Меню

Категоризация на хотелите

Категоризация на хотелите

Категоризацията на хотелите се прави с цел уеднаквяване на стандартите, така че хората да знаят какво да очакват от даден хотел. Тя отразява съответствието на хотела с голям набор от критерии като стандарт и оборудване на стаите, наличие на ресторанти и редица други услуги. Колкото по-висока категория е хотела, толкова по-висок стандарт на обслужване предлага.

✮ – Еднозвездните хотели са много скромно обзаведени, предлагащи само най-основни услуги. Стаите са много малки (около 8 кв. м. единична стая) и разполагат с лелго, гардероб, нощно шкафче и мивка. Възможно е банята да е извън стаята. Телефон има само на рецепцията. Възможно е да има ресторант или снек бар.

✮✮ – Двузвездните хотели са малки стаи (около 9 кв. м. единична стая), като в допълнение към основното обзавеждане, те разполагат със самостоятелен санитарен възел, телефон и телевизор. Обикновено в цената се включва и закуска. Хотелът осигурява гараж или паркинг за гостите на хотела.

✮✮✮ – Тризвездните хотели са от среден клас, чиито стаи разполагат със собствен санитарен възел, телевизор, телефон и климатик. В тризвездните хотели се предлага ежедневна смяна на бельото и хавлиите, както и почистване на стаята. Хотелът трябва да има охраняем паркинг, ресторант, перално помещение, както и средства за развлечение и отдих.

✮✮✮✮ – Четиризвездните хотели са с по-висок стандарт, чиито стаи са оборудвани с удобни мебели, диван, фотьойли, достъп до ежедневници и др. Четиризвездните хотели разполагат с конферентни зали, два ресторанта, фитнес зала, салон за красота и интернет в стаите.

✮✮✮✮✮ – Петзвездните хотели са луксозни хотели с най-високо качество на обслужване, разполагащи с обширни апартаменти. Те са разположени в градските или бизнес центрове. Всяка от стаите има на разположение едно паркомясто, рум сървисът работи 24 часа в денонощието, а служителите на рецепция владеят поне два чужди езика.

Хотелите от категория над 5 звезди са все още рядкост. Те имат изключително висок стандарт и предлагат най-ексклузивните услуги и удобства. Архитектурно и визуално те са изключително атрактивни, богато украсени, оборудвани с най-напредналите компютърни технологии и заемат най-атрактивното местоположение в населеното място.

Имайте предвид, че категоризацията на хотелите може съществено да се различава в различните региони на света. Така например, двузвезден хотел в развитите страни често може да отговаря на стандартите на четиризвезден хотел в Азия или Африка. 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!