Меню

Регистрация на летището

Регистрация на летището

Регистрацията на летището е процес, по време на който пътникът получава бордна карта и бележка за регистриран багаж.

След пристигане на летището, потърсете информация за мястото на чекиране на Вашия полет на специално изградените информационни табла. Допълнителна информация можете да получите на гише „Информация”, което обикновено е в непосредствена близост до зоната за регистрация.

Забележка: Бъдете на летището минимум 2 часа преди полета.


Процес на чекиране – стъпка по стъпка:
 

 • Открийте гишетата за чекиране на вашия полет.
 • Подгответе си необходимите документи – паспорт (лична карта), номер на резервация, електронен или хартиен билет.
 • На гишетата за чекиране ще са Ви необходими горепосочените документи и данни. Багажът Ви ще бъде претеглен, измерен и приет, ако отговаря на изискванията на авиокомпанията.
 • След проверка на всички документи и регистрация на багажа, ще получите бордната си карта, която ще ви е необходима за настаняване в самолета.
 • След това се отправете към правилната зона за извеждане, където всеки пътник преминава през щателна проверка за сигурност.
 • Преди скенера всеки пътник трябва да постави личните си вещи, като ключове, мобилен телефон, електронни устройства и връхната си дреха (яке, палто, шал, и др.) в специално обозначените за целта носители (кутии).
 • След успешно преминаване на проверките, можете да се отправите към зоната за извеждане (гейта), която е обозначена на бордната карта.


Забележка: Някои авиокомпании (Ryanair, Wizz Air и др.) таксуват допълнително пътниците, които не са разпечатали бордните си карти и/или не са ги представили на гишетата за чекиране. Детайлната информация за размера на таксите е публикувана в общите условия на авиокомпаниите, с които пътниците са задължени да се информират сами.

Саморегистрация на летището

За да избегнете опашките на гишетата за чекиране, можете да използвате специалните автомати за саморегистрация, които са налични на повечето международни летища. 

Забележка: На някои летища саморегистрацията е възможна, ако пътувате само с ръчен багаж.

Чекин за пътници в икономична класа

Пътниците на повечето редовни авиокомпании, закупили билет за икономична класа, могат да използват няколко различни метода за чекиране:

 • На гише; 
 • Саморегистрация на летището (през автомат за чекиране); 
 • Онлайн регистрация; 
 • Чекиране през мобилен телефон или смартфон (само някои авиокомпании).


Чекин за пътници в първа класа

За пътниците, закупили билети в първа класа (за някои авиокомпании бизнес класа), редовните авиолинии предлагат специално обособени места за чекиране. По този начин може да разчитате на бързо и ефективно обслужване.

Вижте още полезна информация във видеото:  

 

Вижте още:

Какво е бордна карта и как да си направя такава

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!