Меню

Дете без придружител

Дете без придружител

Децата могат да пътуват в чужбина без придружител (след определена възраст, различна за всяка авиокомпания), но само със съгласието на родителите, което се удостоверява чрез нотариално заверена декларация, подписана и от двамата. Детето трябва да разполага с валиден паспорт и по време на изпращането и посрещането трябва да присъства негов придружител.

Нискотарифни авиокомпании:

При тях децата не могат да пътуват без придружител, както и не се предлага възможност за наемане на такъв. Всеки превозвач има различни правила за превоз на деца – повече информация и подробности за конкретна авиокомпания можете да получите от нашия център за обслужване на клиенти: +359 2 955 75 80. 

Ето правилата за някои от тях:

Ryanair – деца под 16 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години.

Wizz Air – деца под 14 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години. Лица на 14 или 15 години могат да пътуват сами, но не могат да бъдат придружители на по-малки от тях.

easyJet – деца под 16 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години.

Редовни авиокомпании:

Някои редовни авиолинии предлагат услугата "придружител" – за транспортиране на деца срещу фиксирана сума или % от цената на билета.

На гишето за регистрация на летището родителите или настойниците трябва да попълнят формуляр, който съдържа заявление за транспортиране и имената на упълномощеното лице, което ще посрещне детето.

Специално избран служител ще бъде с детето през цялото време от приемането му на гишето до предаването му на посоченото лице (възможно е служителят да не бъде един и същ за цялото пътуване). Ако полетът е с прекачване, децата изчакват в обособени трансферни зони, където имат достъп до играчки, музикални и телевизионни програми.
Децата, които пътуват под надзора на служител, трябва да са поне на 4, а при някои превозвачи и на 5 годишна възраст. Авиокомпаниите могат да налагат и допълнителни рестрикции за някои маршрути (за някои полети възрастовата граница може да е и по-висока).

Правилата за пътуване на деца без придружител са строго индивидуални за всеки превозвач и е необходимо да направите проверка преди да резервирате полета, като се свържете с центъра за обслужване на клиенти на eSky. 

Информацията, че детето ще пътува без придружител, трябва да бъде предоставена по време на резервацията, заедно с детайли, свързани с изпращача и посрещача. При резервиране на допълнителната услуга, може да се нуждаем от документа за самоличност на детето (паспорт).

Броят на деца, които могат да пътуват без придружител за определен полет, е ограничен и превозвачът може да откаже резервацията. Ако сте резервирали такъв билет, се уверете, че вашето дете е добре подготвено:

Притежава валиден паспорт

- Има Нотариално заверено пълномощно от родителите

- Има разпечатка на потвърждението

Има подходяща виза (ако е необходима)

 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!