Меню

Безмитни магазини (duty-free)

Безмитни магазини (duty-free)

Безмитните магазини са търговски обекти, освободени от плащането на някои местни или държавни данъци и мита.

Днес всяко летище разполага с duty-free магазини, в които се продават най-разнообразни стоки – алкохол, цигари, парфюми, козметика, дрехи, сувенири и какво ли още не. Някои от по-големите международни летища могат да си съперничат дори с големите молове в съответните дестинации.

Липсата на някои данъчни утежнения (акциз и ДДС) обаче не е гаранция, че стоките от безмитните магазини ще бъдат на по-ниска цена, отколкото по принцип. Обикновено търговците компенсират разликата в цената за своя печалба.

Основно предимство на безмитните магазини е, че чрез тях можете да превозите по-голямо количество определени стоки. Така например, ако при регистрация за полет в рамките на ЕС, разрешеното количество цигари е до 4 стека, то от безмитния магазин можете да закупите допълнително количество и да гo качите без проблем на борда.

Важно! Преди да излетите, задължително проверете какви са ограниченията за внос в дестинацията на Вашето пътуване, тъй като е възможно надвишената стока да Ви бъде конфискувана.

За да пазарувате в duty-free магазини на летището, е необходимо да представите документа за самоличност, с който пътувате, както и бордната си карта. Можете да платите кеш или с кредитна карта.  

Вижте още:

Митнически разпоредби за превоз на алкохол, тютюневи изделия и лекарства

Пренос на пари в брой и скъпоценности

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!