Меню

Тромбоза (съсирване на кръвта)

Тромбоза (съсирване на кръвта)

Съсиреци в крайниците могат да се появят, когато пътувате на дълги разстояния, прекарвайки дълго време в едно положение. Обикновено съсиреците не проявяват никакви симптоми, въпреки че понякога може да се наблюдава подпухване или схващане на крайниците. Много рядко, когато съсирекът е твърде голям, негови частици могат да достигнат до сърцето или до белите дробове, причинявайки опасните за живота запушвания, чиито симптоми (болки в гръдния кош, затруднения при дишане) могат да се появят дори няколко дни след пътуването. Не забравяйте, че рискът от появяване на съсиреци във вътрешните вени е много малък.

Най-податливи са възрастни пътници над 60-годишна възраст, лица, при които и преди са се появявали съсиреци във вените или запушвания на белите дробове, лица с наднормено тегло, бременни жени, хора, болни от рак, жени приемащи противозачатъчни и същевременно пушещи цигари, лица, скоро претърпели операции, както и лица, страдащи от вродено нарушаване на съсирването на кръвта или страдащи от разширени вени. Всички гореспоменати лица, планиращи пътуване на дълго разстояние, трябва да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване със самолет!

Как да избегнете съсирването на кръвта

  • Постарайте се от време на време да свивате краката и ръцете си, избягвайки тяхното кръстосване.
  • Пийте много вода и избягвайте алкохола и кофеина.
  • По време на пътуването си облечете удобни и свободни дрехи.

Забележки!

Лица със заразни болести не трябва да пътуват със самолет.

Ниската влажност в самолета може да причини усещане за сухота в очите, устата и носа. На лицата, носещи лещи всекидневно, препоръчваме те да бъдат заменени с очила по време на полет. На всички пътуващи се препоръчва пиенето на голямо количество вода, за да се избегне обезводняването на организма.

Пътуващите с вграден апарат на сърцето могат да пътуват със самолет, но не бива да забравят, че стимулаторите на сърцето с еднополюсен електрод са податливи на електронни интерференции (взаимодействия) по време на полет.

В случай, че страдате от продължителни заболявания, препоръчваме Ви да се консултирате с лекар преди пътуването.

Приятен полет!

Вижте още:

Самолетен синдром (джетлаг)

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!