Меню

Багаж, детски колички и столчета за кола в самолета

Багаж, детски колички и столчета за кола в самолета

Допустим багаж за бебета и деца

Деца под 2-годишна възраст, които седят във възрастен и пътуват с 10-30% от тарифата за възрастен (при редовните авиокомпании) или с билет на база дестинация (при нискотарифните авиокомпании), нямат право на отделен багаж или ползват само ограничена отстъпка.

Самолетните билети за деца на възраст до 12 години обикновено са с 25-30% по-евтини от тези за възрастни. Малките пътници имат право на същата или на малко по-ниска отстъпка за безплатен багаж.

В повечето случаи ви е позволено да носите сгъваема детска количка без заплащане. Обикновено тя се поставя в багажното на самолета. Можете да я използвате до стъпалата на самолета, където ще бъде поета от служител на екипажа и поставена в багажното, а вие ще продължите с бебето си до входа. Количката ще ви бъде върната веднага след кацане.

Пътуване с дете в скута

Има два варианта за пътуване със самолет с деца под 2-годишна възраст: вашето бебе може да заеме собствено място, обезопасено в детска седалка (обикновено от 6-месечна възраст) или в скута на родител или настойник. Втората опция е далеч по-евтина (цената на билета обикновено е 10-30% от цената за възрастен или е фиксирана и зависи от дестинацията), а понякога е дори безплатна.

В тези случаи обаче и багажът се таксува различно – бебетата нямат право на чекиран багаж или ползват такъв с някои ограничения. Обикновено бебешките колички и преносимите кошчета се превозват като чекиран багаж, без да се таксуват допълнително.

Колани за обезопасяване са на разположение при поискване на борда на всеки самолет – както при предпазните колани за възрастни, те трябва да бъдат закопчавани всеки път, когато светне знакът „затегнете коланите“.

Детско столче за кола на борда

Като цяло е възможно – и дори препоръчително – децата да пътуват в столче за кола, когато са на борда на самолета. Както и при автомобила, предпазните колани за възрастни не предоставят нужната сигурност на малките пасажери, по начина по който специалната система за обезопасяване на деца го подсигурява.

Ако решите да използвате детско столче за кола в самолета, първо се уверете, че то е пригодно за такава цел. Това е обозначено със специален символ върху изделието. Ако столчето за кола не пасва безопасно на седалката на самолета (например поради размера му), то може да бъде преместено в багажното помещение срещу допълнително заплащане.

Някои авиокомпании позволяват използането на детски столчета само до определена възраст, например до 3 години.

Бебешка храна в ръчния багаж и приоритетно качване на борда

Родителите могат да носят бебешка храна на борда – стандартните правила за течности в ръчния багаж не се прилагат за вода, храна или мляко за кърмачета. При проверката за сигурност на летището е възможно родителите да бъдат помолени да опитат бебешката храна, която носят. Повечето авиокомпании имат микровълнови печки на борда, така че можете да ги помолите да затоплят храната. В повечето случаи авиокомпаниите насърчават семействата с деца да се качат първи на борда, за да им помогнат да се настанят преди останалите пътници.

Правила и разпоредби на различните авиокомпании

По-долу ще откриете списък с авиокомпаниите и техните разпоредби за позволения детски багаж на борда:

 AeroflotAer LingusAir CanadaAir FranceAir SerbiaAmerican AirlinesAustrianBelaviaBritish AirwaysBrussels AirlinesBulgaria AirCathay PacificDelta AirlineseasyJetEl AlEmiratesEtihad  AirwaysEurowingsFinnairJet2.comLOTLufthansaNorwegianQatar AirwaysRyanairSASSingapore AirlinesSun ExpressSwissTAPTurkish AirlinesUkraine InternationalVuelingWizz Air.

Aeroflot

Детските колички се съхраняват в багажното отделение без допълнително заплащане. Деца под 2-годишна възраст имат право на същия багаж като възрастните (в зависимост от пътническата класа).

Aer Lingus

При пътувате с дете ви е позволено да вземете безплатно регистриран багаж, детска количка, преносимо детско кошче или столче за кола.

Air Canada

Деца, заемащи самостоятелно място, ползват същата квота за багаж како възрастните. Пътници, които пътуват с дете в скута, могат да вземат на борда безплатно 1 допълнителна чанта (до 10 кг), освен позволения ръчен багаж.

Ако разполагате с напълно сгъваема количка, можете да я вземете до вратата на самолета. Там екипажът ще я поеме, за да я постави в багажното и ще ви я върне веднага след кацането. Тази услуга е безплатна. За по-тежки и обемни колички се прилагат други правила. Те трябва да бъдат чекирани на летището като регистриран багаж.

Пътниците, които пътуват с бебе в икономична класа, могат да поискат люлка (ако детето не може да седи без чужда помощ). Поради изискванията за безопасност, такива люлки могат да се използват само за бебета с тегло под 12 кг. Също така люлките не се предлагат на всички самолети.

Деца до 11 години имат право на столче за кола, без допълнителна такса, към полагащия им се редовен багаж.

Air France

При полети на дълги разстояния в бизнес, премиум икономи и икономична класа пътниците могат да поискат детска люлка. Такава може да се ползва само за деца с тегло до 10 кг и ръст до 70 см. По-големите деца могат да пътуват в свое собствено столче за кола.

Имате право на сгъваема детска количка или столче за кола, които се маркират като регистриран багаж и за които няма да бъдете таксувани.

Ако пътувате с бебе на възраст под 2 години, което държите в скута си, можете да вземете на борда 1 чанта – не по-тежка от 12 кг и с максимално допустими размери 55 x 35 x 25 см. Освен това, можете да вземете безплатно и втори ръчен багаж, с тегло до 10 кг.

Деца над 2 години и такива, пътуващи в собствено столче за кола, имат право на същия позволен багаж като възрастните.

Air Serbia

Деца под 2-годишна възраст, които пътуват седнали в скута на родител, нямат право на ръчен багаж. Деца, които заемат отделна седалка, имат право на същото количество багаж като възрастните.

Позволено ви е да вземете количка или бебешко кошче на борда, в допълнение към ръчния си багаж.

В икономична класа, бебета до 2-годишна възраст, както и по-големите деца имат право на същото количество багаж като възрастните. В бизнес класа пътниците с дете до 2-годишна възраст могат да регистрират 1 чанта до 23 кг и сгъваема детска количка. По-големите деца имат право на същото количество багаж като възрастните: 2 бр. регистриран багаж, всеки с тегло до 32 кг и максимален размер до 158 см.

American Airlines

По съображения за безопасност се изисква децата да пътуват настанени в детско столче, съобразено с тяхната възраст, тегло и височина. То трябва да има етикет, индикиращ пригодност за употреба в самолети.

Имате право да вземете на борда сгъваема детска количка и комплект пелени – без допълнително заплащане.

Austrian

Детско столче за кола (одобрено за използване в самолет) може да бъде взето на борда, за да се ползва от дете, заемащо запазено място. За кърмачета на възраст под 2 години, можете да вземете столче за кола, бебешка количка или преносимо кошче.

Belavia

На борда на самолета можете да вземете сгъваема детска количка, столче за кола или бебешко кошче.

British Airways

Бебе (на възраст 0-2 години) може да пътува в скута на родител или във всякакъв вид детско обезопасително приспособление, поставено на съседна седалка. По някои маршрути British Airways предоставят на родителите специално проектирани люлки. Те трябва да бъдат запазени предварително. Деца на възраст под 3 години имат право да пътуват със собствени столчета за кола.

Пътниците с бебета (под 2-годишна възраст) могат да вземат допълнителна чанта с вещи, необходими по време на полета (като храна, играчки или пелени). По-големите деца имат право на същия ръчен багаж като възрастните.

По-големите деца имат същата квота за безплатен регистриран багаж като родителите. Когато сте с бебе на борда, имате право да чекирате една безплатна чанта, сгъваема количка и столче за кола.

Brussels Airlines

Деца на възраст от 2 до 11 години имат право на същото количество ръчен и регистриран багаж като възрастните.

Когато пътувате с бебе (под 2-годишна възраст), което не заема място, можете да се качите на борда с бебешко кошче или сгъваема количка, както и детска храна. Можете също така да регистрирате 1 чанта до 23 кг (с изключение на тарифата Check & Go, която не включва право на регистриран багаж).

Bulgaria Air

Позволеният регистриран багаж за дете под 2-годишна възраст включва 1 чанта с тегло до 10 кг и сгъваема количка. Имате право да вземете детска храна на борда.

Cathay Pacific

Детето ви може да пътува със собственото си столче за кола (одобрено за използване в самолет) или можете да направите заявка за предпазна седалка за деца, предоставена от авиокомпанията. Такива има в повечето самолети. Всички самолети на Cathay Pacific са оборудвани със специални детски люлки, подходящи за деца с тегло до 12 кг.

Delta Airlines

Бебе на възраст под 2 години, пътуващо безплатно в скута на родител, няма право на безплатен багаж. Въпреки това, бебета, които не ползват отделно място, но пътуват на 10% от цената за възрастен, имат право на чекиран багаж с тегло до 10 кг и сгъваема количка.

По-големите деца, които пътуват срещу поне 50% от редовната цена, имат право на същото количество багаж като възрастните пътници. 

easyJet

Кърмачетата и децата над 2-годишна възраст имат право на същото количество багаж като възрастните. Това включва 3 чанти, като за всяка се заплаща допълнително. 

El Al

Бебешки кошчета за кърмачета до 9 месеца са налични на повечето самолети. За дете до 2-годишна възраст можете да носите сгъваема количка, бебешка кошче или столче за кола (безплатно). Позволеният регистриран багаж за децата включва 1 чанта с тегло до 10 кг.

Emirates

Ако детето не заема отделно място, родителите могат да регистрират един допълнителен багаж съответно до 10 или 23 кг (в зависимост от маршрута). Те имат право да носят 1 чанта до 5 кг за консумативи за полета и детска храна, както и една сгъваема количка или люлка (всички без такса).

На Dubai International Airport родителите могат да използват безплатни детски колички, за да се придвижват лесно в рамките на летището. Предлагат се и двойни колички.

За бебета на възраст до 2 години авиокомпанията предлага възглавници и одеяла, както и люлки с дължина 75 см. Те могат да се използват от деца с тегло до 11 кг.

Etihad Airways

Бебета на възраст под 2 години могат да пътуват в скута на родител или да използват детски столчета за кола. Всяко дете на възраст 2-3 години трябва да пътува със собствено столче за кола.

Когато пътувате с бебе без запазено място, ви е разрешено да носите до 23 кг регистриран багаж (за полети до и от САЩ, Канада и Бразилия) или 10 кг (за всички други полети). Ръчният багаж не трябва да надвишава 5 кг – независимо от дестинацията или пътническата класа – и може да включва бебешка храна и други консумативи за полета.

Eurowings

За бебета до 2-годишна възраст, пътуващи в скута на родител, е фиксирана тарифа от 15 евро на посока, без значение на маршрута. Деца до 11 години и бебета, заемащи отделно място, получават 20% отстъпка от цената на билета. Можете да вземете с вас безплатно сгъваема количка, столче за кола или бебешко преносимо кошче за всяко дете.

Finnair

Бебето (на възраст 0-2 години) може да пътува в скута на родителя си или във всякакъв вид детско обезопасително устройство, поставено на съседна седалка.

Независимо от пътническата класа, дете, пътуващо в скута на родител, има право на 1 брой регистриран багаж с тегло до 23 кг, както и на сгъваема количка и детско столче за кола.

Децата, заемащи собствено място, обезопасени в детска седалка, имат право на същото количество багаж като възрастните, както и на сгъваема количка и столче за кола.

Бебета до 6-месечна възраст могат да пътуват в бебешка люлка, на разположение на борда на самолета. Необходимо е да я резервирате предварително. Люлките имат вътрешна дължина от 70 см и са предназначение за деца с максимално тегло до 11 кг.

Jet2.com

Родители с бебета на възраст до 2 години без запазено място нямат право на стандартните размери и тегло за багажа. 

Сгъваеми колички или столчета за кола с общо тегло до 10 кг се превозват безплатно като регистриран багаж за всяко дете или кърмаче от резервацията. Това обаче зависи от наличието на пространство в багажното отделение на самолета. Ако няма достатъчно място, количките и столчетата ще бъдат препратени към следващия наличен полет. Всеки предмет по-тежък от 10 кг се таксува като свърхбагаж.

LOT

На бебета (под 2-годишна възраст), които пътуват в скута на възрастен, се полага една безплатна чанта, с тегло до 23 кг и максимален размер до 158 см (независимо от дестинацията и пътническата класа). Разрешението за безплатен багаж включва сгъваема детска количка.

Lufthansa

Бебета на възраст под 2 години, които пътуват в скута на родителите си, имат право на една безплатна чанта до 23 кг (независимо от дестинацията и пътническата класа). Деца над 2-годишна възраст имат право на същия безплатен багаж като възрастните. Сгъваеми колички, седалки за кола или кошчета за бебета могат да бъдат превозвани на борда безплатно като допълнителен ръчен багаж.

За по-добра безопасност, децата до 7-годишна възраст могат да пътуват безплатно в собствени столчета за кола. Тази опция обаче е достъпна за бебета (0-2 години) само при закупен детски билет (тъй като те няма да бъдат държани в скута).

Вашето столче за кола трябва да функционира безупречно и да отговаря на всички изисквания за безопасност. Ако не се побира безопасно на седалката на самолета, то ще трябва да бъде превозено в багажното отделение срещу допълнително заплащане.

Norwegian

Бебета до 2 години нямат право на допълнителен ръчен багаж, ако не заемат отделно място. Като родител обаче ви е позволено да носите на борда детска храна, необходима по време на полета. Можете да вземете регистриран багаж до 5 кг. Можете да поставите багажа на бебето в своя собствен ръчен (като към позволения ви багаж се добавят допълнителни 5 кг) или да носите с вас отделна чанта за детето.

Другите деца имат право на същото количество багаж като възрастните.

Ако пътувате с дете до 11-годишна възраст, имате право да качите на борда сгъваема детска количка или столче за кола без да заплащате допълнителна такса.

Qatar Airways

Пътниците с деца до 11-годишна възраст имат право да пътуват безплатно с една сгъваема количка като част от регистрирания багаж. Ако пътувате с бебе на скута (0-2 годишна възраст), имате право на ръчен багаж от 1 чанта с тегло до 10 кг и размери до 50 x 37 x 25 cm.

Ограниченията за тегло на багажа могат да варират в зависимост от пътническата класа и дестинацията. Когато летите с бебе в първа класа до и от Аржентина, Бразилия, Канада и Съединените щати, имате право на един брой чекиран багаж до 32 кг. За икономична класа, теглото е до 23 кг.

Тарифата за пътуване с бебе по всички останали маршрути включва един брой регистриран багаж до 10 кг, независимо от пътническата класа.

Ryanair

Пътниците с деца могат да носят безплатно 2 броя вещи – една сгъваема количка и едно от следните: детско столче за кола, седалка бустер или преносимо детско кошче. Тези вещи трябва да се чекират на гишето за регистриране на багаж до 40 минути преди полетното разписание.

Количките могат да бъдат ползвани до стълбите на самолета, след което се вземат от екипажа и се поставят в багажното отделение. 

Бебета на възраст до 2 години имат право да пътуват в столчета за кола. Те обаче трябва да заемат отделно място, за което се таксува по определена тарифа. Пътниците, закупили отделно място за бебе, могат да вземат на борда ръчен багаж до 10 кг и малка втора чанта. Те имат право да закупят и регистриран багаж.

SAS

Бебета на възраст до 2 години могат да пътуват в скута на родителите си или в собствено столче за кола. Ако изберете втората опция, ще трябва да резервирате отделно място на същата цена като за по-голямо дете. Бебетата, държани от възрастни, нямат право на отделен ръчен багаж, но могат да пътуват с регистриран багаж, с тегло до 23 кг.

Детско столче за кола, което не се използва на борда, се транспортира като регистриран багаж.

Сгъваемите колички на бебета до 2 години могат да се вземат като регистриран багаж безплатно. Количка за по-голямо дете се таксува като бройка багаж.

Singapore Airlines

Деца от 6-месечна до 3-годишна възраст, които заемат запазено място, могат да използват собствено столче за кола (одобрено от органите по въздушен транспорт).

Singapore Airlines предоставят и специални детски люлки. Те са с дължина 70 см и издържат до 14 кг натоварване. Препоръчително е да резервирате такава люлка предварително, тъй като на борда са налични ограничен брой и се предлагат на принципа "първият печели".

Sun Express

Деца до 2-годишна възраст имат право на регистриран багаж с тегло до 15 кг (при вътрешни полети) или 20 кг (при международни полети), както и на столче за кола и сгъваема количка.

Имате право да вземете на борда собствено столче за кола, стига то да е сертифицирано като подходящо за използване в самолет. 

Swiss

Бебета до 2-годишна възраст могат да пътуват в скута на възрастен или да използват детски столчета за кола. Деца до 11 години могат да пътуват в собствено столче за кола в самолета.

Авиокомпанията предлага люлки за бебета на възраст до 8 месеца, с тегло до 11 кг. Те са достъпни за всички пътнически класи при полети на дълги разстояния, както и за бизнес класа при полети в рамките на Европа.

TAP

Деца до 5-годишна възраст имат право да пътуват в столче за кола, ако е сертифицирано за използване в самолет.

Бебета на възраст до 2 години без запазени места могат да пътуват в люлки, които се предоставят на борда. Люлките са с дължина 70 см и издържат тегло до 10 кг. Наличността е ограничена, затова се препоръчва предварително да резервирате люлка (още при резервирането на самолетния билет).

Turkish Airlines

В самолета можете да вземете столче за кола, за да сложите детето в него. Тази опция е достъпна само ако е закупено отделно място. Имате право да вземете със себе си и сгъваема количка – с нея можете да дойдете до стълбите на самолета, след което екипажът ще я вземе и постави в багажното.

Бебета под 2-годишна възраст, които пътуват в скута на родителите си, имат право на една безплатна чанта регистриран багаж с тегло до 10 кг.

Ukraine International

Бебета (до 2 години) могат да пътуват в скута на родител / настойник. Ако е навършило 6 месеца, то може да използва столче за кола, подходящо за въздушен транспорт. Тази опция обаче е достъпна само ако е закупено допълнително място.

Бебешки люлки се приемат само при полети на дълги разстояния – нужно е да направите заявка за такава по време на резервацията. Не можете обаче да я използвате по време на полета. Тя трябва да се сложи в кабината на самолета.

За бебета на възраст до 2 години може да се вземе сгъваема детска количка – напълно безплатно. Vueling

Пътниците с бебета (0-2 години) могат да носят сгъваема количка безплатно. Тя трябва да бъде донесена до стъпалата на самолета, след което се предава на екипажа за съхранение в багажното. Получавате я обратно веднага след кацане.

Wizz Air

Ако пътувате с бебе под 2-годишна възраст, ви е позволено да вземете сгъваема количка или бебешко столче в допълнение към ръчния ви багаж.

Вижте още полезна информация във видеото: 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!