Меню

Групови пътувания

Групови пътувания

Груповите пътувания със самолет са доста специфична материя в авиоиндустрията и съществуват редица заблуди, свързани с тях. Тази статия има за цел да разясни максимално какво представляват те, как се формира цената на самолетните билети и как можете да направите изгодна групова резервация за пътуване със самолет. 

Най-напред трябва да знаете, че за групова самолетна резервация се брои пътуване от минимум 10 човека. Така че, ако сте се събрали до девет, намерете още някой, който да пътува с Вас и се възползвайте от предимствата на груповата резервация.

Какви са предимствата на груповата резервация?

  • Промени – на първо място това е възможността да запазите определен брой места в самолета, без предварително да обявявате имената на пътниците. Те могат да бъдат променяни до издаване на билетите (зависи от авиокомпанията, но обикновено срокът е до 2 седмици преди самото пътуване). Както знаете, при индивидуално пътуване, пътникът въвежда своите имена още по време на резервацията. Всяка смяна или промяна на името впоследствие се таксува доста солено. Това за щастие не важи за групите и всъщност е едно от най-големите им предимства. Така вие можете да променяте имената на хората почти до последно и съответно да планирате пътуването си по възможно най-добрия начин. Ако някой се откаже преждевременно, например, имате възможността да го замените с друг, докато при индивидуална резервация, той ще загуби почти цялата сума за платения билет.
  • Разсрочено плащане – не по-малко предимство на груповите пътувания е възможността да платите сумата разсрочено. Заплащането на цялата сума по индивидуална резервация обикновено трябва да се случи до 24 след нейното завършване. При групите първо заплащате депозит – отново в зависимост от авиокомпанията, но обикновено 30% от общата стойност на груповата резервация. Остатъкът от сумата можете да заплатите до месец преди полета.

Може ли групово пътуване да излезе по-евтино, отколкото отделният самолетен билет?

Не е задължително, но ДА. При запитване за група, обикновено авиокомпанията подава средна цена на билетите, в зависимост от това какви седалки (класи) са останали налични в самолета. Даваме следния пример за група от 10 човека: в самолета има 4 седалки от X класа на стойност 10 лв (40 лв.), 5 седалки от Y класа по 30 лв (150 лв) и 1 седалка от Z класа на стойност 60 лв. Това са общо 250 лв за 10 седалки. При групова оферта ние можем да ви предложим цена 230 лв.

Откъде идва заблуждението, че груповата цена е много по-висока от индивидуалната:

Отправяте запитване към нас за група от 10 човека. Ние ви изпращаме офертата от горния пример на стойност 230 лв. Вие, обаче, доста често правите паралелно търсене на сайта ни за един човек, а системата съответно ви показва най-ниската цена от 10 лв (X класата). Правите елементарна сметка и ви излиза, че за 10 човека ще трябва да платите 100 лв. Което е погрешно, защото, както видяхме, цените на билетите за един полет не са еднакви и се покачват с почти всяко резервирано място. Така че, както отбелязахме, има голяма вероятност да ви излезе по-евтино, ако направите групова резервация, отколкото ако всеки член на групата резервира билет поотделно.

Групова застраховка

Друго предимство, което ви предлага груповото пътуване, е възможността да направите групова застраховка. Така всички членове на групата ще бъдат едновременно застраховани при медицински проблем, закъснение на полет, повреда, кражба или загуба на багаж и тн.

Как да направите изгодна групова резервация?

Груповите пътувания със самолет не могат да бъдат резервирани онлайн. Свържете се с консултант на eSky на +359 2 955 75 80 или пишете на groups@esky.bg. Нашите консултанти са изключителни професионалисти и ще ви предложат най-добрата оферта за групово пътуване. Те ще ви спестят много време и усилия да правите проучвания с всяка една авиокомпания поотделно. eSky е в отлични партньорски отношения с авиокомпаниите и е твърде вероятно да получите по-добри условия от нас, отколкото директно от превозвача. Ние ще сме до вас както преди, така и по време и след приключване на пътуването. С нас можете да организирате своето хотелско настаняване, трансфери, наем на автомобили и други съпътстващи услуги. 

Вижте още:

Забранени за превоз в самолета вещи

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!