Меню

Качване на борда

Качване на борда

Качването на борда на самолета (бординг) започва от чакалнята пред входа (гейт), определения за авиокомпанията ръкав или рейсът, отвеждащ пасажерите към борда на самолета. При отваряне на входа за ръкава или рейса, всички пасажери минават през още една проверка на бордната карта и документа за самоличност.

За всяка авиокомпания и полет се определя отделен вход (Gate).

Качването на борда на самолета може да стане по един от следните начини: по коридор, т.нар. ръкав или с автобус. На някои по-малки летища пасажерите стигат до самолета и пеша. На входа на самолета персоналът отново проверява бордната карта и документа за самоличност на всеки пасажер.

В случай на нужда от помощ относно това на кое гише трябва да се регистрирате за полета си или от кой вход (гейт) трябва да се качите на самолета, потърсете информация от мониторите на летището или съдействие от летищния персонал.Приоритетен бординг (качване на борда с предимство)

При редовните авиокомпании първи на борда на самолета се качват майки с деца, бременни, възрастни хора и хора с увреждания, както и пасажерите с билети за първа и бизнес класа. При нискотарифните авиокомпании отново важи правилото за приоритетното качване на майки с деца и възрастни хора, но поради липсата на различни класи, приоритетно качване на борда получават само онези, които предварително са заплатили тази услуга. Това можете да направите още при резервацията на самолетен билет – онлайн или като се свържете с центъра за обслужване на клиенти на eSky. 

Различните авиокомпании тълкуват приоритетното качване на борда по различен начин. Има такива, според които качването с приоритет е допускане на пасажери до входа на автобуса с предимство, но това не гарантира предимство при излизане от автобуса и съответно пред входа на самолета. При други авиокомпании предимството Ви приключва след минаването на входа за ръкава към самолета.

Запазване на място в самолета

Обикновено нискотарифните авиокомпании не позволяват предварително резервиране на място в самолета, но ако такава опция е налична, то тя обикновено се заплаща. 

Повечето нискотарифни авиокомпании предлагат възможност да закупите допълнително място за краката си. Това също можете да направите в процеса на резервация на самолетния билет.

В повечето случаи редовните авиокомпании дават възможност да запазите избрани от Вас места на борда безплатно. Има възможност обаче за определени маршрути тази услуга да не бъде възможна. Моля, свържете се с наш консултант, който ще Ви уведоми дали е възможно да резервирате услугата и ще Ви помогне да изберете най-добрата за Вас възможност.

Забележка: Авиокомпаниите си запазват правото да променят запазеното място по различни причини, като например от съображения за сигурност, с цел правилното разпределение на тежестта в самолета и др.

В случай че не сте запазили място на борда при резервацията на самолетния билет, можете да го направите при регистрацията за полет на летището, но в  зависимост от заетостта и останалите места. Това важи само за полети на редовните авиокомпании. 

Запомнете: Във връзка с правилата за безопасност, не всички места на борда могат да бъдат резервирани. Това важи както за редовните, така и за нискотарифните авиокомпании. Такова ограничение се отнася за местата до аварийната врата над крилата, както и за онези в най-предната и най-задната част на самолета. На тези седалки служителите на авиокомпанията настаняват пътници по тяхна преценка и с тяхното съгласие.

Виж още:

Използване на електронни устройства на борда

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!