Меню

Брекзит: Как се пътува до Великобритания?

Брекзит: Как се пътува до Великобритания?

В нощта на 31 януари срещу 1 февруари 2020 г. Великобритания официално напусна Европейския съюз, с което Брекзит стана реалност. На 31 декември 2020 г. пък приключи преходният период за Великобритания, по време на който се запазиха същите условия за пътуване между нея и страните от ЕС. Как обаче пътуваме от и до Великобритания след 1 януари 2021 г.? Какво се променя за гражданите на ЕС по отношение на правилата за пътуване до Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия?

Какво се променя след Брекзит?

В резултат на Брекзит Великобритания преустанови членството си в ЕС и по този начин напусна европейския единен пазар, позволяващ освен всичко останало и свободното движение на хора. Все пак е важно да се има предвид че Великобритания никога не е била част от Шенгенското пространство, затова и преди Брекзит, на гражданите от ЕС, пътуващи до Великобритания, се налагаше да преминат през граничен или паспортен контрол на летището. За преминаване на границата обаче, без значение от целта на пътуването (туризъм, бизнес, работа или образование), е достатъчно да се представи лична карта.

Независимо от целта на пътуването, Брекзит промени процедурите за преминаване на границата на Великобритания от граждани на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, включително и по отношение на краткосрочните туристически пътувания.

Как се пътува до Великобритания след Брекзит?

От 1 януари 2021 г. гражданите на страните от ЕС трябва да представят документ за самоличност – за да преминат границата на Великобритания. Внимание! От 1 октомври 2021 г. единственият валиден документ за пътуване до Великобритания (по каквато и да е причина) е паспортът!

След Брекзит от гражданите на страните от ЕС, Европейското икономическо пространство (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия) и Швейцария ще се изисква виза. В някои случаи обаче може да не е нужна такава, като това отново зависи от целта на пътуването.

  • Туризъм и посещения
    Ако пътувате до Великобритания за кратък период от време (до максимум 6 месеца), за да посетите например Лондон, вашето семейство или приятели, е необходимо да носите само паспорта си. В този случай не се изисква виза.
  • Бизнес пътуване
    Ако пътувате до Великобритания по бизнес за кратък период от време – например за командировка, бизнес среща, конференция и т.н., е нужно да носите само паспорта си. В повечето случаи за бизнес пътувания не се изисква виза, ако общата продължителност на престоя на територията на Великобритания не надвишава 6 месеца.
  • Пътуване с цел работа или образование
    Ако отивате във Великобритания, за да работите (както за вашия работодател, така и за собствения ви бизнес), на стаж или за да учите, освен паспорт, ще ви е необходима и виза. За целта преди заминаването си се запознайте подробно с визовите условия, поместени на правителствените сайтове на Великобритания.

Важно! Поради настоящата световна епидемична обстановка, във всеки от случаите, посочени по-горе, британските власти изискват допълнителни документи от лицата, пристигащи във Великобритания. Ако имате самолетен билет, закупен от eSky, можете да откриете цялата необходима информация в потребителския си профил. Тя е достъпна и на страницата с информация и необходими документи за пътуване.

Пътуване на граждани на ЕС, живеещи във Великобритания

Великобритания е дом на голям брой граждани на ЕС, които са се установили в страната, благодарение на принципа на ЕС за свободно движение. Поради Брекзит обаче, за да могат тези лица законно да пребивават във Великобритания, в срок до 30 юни 2021 г. ще е нужно да получат постоянен или временен статут на уседналост. Що се отнася до пътуванията жителите със статут на уседналост или с временен такъв могат да преминават границата на Великобритания с лична карта до 31 декември 2025 г. След тази дата, за да влязат на територията на Великобритания, ще е нужно да представят паспорт. Разбира се, статутът на уседналост, както и временният такъв, означават, че не се налага да кандидатстват за виза за Великобритания.

Как се пътува във Великобритания след Брекзит?

Брекзит няма особено влияние по отношение на пътуването и пребиваването във Великобритания. Както националната шофьорска книжка, така и Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) си важат, съгласно вече установените правила. Британското правителство обаче препоръчва сключването на застраховка за пътуване, която също ще покрие разходите за частни медицински прегледи. Добре е да се има предвид, че както ЕЗОК, така и застраховката не покриват разходите за планирано лечение и процедури във Великобритания.

Излизането на Великобритания от ЕС обаче ще се отрази на таксите за роуминг. До края на 2020 г. мобилните оператори нямаха право да начисляват допълнителни такси на хора, които са използвали мобилни услуги при пътуването си във Великобритания. Това вече е напълно законно, така че преди пътуване се обърнете към своя мобилен оператор относно тарифите за роуминг във Великобритания.

Преминаване през ирландската граница

Какво се промени при излизането на Великобритания от ЕС по отношение на пътуванията между Република Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, част от Великобритания? До 1 януари 2025 г. по отношение на преминаването на границата с Ирландия всичко остава същото. След този период Асамблеята на Северна Ирландия ще може едностранно да се оттегли от договорените условия или да удължи съществуващите правила за преминаване на границите и митническата политика с още четири години.

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!