Меню

AtlasGobal полети от Истанбул до Измир

Покажи филтри

Измир

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Градът на бащата на поезията

  Според много легенди точно в Измир - или в Смирна по това време - се е родил Омир, авторът на "Илиада" и "Одисея".

 • Една от църквите на Апокалипсиса

  Църквата в Смирна е една от седемте църкви на Апокалипсиса (Откровението на Йоан). Това е единственият град, към който апостолът не е имал никакви обвинения.

 • Изключителен асансьор

  Асансьорът се намира в стария еврейски квартал, на повече от 80 години е и е висок 50 метра. Той свързва две улици чрез скала, разположена под тях.

Забележителности на Измир

Измир е разположен в западната част на Турция и е вторият, след Истанбул, търговски пристанищен град в страната и третият най-население град. Измирската история ни връща назад във времето поне с 4000 години. Векове наред той е бил един от основните търговски центрове на Средиземно море. До 15-ти век градът носи името Смирна. Променя името си на Измир, след като става част от Османската империя. Интересното е, че новото име на града е разпространено едва през 20-ти век.

Измир определено се откроява сред другите турски градове по отношение на отвореност към западните страни и възприема от тях навици и ценности. Градската мода по улиците е по-безгрижна, гражданите са по-малко православни, дори архитектурата има някои отпечатъци от европейски стил. Ако докато сме в Турция, бихме искали да видим и другото му лице, Измир е идеалното място за това. Заслужава си да отидете на градския площад, агора, чиято история е възникнала в древни времена и която служи като център на политическия живот.

Друга важна точка на туристическата карта на града е символът на Измир - известната часовникова кула (Saat Kulesi) от началото на 20-ти век. Според някои легенди часовникът от кулата никога не е спирал, а други смятат, че това се случва само веднъж по време на земетресение през 1974 г. Часовниковата кула служи като място за среща на местните вечер и е обект на възхищение за туристите. В ранните сутрешни часове си струва да предприемете разходка с лодка през пристанището и да се порадвате на архитектурата на метрополиса, който се събужда.

В сърцето на града се намира огромен парк с удивителна ориенталска флора. Имайте предвид, че не е нужно да посещавате Турция само през лятото. Най-добре е Измир да се посети през пролетта, когато температурата още не е толкова висока и ароматът на цъфтящи цветя остава във въздуха.

Полезна информация за летищата

Истанбул Измир

Популярни авиокомпании по маршрут Истанбул - Измир

Полетно разписание:

Истанбул Измир