, се използват извънредно само за чартърни и ВИП полети. Терминал 4 е най-старият, използван още при откриване на летището през 1937 г.

На терминали 1 и 2 както в зона за пристигащи, така и в зона за заминаващи, ще намерите банкомати и обменни бюра, а на Терминал 1 се намират клонове на чешките пощи и на банка. Медицински център с лекарска помощ има на Терминал 1, а на Терминал 2 ще намерите аптека. Други услуги, които можете да ползвате при необходимост или за уплътняване на времето до вашия полети, са: фотокабина, зона за игри, душове, опаковане и съхранение на багаж, туристически информационни центрове и офиси на туристически компании, зони за почивка с мека мебел, детски центрове за игра, голямо разнообразие от магазини, предлагащи различни видове стоки, заведения от различен тип – за бързо хранене, кафенета, ресторанти, барове.

Как да се придвижим от и до летище Прага

Ако летите за пръв път от София до Прага, то ще ви е необходима информация, как точно да се придвижите до централната част на чешката столици или друга част на града. Ако не искате да разчитате изцяло на градския транспорт и се чувствате уверени в уменията си за ориентиране, то можете да резервирате кола под наем, с която удобно и бързо да се придвижвате навсякъде. 

Препоръчваме ви предварително да организирате този въпрос, ако сте се спрели със сигурност на въпросната опция за придвижване, за да не чакате излишно и да може веднага да тръгнете към хотела си. В сайта на eSky можете да резервирате кола под наем и да изберете автомобил, отговарящ на вашите нужди и желания за пътуването. 

В непосредствена близост до Терминал 1 е спирката на междуградския шатъл. Там спират автобусите, които свързват аерогарата с различни чешки и по-близки европейски градове. Връзката между летището и центъра на града се осъществява от автобусите на градския транспорт, които оперират често на интервал от няколко минути. Най-бързият вариант, с който да стигнете до центъра, е автобусна линия 119. Спирките на този вид градски транспорт се намират през изходите за пристигащи на Терминал 1 и Терминал 2. Не е необходимо да си резервирате места предварително, но трябва да си закупите билети. За целта използвайте автоматите за билети на летището. Автобусните линии, които минават през летището, са № 119, № 100, № 191 и нощната линия № 910.

Имайте предвид, че с билети, закупени за автобусите от мрежата на градския транспорт на Прага, не може да ползвате т.нар. Airport Express, който пътува до централна гара. Този вид експресен автобус осъществява връзката между летището и гарата, като тръгва в посока към гарата на всеки 25 минути. Спирката за заминаване е една и се намира на Терминал 1, а спирките за пристигане са две – на Терминал 1 и Терминал 2. Билети за Airport Express можете да закупите предварително онлайн или на място от предназначените за целта автомати.

Има две таксиметрови компании, които на този етап са официални партньори на летище Прага и предлагат услугите си на Терминал 1 и Терминал 2 при зоните за пристигащи. Можете да хванете такси на момента или да поръчате предварително онлайн. Разбира се, ако хотелът ви предлага трансфер, можете да се възползвате от тази удобна опция за придвижване.

Какво да видим в Прага

Независимо дали сте резервирали своя полет до Прага само за дълъг уикенд или поради бизнес пътуване, направете всичко възможно да ви остане малко време за обиколка из главните забележителности на този красив град.

Сърцето на Прага, откъдето започват повечето обиколки, е „Староместкият площад“, заедно с  готическата църква „Дева Мария пред Тин“ и забележителната сграда на старото кметство с Астрономическия часовник, който се смята и за най-стария работещ такъв в света. Църквата „Св. Николай“ в бароков стил също заслужава внимание. 

В Прага ще забележите богато разнообразие от стилове – готик, барок, арт нуво, но въпреки това сградите някак се допълват и впечатляват посетителите на всеки ъгъл. Общинският дом в Старе место, Барутната кула и Еврейският квартал Йозефов са следващите задължителни забележителности в списъка. 

Разбира се една от най-емблематичните точки на Прага, често снимана на картички и във видеоклипове, е Карловият мост. Първоначално наричан каменният мост, той изобразява 30 на брой светци. Смята се за един от най-ярките и добри примери за готик архитектура. Той свързва също толкова емблематичния Пражки замък със Старе место (Старият квартал). 

Пражкият замък от своя страна се нарежда сред най-големите дворцови комплекси в света и гордо се разполага на хълма Храдчани, гледайки към река Вълтава. Включва няколко двореца, катедрали, отбранителни кули и градини. Всичко това е само част от красотата, изкуството и културата, които Златна Прага може да ви предложи. За град като чешката столица, определено би се наложило да резервирате самолетни билети повече от веднъж. 

Пожелаваме ви приятно пътуване! 

✔️ Има ли специални оферти за полети от София до Прага на eSky.bg?

На уебсайта eSky.bg редовно качваме оферти за пътувания на ниски цени. Следвай ни и се вдъхнови!  

✔️ Ако резервирам полет от София до Прага, мога ли да закупя застраховка?

Когато резервираш самолетен билет на eSky.bg, можеш да закупиш и различни видове застраховки, отговарящи на твоите нужди. Благодарение на това пътуването ти ще бъде безопасно и удобно.

✔️ Ако резервирам полет от София до Прага, мога ли да резервирам и хотелско настаняване ?

eSky.bg предлага търсачка за настаняване, благодарение на която можеш да се погрижиш за твоя престой, дори преди самото пътуването. Настаняването може да бъде резервирано като индивидуална услуга или като част от пакет Полет+Хотел.

✔️ Кои авиакомпании летят от София до Прага?

На eSky.bg ще намериш оферти за полети от София до Прага, не само на нискотарифни авиокомпании, но и на редовни, специализирани във високи стандарти на обслужване.

Полезна информация за летищата

София Прага

Популярни авиокомпании по маршрут София - Прага

Полетно разписание:

София Прага

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Прага

Виж хотели в Прага