Меню

Превоз на течности, гелове и аерозоли в ръчния багаж

Превоз на течности, гелове и аерозоли в ръчния багаж

Когато подготвяте ръчния си багаж, трябва да се уверите, че той отговаря на всички правила и изисквания за сигурност.

Освен да проверите дали се вмества в допустимите размери и тегло, както и да се уверите, че не пренасяте никакви забранени вещи, трябва да се съобразите и с правилата за превоз на течности, аерозоли и гелове (ТАГ) в ръчния багаж.

Tорбичките за съхраняване на течности под 100 мл. могат да бъдат закупени от територията на повечето летища – от служителите, при проверката за сигурност на пътника и ръчния му багаж, или от машини с монети на територията на салона за изчакване за полет (на летище Бургас, например, има такава машина). Торбички за течности могат да се закупят и от други магазини или дрогерии. (напр. Jumbo, DM, Lilli и др.)

Ето какво включва понятието ТАГ (течности, гелове и аерозоли)  

  • напитки (вкл. вода) и течни храни като супи, лютеница, мед, сиропи и др.;
  • кремове, лосиони, масла, парфюми, спирали и други гримове в полутечно или течно състояние;
  • спрейове или контейнери, чието съдържание е компресирано (дезодоранти, пяна за бръснене, пяна за коса;
  • пасти (напр. паста за зъби);
  • гелове, шампоани, душ-гелове;
  • почистващи препарати с течна или полутечна основа (включително сапуни);
  • всякакви други продукти с подобна или производна на гореописаните консистенция.

Преноса на течности, аерозоли и гелове в ръчния багаж е разрешен за следните категории:

ТАГ в контейнери с максимална вместимост до 100 милилитра:

Те трябва да бъдат поставени в прозрачен найлонов плик, с максимална вместимост от 1 литър, който може да се отваря и затваря и при условие, че съдържанието на найлоновия плик се побира свободно в него, а пликът е напълно затворен. Стандартен плик с вместимост от 1 л., може да бъде получен на пунктовете за проверка сигурност. Ограничението е по отношение на контейнера (опаковката), която следва да е до 100 мл., независимо количеството на ТАГ в нея. Всеки пътник има право да пренесе в ръчния си багаж само един плик.

ТАГ в контейнери с вместимост над 100 милилитра:

  • медикаменти и диетични храни за прием по време на пътуването. Възможно е да се наложи да докажете с документ необходимостта и произхода им;
  • бебешки храни за деца до 2 години;
  • ТАГ като напитки, парфюми и др. подобни, закупени от зоните на летищата, в които се прилагат мерки за сигурност (магазините разположени след пунктовете за проверка), както и тези от борда на самолета. При покупката тези продукти се поставят в специален запечатан плик (STEB).Това условие е валидно и за всички проверки за сигурност, през които преминават трансферираните пътници .

При преминаване през пунктовете за проверка, служителят по сигурността може да изисква от всеки пътник да предостави за отделна проверка пренасяните ТАГ.

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!