Меню

Онлайн регистрация за полет

Онлайн регистрация за полет

Онлайн регистрацията за полет, наречена още онлайн чек-ин, е лесен и удобен начин да подготвите своята бордна карта, така че да избегнете дългото и изморително чакане на летището.

Имайте предвид, че някои авиокомпании като Wizz Air и Ryanair изискват задължителна онлайн регистрация за всичките си полети. В случай че нямате предварително изготвена бордна карта, ще бъдете таксувани допълнително за издаването на такава на място.

Таксата за регистрация на летището е различна. Авиокомпания Ryanair таксува около 45 евро на пътник за неизвършена онлайн регистрация и около 15 евро, ако имате бордна карта, но сте забравили да я принтирате или не можете да я представите на мобилното си устройство. При Wizz Air таксата за регистрация на летището започва от 30 евро на пътник, в зависимост от летището на излитане.

При редовните авиокомпании онлайн регистрацията не е задължителна и чекирането на летището е безплатно. Все пак регистрацията онлайн ви дава предимството да изберете мястото си в самолета предварително.

Защо е необходимо да направя онлайн чек-ин?

Всеки пътник трябва да има бордна карта, за да се качи в самолета (самолетният билет не е достатъчен). Бордната карта се генерира по време на регистрация за полет, като има два начина да го направите:

Онлайн – чрез специална регистрационна форма, където въвеждате данните на пътниците в резервацията от документа за самоличност, с който ще пътуват.

На летището – на гишетата за чекиране или чрез специалните автомати за саморегистрация, налични на повечето международни летища. В тези случаи бордната карта се издава или от служител на гишето за чекиране или от специалната машина. На някои летища саморегистрацията е възможна, ако пътувате само с ръчен багаж.

Как да направя онлайн регистрация за полет?

След резервация на самолетен билет през сайта или мобилното приложение на eSky и успешното му издаване, ще го получите на посочения от Вас имейл в рамките на 48 часа. В имейла ще има и специален бутон за онлайн регистрация, който ще Ви препрати към регистрационна форма, в която да попълните личните си данни.

След успешно завършване на регистрацията, на посочения от Вас имейл адрес, ще получите бордната карта, която трябва да разпечатате и представите на летището, заедно с валиден документ за самоличност (същият, който сте използвали при онлайн регистрацията). Възможно е да представите бордната си карта и чрез мобилно устройство, но се уверете, че имате достъп до нея без интернет, че имате достатъчно батерия и че дисплеят визуализира баркода на бордната карта достатъчно ясно.  

Имайте предвид, че за да можете да се регистрирате е необходимо онлайн регистрацията за полета да е стартирала. В този случай бутонът “Бордна карта” ще бъде активен и регистрацията ще бъде възможна. Ако регистрацията все още не е стартирала, ще видите информация за оставащото време до започване на регистрацията.

Кога отваря онлайн регистрацията?

За всяка авиокомпания е различно. При Wizz Air например онлайн регистрацията е достъпна от 30 дни до 3 часа преди планирания час на заминаване за всички пътници, закупили места в самолета. Ако нямате закупено място, можете да направите своята онлайн регистрация между 48 часа и 3 часа преди полет – както на отиване, така и на връщане.

При Ryanair регистрацията започва 60 дни преди полета, в случай че имате заплатено място, а безплатно (без избор на място) можете да се регистрирате от 48 до 2 часа преди полета. EasyJet позволява онлайн регистрация от 30 дни до 2 часа преди излитане за всички пътници.

Съветваме да не чакате последния момент, защото при непредвидени ситуации като бавен интернет, липса на такъв или нужда от повече време за принтиране на бордните карти, е възможно да изпуснете срока ѝ.

Какво представлява услугата Онлайн регистрация?

Това е допълнителна услуга, която може да заявите по време на резервацията на полет в сайта или мобилното приложение на eSky. Тя струва 2,99 евро за всички пътници в резервацията и ще Ви спести всички грижи и формалности, свързани с онлайн регистрацията.  

След поръчка на тази услуга, ще получите линк към форма, в която да попълните необходимите за онлайн регистрация данни. Когато дойде време, нашите консултанти ще се погрижат за изготвянето и изпращането на бордните Ви карти на посочения от Вас имейл адрес между 48 и 8 часа преди полета. Принтирайте ги и ги носите със себе си на летището или пък ги свалете на мобилния си телефон.

Не мога да се регистрирам онлайн за полета. Какво да правя?

  • Проверете входящата си поща или папка Спам за нови съобщения от eSky с промяна в полетното разписание или с нов линк за онлайн чек-ин;

  • Ако се опитвате да регистрирате повече пътници едновременно, е възможно сесията да изтече. Това се прави с цел защита на личните Ви данни. Опитайте да регистрирате не повече от 1-2 пътника едновременно.

Мога ли да правя промени в билета след направена онлайн регистрация?

След вече направена онлайн регистрация за полет на Ryanair, Wizz Air или easyJet, можете да направите промени в имената на пътниците или в датите на полета. Тази услуга се заплаща допълнително, в зависимост от авиокомпанията и конкретния полет. След направените промени е необходимо да се извърши нова онлайн регистрация.

Внимание!

В случай че пътувате с регистриран багаж, е задължително да минете през гише, където да го регистрирате, независимо, че вече имате бордна карта. Същото важи и за платения ръчен багаж на авиокомпаниите Wizz Air и Ryanair. Отскоро тези авиокомпании въведоха правило, според което пътниците без приоритетен бординг е необходимо да регистрират и големия си ръчен багаж.  

Запомнете:

  • Задължително е да носите бордните си карти на летището – принтирани на хартия или на мобилно устройство;

  • Всяка принтирана бордна карта трябва да бъде разпечатана едностранно (може и черно-бяло);

  • На летището трябва да представите същия документ за самоличност, който сте използвали при онлайн регистрацията.

Съветваме ви да бъдете на летището минимум 2 часа преди обявения за излитане час, независимо дали вече имате бордна карта. Ако имате багаж за регистриране е добре да бъдете на летището дори 2,5 часа по-рано.

Вижте още полезна информация във видеото:  

Виж още:

Колко цигари можете да превозвате в самолета

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!