Меню

Грижа за сигурността преди заминаване

Грижа за сигурността преди заминаване

Спазването на основните правила за безопасност, когато отивате в чужбина, е в основата на едно безпроблемно пътуване, независимо дали е по работа или на почивка. Вижте няколко съвета от eSky:

  1. Проверка на текущата ситуация в страната – преди да закупите самолетен билет или пакет за почивка в някоя страна, информирайте се за политическата ситуация и настоящите природни и метеорологични условия там. Понякога страната, към която смятате да пътувате, може да се окаже обект на различни заплахи от природни бедствия или да се намира в нестабилна политическа ситуация, като бунтове, демонстрации, стачки и др.
  2. Проверка на необходимите документи – проверете валидността на всички необходими документи, както и правилата за влизане в съответната държава (дали се изисква виза)
  3. Проверка на адресите на посолства и консулства – по време на престоя Ви в чужбина, може да Ви се наложи съдействие от българските представителства в съответната държава. Ето защо е добре да имате адресите на българските дипломатически мисии в страната. 
  4. Покупка на застраховка – закупуването на застраховка е най-добрият начин да се защитите от последиците, възникнали от заболявания, злополуки или други нежелани събития по време на пътуването Ви. Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е полезна, но за съжаление, далеч не покрива всички разходи, свързани с медицинско лечение в чужбина. Тя дава право на ползване на центровете за обществено здраве на територията на Европейския съюз, но не покрива разходите по специализирани посещения или медицински транспорт.
  5. Информация за контакт – уведомете близко до Вас лице за подробностите на Вашето пътуване и, ако е възможно, оставете адрес и телефонен номер на мястото, където ще пребивавате в чужбина.
  6. Ваксинации – посещението на някои региони, особено тропиците, трябва да бъде предшествано от ваксинации срещу някои инфекциозни заболявания. По-голямата част от ваксинациите не са задължителни, но е добре да се защитите от възможни заболявания, които да провалят ваканционното Ви пътуване. Отидете на лекар преди заминаването, за предпочитане 8 седмици по-рано, и се консултирайте с него. 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!