Меню

Мобилна бордна карта (mobile check-in)

Мобилна бордна карта (mobile check-in)

Много авиокомпании вече предлагат издаването на електронни (мобилни) бордни карти. Пътникът се регистрира онлайн или чрез мобилно устройство, след което получава бордната си карта като SMS или на e-mail. Мобилната бордна карта има същия бар код като стандартната принтирана бордна карта и може да бъде разпозната от сканиращо устройство. При бординг, служителят просто сканира кода от Вашето мобилно устройство.

С мобилната бордна карта си спестявате грижите по принтиране и съхранение на документа. Вероятността да забравите мобилния си телефон е доста по-малка, отколкото да забравите бордната си карта, а и този начин на пътуване е доста по-екологичен.

Използването на мобилна бордна карта е свързано и с известни рискове, като изчерпване на батерията на устройството или проблеми с отварянето на самия документ.

Трябва ли да имате конкретно мобилно устройство, за да ползвате услугата?

Големи смартфони обикновено вършат най-добра работа, но е достатъчно целият бар код да се събира на екрана на устройството и не би трябвало да срещнете проблем. Възможно е да се налага да имате интернет връзка на телефона си, в случай, че трябва да отворите картата чрез уеб браузер.   

Кои авиокомпании предлагат мобилна регистрация?

През 2007 г.  Continental Airlines (сега United) е първата авиокомпания, която започва да тества мобилните бордни карти. Сега повечето по-големи превозвачи предлагат услугата на много от летищата, на които оперират. Сред тях са:

EasyJet, Ryanair Lufthansa , British Airways , KLM, Turkish Airlines, Aer Lingus, Iberia, Brussels Airlines, Scandinavian Airlines, Qatar Airways, Air India, United Airlines, AirAsia (първата, която използва услугата чрез SMS), Singapore Airlines, Air Canada, WestJet, Cathay Pacific Airways, Delta Air Lines, JetBlue Airways, American Airlines, Alaska Airlines, Jetstar Airways, US Airways, Qantas.

Навсякъде ли се приемат мобилни бордни карти?

Не, но услугата е все по-разпространява. Много летища вече са инсталирали технологията, необходима за сканиране на мобилните пасове, но все пак не са всички. Повечето авиокомпании имат информация на своите страници за това на кои летища е възможно чекирането чрез мобилно устройство и за кои полети.

Вижте още:

Онлайн регистрация за полет
Тегло и размери на багажа

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Статията ти харесва, но смяташ, че липсва информация?
Благодарим Ви за обратната връзка!

Тя ще ни помогне да Ви предложим по-ценно и релевантно съдържание.

Възникна грешка при изпращането

Изпратете отново опитайте по-късно