Меню

Непълнолетни

Непълнолетни

Всяка авиокомпания има индивидуална политика за превоз на деца. Ако имате въпроси и съмнения относно пътуването на деца, свържете се с нашите оператори на номер +359 2 907 97 49.

Когато пътуват лица, ненавършили 18 години, трябва да информирате за това още по време на резервацията на билета. Някои системи изискват потвърждение от авиокомпанията още преди закупуването на билета. Децата могат да бъдат отнесени към една от следните три възрастови категории:

 

Бебе (INFANT) – това е дете на възраст от 0-2 години, пътуващо под грижите на пълнолетно лице.

Бебетата не ползват отделно място в самолета, а пътува в скута на придружителя си от гледна точка на тяхната сигурност.

Едно пълнолетно лице може да пътува само с едно дете в скута.

Авиокомпаниите нямат задължението да пазят празно място до придружителя. За осигуряване на по-голям комфорт, особено при по-дългите маршрути, има възможност за закупуване на билет с намаление за детето, обикновено 33 или 50%. Такъв билет дава правото на заемане на отделно място.

На по-големи разстояния, за бебетата до 3 месеца, има възможност за поръчване на люлки, т.нар. "bascet" (BSCT).

Някои авиокомпании предлагат възможност за поръчване на храна за пеленачетата - т.нар. "baby meal" (BBML).

 

Дете (CHILD) на възраст 2-12 години, пътуващо с придружител

Обслужване на борда – понякога превозвачите осигуряват книжки за оцветяване, пъзели, а на по-големи разстояния, в самолетите, снабдени със самостоятелни телевизионни екрани – и филми за деца.

 

Дете (CHILD) на възраст 2-12 години, пътуващо без придружител

Процедурата Unaccompanied Minor (UMNR) се осъществява със съгласие на самолетната компания. Могат да бъдат изисквани и допълнителни такси, например за още една стюардеса на борда.

Резервацията трябва да съдържа имената, телефонните и адресните данни на придружителя на летището на излитане и приземяване.

Има възможност за пътуване с прекачване, като грижа за детето по време на транзита осъществяват служители на авиокомпаниите. Няма възможност, обаче, за пътуване, предполагащо нощувка в хотел.

Младеж (YOUTH) – това са лица на възраст между 12 и 18 години, имащи право да пътуват самостоятелно или с придружител.

Ако младежът не пътува в компанията на пълнолетно лице, обикновено няма възможност да осъществи пътуване, предполагащо нощувка, тъй като единствено пълнолетно лице има право самостоятелно да се регистрира в хотел.

Понякога, за младежите, пътуващи самостоятелно, самолетните линии позволяват да бъде приложена процедурата Meet and Assist (MAAS) – помощ при транзит, получаване на багаж и т.н.

 

Полагащ се багаж на децата

Децата на възраст от 2 до 12 години, както и младежите, обикновено имат право на същото количество багаж, както възрастните. На пеленачетата не се полага превоз на отделен багаж или се полага само ограничено количество. Конкретните ограничения зависят от съответната авиокомпания.

Количка в самолета

Пътуващите с деца, които ползват преносими столчета или сгъваеми колички, могат да ги употребяват на територията на цялото летище, чак до момента на влизане в самолета. При влизане, количката (столчето) се взима от служител на авиокомпанията и се пренася до багажното помещение (delivery at aircraft). След приземяване, количката или столчето ще бъдат готови за получаване до изходните врати на самолета.

Предимство при бординг

Пътниците пътуващи с малки деца имат право да се придвижат към гишетата на билетно-багажната проверка без да чакат на опашка. Те имат предимство и в момента на качване на борда. На всички международни летища има помещения, пригодени за повиване на пеленачета. Самолетните линии не осигуряват средства за хигиена на пеленачета и деца – придружителят трябва самостоятелно да приготви такива за пътуването.

Вижте още:

Необходими документи за децата

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Статията ти харесва, но смяташ, че липсва информация?
Благодарим Ви за обратната връзка!

Тя ще ни помогне да Ви предложим по-ценно и релевантно съдържание.

Възникна грешка при изпращането

Изпратете отново опитайте по-късно